Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Οδικός χάρτης 3 σημείων για την κυβέρνηση του «φωτεινού σηματοδότη» - Η στροφή στις διεθνείς σχέσεις και οι εξελίξεις στην οικονομία

Γερμανία: Οδικός χάρτης 3 σημείων για την κυβέρνηση του «φωτεινού σηματοδότη» - Η στροφή στις διεθνείς σχέσεις και οι εξελίξεις στην οικονομία

Ο κίνδυνος τριγμών ή και παράλυσης εξαιτίας των εξελίξεις στο οικονομικό περιβάλλον

Σχετικά Άρθρα

α τρία κόμματα του συνδυασμού «φωτεινού σηματοδότη» (SPD, Πράσινοι και FDP) συμφώνησαν σε έναν «οδικό χάρτη» από κοινού για τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. ρία είναι τα βασικά σημεία συμφωνίας:
Πρώτον, να γίνει γρηγορότερα από το αναμενόμενο (2030) η πράσινη μετάβαση σε μηδενικό άνθρακα,
Δεύτερον να μην επιβληθούν νέοι φόρου και
Τρίτον να μην αλλάξει η συνταγματική κατοχύρωση για το ύψους του χρέους, γνωστή και ως «φρένο χρέους», σύμφωνα με ανάλυση του Reuters το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021.

Point system για τη μετανάστευση

Επιπλέον, ένα ενδιαφέρον σημείο που συμφωνήθηκε είναι η εφαρμογή ενός συστήματος πόντων, παρόμοιο με αυτό που υπάρχει στη Μ. Βρετανία και τον Καναδά, για να αξιολογούνται οι αιτήσεις όσων θέλουν να μεταναστεύσουν στη Γερμανία και προέρχονται από χώρες εκτός της Ε.Ε.
Συμφωνώντας και οι τρεις πλευρες ότι η Γερμανία είναι «σύγχρονη χώρα μεταναστών», επιθυμούν την υποδοχή μεταναστών που θα είναι ειδικευμένοι σε τομείς που έχει ανάγκη η γερμανική οικονομία.
Αν όντως περάσει αυτή η διάταξη, θα είναι μια τεράστια πολιτική νίκη για το FDP.
Παρόλο που ο οδικός χάρτης παρουσιάζεται ως μια πολύ σημαντική στιγμή για τις συζητήσεις των κομμάτων, εντούτοις, η πραγματικότητα λέει αφενός ότι θα υπάρξει πολύς δρόμος ακόμα για να επιτευχθεί μια λειτουργική κυβέρνηση και αφετέρου ότι η διεθνής οικονομική πραγματικότητα θα πιέσει να καμφθούν οι όποιες διαφωνίες ή θα σπρώξει τον συνασπισμό αυτόν στη διάλυση.

Εξωτερική πολιτική

Η εξωτερική πολιτική και οι διεθνείς σχέσεις δεν απασχόλησαν όσο θα έπρεπε την προεκλογική εκστρατεία των γερμανικών κομμάτων και η διεθνής οικονομία φέρνει άμεσα πολλά και μεγάλα προβλήματα στην επερχόμενη γερμανική κυβέρνηση, πολύ πριν η ίδια συγκροτηθεί.
Σταχυολογούμε τα εξής σημαντικά γεγονότα που έρχονται: Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, COP26, στη Γλασκώβη, η σύνοδος κορυφής των G20 στη Ρώμη και βέβαια από τον Ιανουάριο του 2022, η Γερμανία θα ηγείται των G7.
Κάθε μία από αυτές της σημαντικές διεθνείς στιγμές, η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να μπορεί να παρουσιάζει ένα σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος, στο οποίο να μπορούν να σταθούν όλα τα μέρη του κυβερνητικού συνασπισμού.

Στους Φιλελεύθερους το υπουργείο Οικονομικών

Όσον αφορά την οικονομία δε, είναι παραπάνω από σίγουρο ότι την έχει «καπαρώσει» την υπουργική θέση ο Linder και το FDP, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα «χρησιμοποιηθούν» όλοι.
Το μεγάλο γερμανικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή, είναι ότι υπό την πίεση του χρόνου και των οικονομικών εξελίξεων, όλα τα βασικά στοιχεία της διεθνούς στρατηγικής της Γερμανίας μεταβάλλονται γρήγορα χωρίς να συμμετέχει ενεργά η κυβέρνηση σε αυτή τη μεταβολή, αλλά θα την επισφραγίσει.

Οι σχέσεις με την Κίνα

Πρώτο παράδειγμα, η σχέση της Γερμανίας με την Κίνα.
Επειδή το θέμα αυτό θα περάσει κυρίως από τους Πράσινους, οι οποίοι έχουν δώσει μεγάλο αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το θέμα των Ουιγούρων, σημαίνει ότι η Γερμανία θα ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τις φωνές εντός Ε.Ε. που θέλουν απομόνωση της Κίνας.
Αυτό θα συμβεί γιατί, αν και οι Πράσινοι δηλώνουν υπέρ των ισορροπημένων προσεγγίσεων με την Κίνα, δεν είναι καθόλου δύσκολο να προσανατολιστούν σε μια «σκληρότερη γραμμή» με τελικό σκοπό να προασπιστούν τα γερμανικά οικονομικά συμφέροντα και την ασφάλεια στις περιοχές του κόσμου που η Γερμανία αναπτύσσει τις οικονομικές της δραστηριότητες.
Αυτό σημαίνει ότι θα είναι οι Πράσινοι και όχι το FDP, το κόμμα που θα ολοκληρώσει τη μεταβολή στις γερμανοκινέζικες σχέσεις.
Το Πεκίνο θεωρούσε τη Merkel σταθερή σύμμαχο που βοήθησε να αντιμετωπιστεί ο αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών και Ευρωπαίων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump, οι οποίοι ζητούσαν να απομονωθεί πολιτικά η Κίνα.
Μάλιστα, η Merkel ήταν αυτή που τους τελευταίους μήνες συνέχισε να πιέζει σκληρά για την επενδυτική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας, η οποία συνήφθη πέρυσι και εγκαταλείφθηκε. Πλέον, θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι η Γερμανία θα στρίψει εγγύτερα προς τις ΗΠΑ στο θέμα της Κίνας.

O Nord Stream 3 και η Ρωσία

Αντίστοιχα, η Ρωσία περιμένει η νέα κυβέρνηση να στηρίξει την ενεργειακή πολιτική της Merkel και να προχωρήσει τα σχέδια για επιπλέον παραχώρηση φυσικού αερίου στη Γερμανία, τον σχεδιασμό πιθανά και του αγωγού Nord Stream 3, αλλά και να λειτουργήσει «πυροσβεστικά» στον αρκτικό κύκλο.

Γεωπολιτικές εντάσεις

Η νέα γερμανική κυβέρνηση όμως, δεν μπορεί απλά να πιάσει τις επιμέρους διεθνείς οικονομικές πολιτικές από το σημείο που τις άφησε η Merkel και ο λόγος είναι γιατί η εσωτερική διαφωνία μεταξύ των συμμάχων του «φωτεινού σηματοδότη» θα βγει προς τα έξω στα μεγάλα διεθνή οικονομικά ερωτήματα:
Τί γίνεται με τον αρκτικό κύκλο και τον Ινδο-Ειρηνικό;
Τί γίνεται με την κλιματική αλλαγή, την ενέργεια και τη μετάβαση στον μηδενικό άνθρακα;
Πώς αναπτύσσεται ένα σύγχρονο δόγμα ασφάλειας;

Από τριγμούς έως παράλυση

Το μέχρι τώρα πρόβλημα είναι ότι και οι τρεις «πυλώνες» του γερμανικού συνασπισμού βρίσκονται σε μια περίοδο που η πολιτική θα είναι γενικά πιο ρευστή και λιγότερο προβλέψιμη, με πολύ μεγάλες προκλήσεις που θα καταστήσουν αδύναμες και αστεθείς τις κυβερνήσεις και ειδικά τους συνασπισμούς.
Συνεπώς, η εξωτερική πίεση από την οικονομία μπορεί να σημάνει από τριγμούς στον υπό διαμόρφωση συνασπισμό, μέχρι πολιτική παράλυση και πλήρη αδυναμία ανάληψης της καγκελαρίας, μια πρόκληση που θα αντιμετωπίσει σύντομα ο Scholz και τελικά ίσως, η οικονομία αποφασίσει για αυτόν, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης