Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλη μελέτη για covid: Ο εμβολιασμός αποδίδει - Μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο νοσηλείας στους άνω των 50

Μεγάλη μελέτη για covid: Ο εμβολιασμός αποδίδει - Μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο νοσηλείας στους άνω των 50
Εννέα φορές μικρότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν οι εμβολιασμένοι σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους
Σχετικά Άρθρα

Στη διαπίστωση ότι τα εμβόλια κατά της covid αποδίδουν καταλήγει μεγάλη γαλλική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 22 εκατομμύρια ανθρώπους (σε 11 εκατ. εμβολιασμένους και σε 11 εκατ. μη εμβολιασμένους), καθώς όπως επισημαίνεται ο εμβολιασμός μειώνει σε ποσοστό 90% τον κίνδυνο νοσηλείας στα άτομα άνω των 50 ετών.
Παράλληλα, η μελέτη, υποστηρίζει πως τα υπάρχοντα εμβόλια είναι εξίσου αποτελεσματικά απέναντι στο παραλλαγμένο στέλεχος Delta.
Αν και τα ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν αντίστοιχες επιστημονικές μελέτες από τη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία από το γεγονός ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει διενεργηθεί έως σήμερα παγκοσμίως σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της covid.

Η μελέτη

Στη μελέτη συμμετείχαν δύο ομάδες που αφορούσαν δύο διαφορετικούς πληθυσμούς.
Η πρώτη ομάδα αποτελούνταν από άτομα άνω των 75 ετών, με ένα δείγμα 7,2 εκατομμυρίων ανθρώπων (50% εμβολιασμένοι- 50% ανεμβολίαστοι).
Στη δεύτερη ομάδα συμμετείχαν άτομα ηλικίας 50 ως 74 ετών, με ένα δείγμα 15,4 εκατομμυρίων (50% εμβολιασμένοι- 50% ανεμβολίαστοι).
Η εκστρατεία ανοσοποίησης κατά της covid-19 στη Γαλλία ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου 2020 για την πρώτη ομάδα και στις 19 Φεβρουαρίου 2021 για τη δεύτερη.
Η μελέτη παρακολούθησε τους δύο αυτούς πληθυσμούς ως τις 20 Ιουλίου.
Για να συγκρίνουν τα δεδομένα οι ερευνητές δημιούργησαν ζευγάρια: κάθε εμβολιασμένος συνδέθηκε με έναν μη εμβολιασμένο ίδιας ηλικίας, ίδιου φύλου που ζούσε στην ίδια περιοχή. Παρακολούθησαν τα ζευγάρια αυτά ως τις 20 Ιουλίου και συνέκριναν τα ποσοστά νοσηλείας τους.
Η μελέτη αυτή αφορά μόνο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά των σοβαρών μορφών νόσησης από covid-19 και δεν επιτρέπει να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό εμποδίζουν τη νόσηση εν γένει ή τη μετάδοση της ασθένειας.

Προστατευμένοι οι εμβολιασμένοι

«Όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 διατρέχουν εννέα φορές μικρότερο κίνδυνο να νοσηλευθούν ή να πεθάνουν από τη νόσο σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους», εξήγησε ο επιδημιολόγος Mahmoud Zureik, διευθυντής του οργανισμού Epi-Phare, τον οποίο δημιούργησαν η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλισης (Cnam) και ο Οργανισμός Φαρμάκων (ANSM).
Οι ερευνητές του Epi-Phare συνέκριναν τα στοιχεία 11 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων άνω των 50 ετών με αυτά 11 εκατομμυρίων μη εμβολιασμένων της ίδιας ηλικιακής ομάδας το διάστημα από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 (όταν ξεκίνησε η εκστρατεία ανοσοποίησης κατά της covid-19 στη Γαλλία) ως τις 20 Ιουλίου 2021.
Μετά την 14η ημέρα από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου οι ερευνητές παρατήρησαν «μείωση του κινδύνου νοσηλείας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%».
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της σοβαρής νόσησης «δεν φάνηκε να μειώνεται τη περίοδο παρακολούθησης, η οποία έφτασε τους πέντε μήνες».

Αποτελεσματικά και κατά Delta

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά πάντως είναι τα αποτελέσματα των εμβολιασμών και κατά της παράλλαξης Delta.
Για να κατανοήσουν τις επιπτώσεις του παραλλαγμένου στελέχους Delta, οι ερευνητές εκτίμησαν τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας την περίοδο μετά τις 20 Ιουνίου, όταν το στέλεχος αυτό εξαπλώθηκε ευρέως στη Γαλλία.
Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν ήταν αντίστοιχα με αυτά των προηγούμενων περιόδων, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη της νοσηλείας έφτανε το 84% στα άτομα άνω των 75 ετών και το 92% για τους 50 με 74 ετών.
«Αυτό μας δίνει τα πρώτα στοιχεία.
Όμως αυτή η περίοδος είναι πολύ μικρή για να εκτιμηθούν οι πραγματικές επιπτώσεις του εμβολιασμού έναντι του στελέχους αυτού.
Η μελέτη πρέπει να συνεχιστεί για να περιλάβει τα δεδομένα του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου», υπογράμμισε ο Zureik.

Ποια εμβόλια εξετάστηκαν

Η μελέτη ερεύνησε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων των Pfizer/BioNTech, της Moderna και της AstraZeneca, αλλά όχι της Johnson & Johnson, διότι άρχισε να χορηγείται αργότερα και σε μικρότερο ποσοστό.
Για τον λόγο αυτό δεν περιλήφθηκε στη μελέτη.
«Το να αποφύγει κανείς τη σοβαρή νόσηση είναι ο βασικός στόχος δημόσιας υγείας.
Μια επιδημία χωρίς σοβαρή νόσηση δεν είναι επιδημία» υποστήριξε ο Zureik.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης