Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεύτερη αθέτηση πληρωμής τόκων μέσα σε μια εβδομάδα από την Evergrande - Στο 2% του ΑΕΠ της Κίνας το χρέος της

Δεύτερη αθέτηση πληρωμής τόκων μέσα σε μια εβδομάδα από την Evergrande - Στο 2% του ΑΕΠ της Κίνας το χρέος της

Οι υποχρεώσεις της Evergrande αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ της Κίνας

Σχετικά Άρθρα
Δεύτερη αθέτηση πληρωμής τόκων μέσα σε μια εβδομάδα από την Evergrande, η οποία δεν πλήρωσε τους τόκους ομολόγου σε ξένους επενδυτές.

Η εταιρεία έχει θέσει σε προτεραιότητα την πληρωμή των εγχώριων ομολογιούχων την ώρα που προσπαθεί βέβαια να βρει πηγές ρευστότητας.
Ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων προσπαθεί να διαχειριστεί ένα χρέος ύψους 305 δισ. δολαρίων, ενώ την Τετάρτη έπρεπε να πληρώσει τόκους 47,5 εκατ. δολαρίων για το δολαριακό ομόλογο λήξεως Μαρτίου 2024.
Την περασμένη Πέμπτη είχε χάσει πληρωμή 83,5 εκατομμύρια δολάρια επίσης σε ξένους ομολογιούχους.
Οι υποχρεώσεις της Evergrande αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ της Κίνας, προκαλώντας έτσι ανησυχίες ότι τα προβλήματά της θα εξαπλωθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα επηρεάσουν όλο τον κόσμο.

Σε ισχύ η περίοδος χάριτος

Ο κινεζικός όμιλος έχει αθετήσει μεν τις εξωτερικές υποχρεώσεις πληρωμών του, ωστόσο, οι παγκόσμιοι επενδυτές αναρωτιούνται αν θα πρέπει να επωμιστούν μεγάλες ζημίες όταν λήξουν οι περίοδοι χάριτος 30 ημερών για τα κουπόνια που έπρεπε να καταβληθούν 23 και 29 Σεπτεμβρίου.
Ορισμένοι κάτοχοι υπεράκτιων ομολόγων της Evergrande δεν είχαν λάβει ούτε τόκους ούτε καμία ενημέρωση.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η εταιρεία έχει σχεδόν 20 δισ. δολάρια σε υπεράκτια χρέη, ενώ τον επόμενο μήνα αντιμετωπίζει προθεσμίες για πληρωμές κουπονιών συνολικού ύψους 162,38 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το πιθανότερο σενάριο είναι η Evergrande να προχωρήσει σε μία από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις χρεών στη χώρα, ενώ έχει δώσει προτεραιότητα στις χερσαίες υποχρεώσεις της εν μέσω ανησυχιών για τα προβλήματά της που προκαλούν κοινωνικές αναταραχές.

Απροθυμία από το Πεκίνο

Ένα ακόμη σενάριο που λαμβάνει μεγαλύτερες πιθανότητες είναι το Πεκίνο να μην παρέμβει άμεσα για την επίλυση της κρίσης της Evergrande με τη μορφή διάσωσης, αλλά οι αναλυτές λένε ότι θα πρέπει να λάβει μέτρα για να μην επεκταθεί η κρίση της κατάρρευσης τροφοδοτώντας αναταραχές από τοπικούς επενδυτές, προμηθευτές και αγοραστές κατοικιών.
Τις τελευταίες ημέρες, οι αρχές έχουν παρακινήσει κυβερνητικές εταιρείες και κρατικούς κατασκευαστές ακινήτων να αγοράσουν κάποια περιουσιακά στοιχεία της Evergrande για να μειώσουν αυτούς τους κινδύνους.
Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητά της, η Evergrande κάνει συνεχείς προσπάθειες για να ξεπουλήσει μερίδια σε άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Έχει πουλήσει ακίνητα σε προμηθευτές και εργολάβους για να αντισταθμίσει ορισμένες από τις εκκρεμείς πληρωμές της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης