Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sputnik V: Fake news και κραυγαλέα ψέματα υπονομεύουν την παγκόσμια εμβολιαστική προσπάθεια

Sputnik V: Fake news και κραυγαλέα ψέματα υπονομεύουν την παγκόσμια εμβολιαστική προσπάθεια
«Το Sputnik V βασίζεται σε μια καλά μελετημένη φόρμουλα με βάση τον ανθρώπινο αδενοϊό που έχει αποδείξει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της εδώ και δεκαετίες» τονίζουν Ρώσοι επιστήμονες 
Σχετικά Άρθρα
Για fake news και κραυγαλέα ψέματα κατηγορεί τη The Sun η επιστημονική ομάδα του Sputnik V, μετά το άρθρο περί «κλοπής» της βρετανικής τεχνολογίας.
Παράλληλα, οι Ρώσοι ειδικοί, θεωρούν ότι τέτοιες επιθέσεις «είναι εξαιρετικά ανήθικες καθώς υπονομεύουν την παγκόσμια εμβολιαστική προσπάθεια» ενώ «δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα επιστημονικά καθώς το Sputnik V και το AstraZeneca χρησιμοποιούν διαφορετικές φόρμουλες».
«Το Sputnik V βασίζεται σε μια καλά μελετημένη φόρμουλα με βάση τον ανθρώπινο αδενοϊό που έχει αποδείξει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της εδώ και δεκαετίες» τονίζουν και προσθέτουν πως η ίδια φόρμουλα χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια όπως και για τα εμβόλια κατά του Έμπολα το 2017 και του MERS το 2019.
Αντίθετα, η AstraZeneca χρησιμοποιεί τον αδενοϊό από χιμπατζήδες για το εμβόλιό της σε αντίθεση με το Sputnik V, ενώ επίσης το ρωσικό εμβόλιο είναι μοναδικό που χρησιμοποιεί την «ετερογενή ενίσχυση», τη χρήση δύο διαφορετικών φορέων αδενοϊών (Ad26 και Ad5) σε δύο ξεχωριστές δόσεις, που παρέχει πιο ισχυρή ανοσία.
«Σε αντίθεση με άλλα εμβόλια που χρησιμοποιούνται σήμερα, το Sputnik V παρέχει εξαιρετική ασφάλεια με πολύ λίγες ανεπιθύμητες παρενέργειες να έχουν αναφερθεί και συγκριτικά με άλλα εμβόλια δεν υπάρχει κανένα περιστατικό μυοκαρδίτιδας ή φλεβικής θρόμβωσης» υπογραμμίζουν και συμπληρώνουν πως η ομάδα του ρωσικού εμβολίου και η AstraZeneca διεξάγουν κοινές κλινικές δοκιμές και συνεργάζονται.
«Αντί να διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις, τα βρετανικά ΜΜΕ και οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα πρέπει να προστατεύουν καλύτερα τη φήμη του AstraZeneca, ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου, στο οποίο επιτίθενται συνεχώς με αβάσιμα γεγονότα» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Κρεμλίνο: Βαθιά αντιεπιστημονικό άρθρο

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε ως «βαθιά αντιεπιστημονικό» το επίμαχο δημοσίευμα, κάτι που χαρακτηρίζει και την ίδια τη βρετανική εφημερίδα.
«Ένα άρθρο στη βρετανική ταμπλόιντ Sun, το οποίο ισχυρίζεται ότι Ρώσος κατάσκοπος έκλεψε τη φόρμουλα για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού για να το χρησιμοποιήσει η Μόσχα, είναι εξαιρετικά "αντιεπιστημονικό"», τόνισε ο Peskov και πρόσθεσε πως:
«Η Sun είναι γνωστή ως μία βαθιά αντιεπιστημονική εφημερίδα. Αυτό πιστεύουμε για τέτοιου είδους δημοσιεύματα».
Η Sun δημοσίευσε το άρθρο στις 10 Οκτωβρίου χωρίς να αποκαλύψει πηγές των ισχυρισμών της. Ούτε ποια υποτιθέμενα στοιχεία οδήγησαν τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίας να υποπτευθούν την Ρωσία για κλοπή της φόρμουλας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης