Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θέμα χρόνου το νόμπελ στους επιστήμονες του εμβολίου κατά της Covid 19 - Στις 4/10 οι ανακοινώσεις, με πολλές αντιδράσεις

Θέμα χρόνου το νόμπελ στους επιστήμονες του εμβολίου κατά της Covid 19 - Στις 4/10 οι ανακοινώσεις, με πολλές αντιδράσεις
Η τεχνολογία mRNA εφευρέθηκε το 1961 αλλά χρειάστηκαν δεκαετίες για να βελτιώσουν την τεχνική του
Οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από τα εμβόλια έναντι της COVID-19 θα μπορούσαν να κερδίσουν το Νόμπελ Ιατρικής, παρόλο που η πανδημία δεν έχει τελειώσει.
Σύμφωνα με το Reuters, μερικοί επιστήμονες λένε ότι είναι απλά θέμα χρόνου: Εάν η δουλειά που έγινε για την ανάπτυξη των εμβολίων δεν αναγνωριστεί όταν ανακοινωθεί το φετινό βραβείο τη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2021, θα κερδίσει το βραβείο τα επόμενα χρόνια.
Περισσότεροι από 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από την COVID-19 από τότε που καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα του ιού το 2019 και πολλές χώρες εξακολουθούν να ζουν κάτω από αυστηρούς περιορισμούς που αποσκοπούν στον περιορισμό της εξάπλωσής του.
Αλλά τα εμβόλια COVID-19 βοήθησαν ορισμένα πλούσια κράτη να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Οι εμπνευστές

Μεταξύ αυτών που θεωρούνται από άλλους επιστήμονες ως πιθανοί νικητές του Νόμπελ Ιατρικής είναι η Katalin Kariko από την Ουγγαρία και ο Drew Weissman από τις ΗΠΑ για τη δουλειά τους σε αυτό που είναι γνωστό ως εμβόλια αγγελιαφόρου ριβονουκλεϊκού οξέος (mRNA).
Τα εμβόλια mRNA που αναπτύχθηκαν από τη Moderna (MRNA.O) και από την Pfizer (PFE.N) έχουν φέρει επανάσταση κατά του ιού.
Παράγονται γρήγορα και έχουν εξαιρετικά αποτελεσματικά.
"Αυτή η τεχνική θα πάρει το βραβείο αργά ή γρήγορα, για αυτό είμαι βέβαιος", δήλωσε ο Ali Mirazami, καθηγητής στο Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής στο Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία.
«Το ερώτημα είναι πότε».
Τα παραδοσιακά εμβόλια, τα οποία εισάγουν έναν εξασθενημένο ή απενεργοποιημένο ιό για να τονώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, μπορεί να χρειαστούν μια δεκαετία ή περισσότερο για να αναπτυχθούν.
Το εμβόλιο mRNA της Moderna πέρασε από τον προσδιορισμό γονιδίων στην πρώτη ανθρώπινη ένεση μέσα σε 63 ημέρες.
Το mRNA μεταφέρει μηνύματα από το DNA του σώματος στα κύτταρά του, λέγοντάς τους να παράγουν τις πρωτεΐνες που απαιτούνται για κρίσιμες λειτουργίες, όπως ο συντονισμός βιολογικών διαδικασιών συμπεριλαμβανομένης της πέψης ή η καταπολέμηση ασθενειών.
Τα νέα εμβόλια χρησιμοποιούν εργαστηριακό mRNA για να καθοδηγήσουν τα κύτταρα να φτιάξουν τις πρωτεΐνες του κορωνοϊού, οι οποίες ωθούν το ανοσοποιητικό σύστημα σε δράση χωρίς να αναπαραχθεί όπως ο πραγματικός ιός.

Δεκαετίες δουλειάς...

Η τεχνολογία mRNA εφευρέθηκε το 1961 αλλά χρειάστηκαν δεκαετίες για να βελτιώσουν την τεχνική του από προβλήματα όπως η αστάθεια και η πρόκληση φλεγμονωδών καταστάσεων.
Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία τόσο του καρκίνου όσο και του HIV στο μέλλον.
"Εκτός από το γεγονός ότι έχουν αποδειχθεί ότι δημιουργούν μια πολύ αποτελεσματική ανοσολογική απάντηση, δεν χρειάζεται να προσαρμόζεται η παραγωγή κάθε φορά που κάνει κάποιος ένα εμβόλιο", δήλωσε ο Adam Frederik Sander Bertelsen, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στην εταιρεία εμβολίων Adaptvac.
"Στην πραγματικότητα έχει σώσει αμέτρητες χιλιάδες ανθρώπους λόγω της ταχύτητας και της απόδοσής του, οπότε μπορώ να το υποστηρίξω".
Η Kariko, 66 ετών, έθεσε τις βάσεις για τα εμβόλια mRNA και ο Weissman, 62 ετών, είναι ο μακροχρόνιος συνεργάτης της.
"Είναι ο εγκέφαλος πίσω από την ανακάλυψη του mRNA", είπε ο Mirazami.
Η Kariko, με τους συναδέλφους της στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη με τον τρόπο με τον οποίο παρέχεται mRNA χωρίς να οδηγεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε υπερβολική λειτουργία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης