Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρία αιτήματα Putin στον Xi για την «χωρίς όρια» σχέση Ρωσίας - Κίνας

Τρία αιτήματα Putin στον Xi για την «χωρίς όρια» σχέση Ρωσίας - Κίνας
O Putin θέλει συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Power of Siberia 2
Η συνάντηση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin με τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping στην Κίνα αυτή την εβδομάδα είναι το τελευταίο σημάδι της εμβάθυνσης των στρατηγικών δεσμών μεταξύ των δύο πλευρών, σημειώνει σε ανάλυσή του το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Ο Putin θα πραγματοποιήσει διήμερη κρατική επίσκεψη στην Κίνα από την Πέμπτη μετά από πρόσκληση του Xi, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη.
Αυτό θα είναι το πρώτο υπερπόντιο ταξίδι του Ρώσου ηγέτη από τότε που ο Putin ξεκίνησε την πέμπτη θητεία του στο αξίωμα την περασμένη εβδομάδα.
Έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης εξάρτησης του Κρεμλίνου από την Κίνα για εμπορική και πολιτική υποστήριξη, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την «χωρίς όρια» εταιρική σχέση του με το Πεκίνο σε διάφορα μέτωπα.

Τρία αιτήματα Putin στον Xi

«Είναι αρκετά σαφές ότι τα τελευταία δύο χρόνια, ο Putin ήθελε τρία πράγματα από την Κίνα», δήλωσε ο Max Hess, συνεργάτης του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής, στην εκπομπή «Squawk Box Asia» του CNBC την Τετάρτη.
Θέλει μια «συμφωνία» για τον αγωγό φυσικού αερίου Power of Siberia 2 και επιδιώκει περαιτέρω κινεζική υποστήριξη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ιδίως όσον αφορά το υλικό, πρόσθεσε.
Ο Putin θέλει επίσης πρόσβαση στις κινεζικές χρηματοπιστωτικές αγορές και να χρησιμοποιήσει το «κινεζικό νόμισμα για να προωθήσει το εμπόριο της Ρωσίας», δήλωσε ο Hess.
«Έχουμε δει πραγματικά αξιοσημείωτα μικρή πρόοδο σε όλα αυτά τα πράγματα», πρόσθεσε.
«Έτσι, είναι πραγματικά ο Putin που πηγαίνει στην Κίνα για να δει τι μπορεί να πάρει».
«Ο Putin βρίσκεται στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν σκοπεύει να την εγκαταλείψει", δήλωσε ο Hess, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης προσπαθεί να ενισχύσει τα πλεονεκτήματά του στο πεδίο της μάχης και στο διπλωματικό μέτωπο με την Κίνα.

Αμερικανικές πιέσεις στην Κίνα την οδηγούν στην αγκαλιά της Μόσχας

Η Κίνα αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενη πίεση από την Ουάσινγκτον για τη στρατιωτική της υποστήριξη προς τη Ρωσία.
Η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε την Τρίτη νέους αυστηρούς δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να προστατεύσει τις αμερικανικές βιομηχανίες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Ως αποτέλεσμα, το Πεκίνο έχει λίγες επιλογές από το να έρθει πιο κοντά στη Μόσχα, λένε οι παρατηρητές.
«Απλά δείτε τον Biden να βάζει δασμούς 100% στις κινεζικές εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων.
Όλα αυτά στέλνουν ένα μήνυμα στους Κινέζους ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί τον Νοέμβριο, οι ΗΠΑ προσπαθούν να τους περιορίσουν", δήλωσε σε σχόλιό του ο Ian Bremmer, πολιτικός επιστήμονας και πρόεδρος του Eurasia Group.
«Νομίζω ότι μακροπρόθεσμα, όσο περισσότερο το βλέπουν αυτό από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, τόσο πιο κοντά με τους Ρώσους θα έρθουν τελικά», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης