Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μάχες από τις τράπεζες για το Ταμείο Διάσωσης των ομάδων ποδοσφαίρου - Στα 7 δισ. τα κεφάλαια που αναζητά η UEFA

Μάχες από τις τράπεζες για το Ταμείο Διάσωσης των ομάδων ποδοσφαίρου - Στα 7 δισ. τα κεφάλαια που αναζητά η UEFA
Ο Aleksander Ceferin, πρόεδρος της UEFA, προειδοποίησε ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει μια «νέα οικονομική πραγματικότητα»
Ομάδα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων παλεύει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στο ταμείο Διάσωσης λόγω πανδημίας ύψους 7 δισ. ευρώ που έχει συσταθεί από την UEFA, το ευρωπαϊκό διοικητικό όργανο του ποδοσφαίρου, με τις τράπεζες να αγωνίζονται για να καταθέσουν τις προτάσεις χρηματοδότησης των συλλόγων της περιοχής.
Ειδικότερα, τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η Macquarie και η ιδιωτική εταιρεία Apollo είναι μεταξύ εκείνων που ανταγωνίζονται για να λάβουν μέρος σε ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης ποδοσφαιρικών συλλόγων που δημιουργήθηκε από την UEFA, σύμφωνα με τους Financial Times.
Τα κεφάλαια θα διανεμηθούν σε κορυφαίες ομάδες που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της, όπως το Champions League.
Μια άλλη τράπεζα που επιδίωκε να είναι μέρος του Ταμείου ήταν η UniCredit, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες των FT η ιταλική τράπεζα δεν κατέληξε στην τελική λίστα της UEFA μετά από μια διαδικασία διαγωνισμού που ζήτησε προσφορές μέχρι την Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021.

Οι στόχοι της UEFA

Η UEFA επιδιώκει να συγκεντρώσει αρχικά 2 δισ. ευρώ, επεκτείνοντας σε 6 δισ. ευρώ και 7 δισ. ευρώ με την πάροδο του χρόνου, τα διαθέσιμα κεφάλαια για τις ποδοσφαιρικές ομάδες - μέλη της.
Τα χρήματα που θα εξασφαλιστούν θα είναι έναντι των δικαιωμάτων μετάδοσης για τις διοργανώσεις των συλλόγων της.
Και σύμφωνα με πληροφορίες των FT η UEFA θα διαθέσει κεφάλαια σε όσο το δυνατόν περισσότερους συλλόγους που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της.

Μεγάλες οι προκλήσεις

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πώς τα αθλητικά πρωταθλήματα και οι αρχές στρέφονται όλο και περισσότερο στον τραπεζικό δανεισμό για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους, αντί να βασίζονται στις δικές τους ανεξάρτητες πηγές εσόδων, όπως έχουν κάνει εδώ και δεκαετίες.
Οι αυξανόμενες ανάγκες του πιο αγαπημένου αθλήματος στον κόσμο έχει επιταχυνθεί λόγω πανδημίας.
Μάλιστα, ο Aleksander Ceferin, πρόεδρος της UEFA, προειδοποίησε ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει μια «νέα οικονομική πραγματικότητα», αφού σταμάτησε τα χρόνια της ανάπτυξης λόγω του Covid.
Το πακέτο χρηματοδότησης καταδεικνύει επίσης πώς οι αρχές και οι διοργανωτές του παιχνιδιού δείχνουν αυξημένη προθυμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση για λογαριασμό των ομάδων τους, αναζητώντας καλύτερους όρους δανεισμού και χρηματοδότησης από ό,τι μπορούν να επιτύχουν οι μεμονωμένοι σύλλογοι μόνοι τους.
Δεν είναι σαφές εάν η νέα χρηματοδότηση της UEFA θα αντληθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, έκδοσης δανείου ή ομολόγων, αν και είναι δομημένο να είναι επενδυτικού βαθμού προκειμένου να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση χαμηλότερου κόστους για τους συλλόγους.
Το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό ταμείο που θα χρησιμοποιηθεί για τη διάθεση χρημάτων σε αθλητικές ομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης