Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνδρομο της Αβάνας: Παιχνίδι του μυαλού, όπλο αναίμακτης εξολόθρευσης του εχθρού, πείραμα μαζικής καχυποψίας ή αυταπάτη;

Σύνδρομο της Αβάνας: Παιχνίδι του μυαλού, όπλο αναίμακτης εξολόθρευσης του εχθρού, πείραμα μαζικής καχυποψίας ή αυταπάτη;
Ποια είναι η αλήθεια για το περιβόητο «Σύνδρομο της Αβάνας»; - Δύο επιστήμονες το εξηγούν επιστημονικά
Σχετικά Άρθρα
Από τότε που εμφανίστηκε το περιβόητο «Σύνδρομο της Αβάνας» στα τέλη του 2016 στην Κούβα, η αμερικανική κυβέρνηση ανέδειξε το μυστηριώδες φαινόμενο σε προτεραιότητα διερεύνησης από τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών και ξόδεψε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, ερευνώντας επιθέσεις και αιτίες: είναι ένα παιχνίδι του μυαλού, ένα πανίσχυρο μυστικό όπλο αναίμακτης εξολόθρευσης του εχθρού, ένα παγκόσμιο πείραμα μαζικής καχυποψίας ή μια απάτη;
Ποια είναι η αλήθεια; 
Μιλώντας στην Daily Mail Australia ο ειδικός στην ιατρική κοινωνιολογία, Dr Robert Bartholomew, δηλώνει πεπεισμένος ότι πρόκειται για μαζική αυταπάτη και δίνει τις δικές του επιστημονικές εξηγήσεις στο βιβλίο του «Havana Syndrome: Mass Psychogenic Illness and the Real Story Behind the Embassy Mystery and Hysteria», το οποίο συνέγραψε σε συνεργασία με τον Robert Baloh.
Από την στιγμή που καταγράφηκε η ανεξήγητη ασθένεια,για πρώτη φορά στην Κούβα, εξαπλώθηκε στις πρεσβείες των ΗΠΑ ανά τον κόσμο (και επίσης σε ορισμένους Καναδούς), με 130 αναφερόμενα περιστατικά.
1_68.jpg
Συμπτώματα και αιτίες

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια ακοής, σοβαρούς πονοκεφάλους, προβλήματα μνήμης, ζάλη αλλά και εγκεφαλικές βλάβες, τα οποία κατά τον Dr Bartholomew έχουν δοθεί οι κάτωθι εξηγήσεις:
 
1η. Του ηχητικού όπλου
«Η πρώτη εξήγηση κάνει λόγο για ένα όπλο που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να προκαλέσει ασθένεια στους ανθρώπους.
Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να έχει σχέση με την πραγματικότητα γιατί στην Αβάνα δεν στοχοποιήθηκε η πρεσβεία, αλλά άνθρωποι κυρίως σε δύο μεγάλα ξενοδοχεία.
Στοχοποίηση ανθρώπων σε ανοιχτό χώρο παρατηρήθηκε στις Φιλιππίνες, όταν η κυβέρνηση Duterte χρησιμοποίησε μουσική της Katie Perry για να διαλύσει μια διαδήλωση.
Αλλά, το να στοχεύσεις κάποιον σε ένα τεράστιο ξενοδοχείο θα αψηφούσε τους νόμους της φυσικής, καθώς το 99% των ηχητικών κυμάτων θα αναπηδούσε από τον εξωτερικό τοίχο.
Αυτά δεν λειτουργούν έτσι…».

2η. Των φυτοφαρμάκων
«Η δεύτερη εξήγηση ήταν ότι ήταν φυτοφάρμακα που ψεκάζονταν για να σκοτωθούν τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό Ζίκα.
Υπάρχει όμως νευροτοξίνη στον κόσμο που να επηρεάζει μόνο Αμερικανούς και Καναδούς διπλωμάτες και τις οικογένειές τους»;

3η, Τα μικροκύματα
«Η τρίτη εξήγηση είναι τα μικροκύματα, ή φαινόμενο Frey, ένα ακουστικό φαινόμενο όπου μικροκύματα ή ραδιοσυχνότητες δημιουργούν ήχους κλικ μέσα στο κεφάλι.
Μια θεωρία που κέρδισε δημοσιότητα αφότου η Εθνική Ακαδημία Επιστημών σε έκθεσή της υποστήριξε αυτή την εξήγηση, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουροι οι συγγραφείς, με αποτέλεσμα να απορριφθεί.

4η. Μαζική ψυχογενής ασθένεια ή Μαζική υστερία
Κατά τον Dr. Bartholomew, «τα συντριπτικά στοιχεία δείχνουν μία μαζική υστερία, ή όπως συνήθως αναφέρεται από τους επιστήμονες ως μαζική ψυχογενής ασθένεια.
«Είναι η μόνη εύλογη εξήγηση.
Το Σύνδρομο της Αβάνας είναι αποτέλεσμα ανίκανων κυβερνητικών αξιωματούχων και κακής επιστήμης.
Θα έφτανα στο σημείο να μετονομάσω το Σύνδρομο αυταπάτη, κυρίως για την ύπαρξη της παράλογης θεωρίας ότι διπλωμάτες στοχοποιούνται με ενεργειακό όπλο».
3_65.jpg
Πως ξεκίνησε...

Οι πρώτοι άνθρωποι που μολύνθηκαν ήταν αξιωματικοί της υπηρεσίας πληροφοριών στον ίδιο μικρό σταθμό.
Ξεκίνησε σε μια μικρή μονάδα της CIA στην Αβάνα της Κούβας στα τέλη του 2016.
Η εξάπλωση από μία μικρή ομάδα είναι ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό της μαζικής ψυχογενούς ασθένειας.
Ξεκινά σε μικρές, δεμένες ομάδες και στη συνέχεια εξαπλώνεται από εκεί, συνήθως σε άτομα χαμηλότερης οικονομικής και πνευματικής κατάστασης, κάτι που συνέβη και εδώ.
Έχουμε τους αξιωματικούς της CIA να περπατούν κοντά στα σπίτια τους, παρατηρώντας ότι ακούγονται αυτοί οι παράξενοι ήχοι τη νύχτα.
Και τότε, μια μέρα, ένας από αυτούς αισθάνθηκε αδιαθεσία, ένιωσε ότι είχε ζάλη, πόνο στο αυτί και τον πήγαν στην κλινική στην πρεσβεία και ο τύπος έκανε μια παρατήρηση ότι “Ξέρεις, ήταν σαν κάποιος να με στόχευε με μια συσκευή στο κεφάλι”.
Το περιστατικό αυτό θα έπρεπε να είχε ενεργοποιήσει τους κώδωνα του κινδύνου στην ιατρική κοινότητα, αλλά δεν έγινε έτσι.
Μετά από αυτό, υπήρξαν άλλοι δύο αξιωματικοί της ίδιας μονάδας που είπαν ότι είχαν ακούσει και αυτοί τους παράξενους ήχους.
Τότε προέκυψε μια θεωρία ότι τους παρενοχλούσαν με κάποιο μυστικό όπλο».

Μια παλά ιστορία... παρενόχλησης

Όπως επισημαίνει ο Αμερικανός επιστήμονας, όλοι γνώριζαν την παλιά ιστορία των Κουβανών πρακτόρων που παρενοχλούσαν Αμερικανούς διπλωμάτες στην Αβάνα, δεκαετίες πίσω.
«Όλοι οι διπλωμάτες που στάλθηκαν στη νέα πρεσβεία στην Αβάνα η οποία άνοιξε το 2015, μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας υπό τον Πρόεδρο Barack Obama, είχαν ενημερωθεί σχετικά.
Κι αυτό, επειδή κατά τη διάρκεια του ψυχρού Πολέμου οι Κουβανοί πράκτορες ήταν διαβόητοι για την παρενόχληση διπλωματών.
Έμπαιναν κρυφά στα σπίτια τους τη νύχτα ενώ κοιμόντουσαν και έριχναν ακαθαρσίες από σκυλιά στο πάτωμα, άνοιγαν όλα τα παράθυρα για να μπουν τα κουνούπια, έκαναν όλων των ειδών τις παρενοχλήσεις.
Έτσι, όταν πήγαν εκεί ήταν οι πράκτορες τα είχαν όλα αυτά υπόψη τους.
Ήταν σε επιφυλακή και γνώριζαν ότι παρακολουθούνται 24 ώρες το 24ωρο, οπότε ήταν φυσικό να έχουν το αίσθημα άγχους».

Η εξάπλωση...

Ακολούθησε η επικοινωνία στα κοινωνικά δίκτυα, όπως συνήθως ξεκινά σε αυτές τις μικρές, συνεκτικές ομάδες και εξαπλώνεται προς τα έξω, και αυτό ακριβώς συνέβη.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν σε ένα κοινό εργασιακό περιβάλλον.
Υπάρχει μεγάλος βαθμός άγχους, βρίσκονται σε ξένη χώρα, ήξεραν ότι παρακολουθούνταν όλο το 24ωρο.
Είναι ένα κλασικό παράδειγμα μαζικής υστερίας», γιατί μετά από τα κοινωνικά δίκτυα, ανέλαβε το State Department!
2_82.jpg
«Παγκόσμιο πείραμα μαζικής καχυποψίας»

Ο Dr. Bartholomew αναφέρει στην εφημερίδα ότι το να πιστεύει κανείς στο Σύνδρομο της Αβάνας ισοδυναμεί με «παγκόσμιο πείραμα μαζικής καχυποψίας».
«Αυτό που συνέβη είναι ότι το State Department εξέδωσε προειδοποίηση στις πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, σε διπλωμάτες και αξιωματικούς της υπηρεσίας πληροφοριών, να βρίσκονται σε επιφυλακή για “ανώμαλα περιστατικά υγείας” που μπορεί να συνοδεύονται ή όχι από περίεργους ήχους.
Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι σε εγρήγορση για οτιδήποτε ασυνήθιστο σε θέματα υγείας, δηλώνει ο καθηγητής.
Οι άνθρωποι έχουν μυστηριώδη περιστατικά υγείας όλη την ώρα, ή απλά περιστατικά υγείας γενικά. Τώρα λοιπόν επαναπροσδιορίζεται ως “Ω, πρέπει να είναι το σύνδρομο της Αβάνας”».

Τα γεγονότα δηλώνουν πως είναι μια ανύπαρκτη κατάσταση

Μιλώντας στην Daily Mail, ο Bartholomew δηλώνει πως το Σύνδρομο της Αβάνας είναι μία ανύπαρκτη κατάσταση.
«Είναι μια μεγάλη σπατάλη χρημάτων,  που έχει σπαταλήσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση, έχει στεναχωρήσει άσκοπα εκατοντάδες ανθρώπους, σπατάλησε πολύτιμο χρόνο και πόρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σε μια εποχή που όλα αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα αλλού», λέει.
«Το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν να ακολουθήσουν τα γεγονότα.
Μπορούμε να συνοψίσουμε αυτήν την περίπτωση σε μία πρόταση: Όταν ακούμε ήχους χλιμιντρισμάτων τη νύχτα, ας σκεφτούμε πρώτα ότι πρόκειται για άλογα και όχι για… ζέβρες.

Το State Department ψάχνει για μονόκερους

Ασχολούνται με την πιο περίεργη θεωρία, δηλαδή με ένα είδος ηχητικού όπλου.
Γιατί στον κόσμο πιστεύετε ότι θα σας στοχοποιούσαν με κάποιο ηχητικό όπλο;
Ναι, κάποιοι άκουσαν θορύβους, αλλά οι θόρυβοι δεν ήταν οι ίδιοι.
Υπήρχαν θόρυβοι υψηλών τόνων, υπήρχαν χαμηλοί ήχοι, ήταν παντού.
Όλοι είχαν πόνο στο αυτί.
Λοιπόν, δεν είναι ασυνήθιστο να ακούτε θορύβους και να ακούγονται ήχοι στο αυτί σας».
Όσο για τις επιδράσεις στον σωλήνα λευκής ουσίας στον εγκέφαλο που είναι ένα από τα συμπτώματα των υποτιθέμενων θυμάτων του συνδρόμου Αβάνας, ο Bartholomew λέει ότι υπάρχει μια πολύ πιο ουσιαστική εξήγηση.
«Τον Δεκέμβριο του 2017 διέρρευσαν πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης ότι οι γιατροί που εξέτασαν έναν αριθμό ασθενών με Σύνδρομο Αβάνας ανακάλυψαν σημαντικές αλλαγές της οδού λευκής ουσίας στον εγκέφαλό τους», λέει.
Αλλά όταν κυκλοφόρησε η πλήρης έκθεση, τα γεγονότα δεν υποστήριξαν την πολύ επιλεκτική διαρροή.
«Από 21 ασθενείς.
Τρεις είχαν αλλαγές οδού λευκής ουσίας.
Δύο ήταν ήπιες και μία μέτρια.
Αν περπατήσετε στους δρόμους μιας μεγαλούπολης και επιλέξετε τυχαία 21 άτομα, αυτό ακριβώς θα βρείτε γιατί οι αλλαγές της οδού της λευκής ουσίας είναι συχνές σε όλες τις ασθένειες, από την ημικρανία έως την κατάθλιψη και τη φυσιολογική γήρανση.
Έτσι, οι ισχυρισμοί για αλλαγές της οδού της λευκής ουσίας είναι ένας μύθος».
Παρά το γεγονός ότι δεν πιστεύει στο σύνδρομο της Αβάνας, ο Robert Bartholomew τρέφει μεγάλη συμπάθεια για τους ανθρώπους που νοσηλεύονται με τέτοιου είδους συμπτώματα.
«Δεν το επινοούν.
Έχουν πραγματικά συμπτώματα, αλλά προκαλούνται από τη ζωή τους.
Είναι ο ψυχισμός τους».

Γιατί όμως η αμερικανική κυβέρνηση σπαταλά χρόνο, χρήμα και πόρους για το σύνδρομο της Αβάνας;

Μέρος της απάντησης βρίσκεται σε έκθεση του FBI για το θέμα, που δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αλλά μέρος της έχει διαρρεύσει.
«Νομίζω ότι το έχουν καταλάβει», λέει ο Bartholomew.
«Από τη διαρροή της έκθεσης του FBI, καταλάβαμε ότι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για μαζική ψυχογενή ασθένεια, μια μαζική υστερία.
Αλλά είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, υπό τη διοίκηση Trump και τώρα Biden, έχουν τα ίδια άτομα σε αυτές τις υπηρεσίες που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ήχοι των γρύλων και των τζιτζικιών ήταν στην πραγματικότητα ένα μυστικό όπλο.
Είναι γελοίο και ντροπιαστικό.
Μετά από πέντε χρόνια, θα βγουν και θα πουν “Συγγνώμη, παρερμηνεύσαμε τους ήχους των εντόμων ως κάποιο είδος μυστικού ξένου όπλου;”.
Θα είναι εξαιρετικά ενοχλητικό και θα αναδείξει την ανικανότητά τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης