Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Στα μέσα Νοεμβρίου 2021 η μείωση του QE κατά 15 δισ. δολ. - Η επίτευξη των στόχων φέρνει εξορθολογισμό

tags :
Fed: Στα μέσα Νοεμβρίου 2021 η μείωση του QE κατά 15 δισ. δολ. - Η επίτευξη των στόχων φέρνει εξορθολογισμό
Εκκίνηση για το tapering της Fed στα μέσα Νοεμβρίου 2021

Στα μέσα Νοεμβρίου 2021 τοποθετείται σύμφωνα με τα πρακτικά της Fed η μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά μήνα.
Όπως επισήμαναν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, η αμερικανική οικονομία σημειώνει πρόοδο, οπότε επιτρέπεται η επιστροφή στην κανονικότητα με τη σταδιακή άρση των έκτακτων λόγω πανδημίας μέτρων στήριξης.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δεδομένου ότι το τρέχον πρόγραμμα πράξεων ανοιχτής αγοράς «τρέχει» με 120 δισεκατομμύρια ανά μήνα, προβλέπεται tapering 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις αγορές ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου να μειώνονται κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια και τις αγορές ενυπόθηκων τίτλων να περιορίζονται κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια. 
Επισημαίνεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση για την νομισματική πολιτική της Federal Reserve, η επιτροπή ψήφισε ομόφωνα υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο εύρος του 0%-0,2% και τη διατήρηση των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων ύψους τουλάχιστον 120 δισ. δολαρίων. 
Ωστόσο, η δήλωση μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι η Fed σύντομα θα αρχίσει να περιορίζει τις αγορές ομολόγων, σε μια διαδικασία γνωστή ως «tapering».
Στο μεταξύ, οι αγορές ανέμεναν τη δημοσίευση των πρακτικών της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να μπορέσουν να ψυχανεμιστούν το πώς σκέφτονται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για το ζήτημα και πότε μπορεί να ξεκινήσει η επαναφορά στην κανονικότητα.
Η FOMC δημοσίευσε επίσης τη σύνοψη των οικονομικών προσδοκιών της, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων για την αύξηση του ΑΕΠ, τον πληθωρισμό και την ανεργία.
Τα μέλη αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ για το 2021, αλλά διεύρυναν τις προοπτικές τους για τον πληθωρισμό.
Συγκεκριμένα, κάποιοι αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία ότι οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από ότι αναμένεται.
«Οι περισσότεροι συμμετέχοντες εκτίμησαν ότι υπάρχουν πληθωριστικά ρίσκα λόγω ανησυχιών ότι οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο και μπορεί να έχουν μεγαλύτερες και πιο επίμονες επιπτώσεις στις τιμές και τους μισθούς από ότι εκτιμάται αυτή τη στιγμή».
Επίσης, ανέφεραν ότι αναμένουν ότι η ανεργία θα κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.
Στο «διάγραμμα σημείων» των προσδοκιών των επιμέρους μελών για επιτόκια, η επιτροπή ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρξει την αύξηση των επιτοκίων το 2022.
Οι αγορές προεξοφλούν αυτήν την περίοδο την πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης