Διεθνή

Σε επιλεκτική χρεοκοπία η Evergrande - Ένα βήμα πριν την κατάρρευση η αγορά ακινήτων της Κίνας ύψους 60 τρισ. δολ.

Σε επιλεκτική χρεοκοπία η Evergrande - Ένα βήμα πριν την κατάρρευση η αγορά ακινήτων της Κίνας ύψους 60 τρισ. δολ.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι τελευταίες ενέργειες των κινεζικών αρχών μοιάζουν σαν «προετοιμασία για μία πιθανή καταιγίδα»
Σχετικά Άρθρα
Η πρώτη αθέτηση πληρωμής ήρθε για τον κινεζικό κατασκευαστικό όμιλο Evergrande, ο οποίος έχει κόψει την ανάσα στις αγορές του πλανήτη το τελευταίο διάστημα, καθώς οι ομολογιούχοι ενός τίτλου εκφρασμένου σε δολάρια της Evergrande δεν έχουν λάβει ακόμη τους τόκους που έπρεπε να πληρωθούν την Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021.
Αν και ήταν αναμενόμενη η αθέτηση, η αβεβαιότητα πλέον βρίσκεται στα ύψη για την κρίση ρευστότητας στον πιο χρεωμένο κατασκευαστή ακινήτων στον κόσμο.
Η πληρωμή των 83,5 εκατ. δολαρίων είχε προθεσμία τα μεσάνυχτα της 23ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη ή το μεσημέρι της Παρασκευής στο Χονγκ Κονγκ.
Και σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, δεν είχε υπάρξει κάποια πληρωμή το πρωί της Παρασκευής στο Χονγκ Κονγκ.
Ο όμιλος ακινήτων, ο οποίος δεν έχει προβεί σε δήλωση για την αποπληρωμή, έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών προτού δηλωθεί και επισήμως η αδυναμία πληρωμής και καταλήξει σε αθέτηση.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το εν λόγω δολαριακό ομόλογο κατέρρευσε καθώς οι επενδυτές ανέμεναν μια χαμένη πληρωμή που θα ξεκινούσε τη μεγαλύτερη διαδικασία αναδιάρθρωσης στην οικονομική ιστορία της Κίνας.
Ο τίτλος, ο οποίος λήγει το επόμενο έτος, διαπραγματεύεται επί του παρόντος στα 0,33 δολάρια/δολάριο.

Προδιαγεγραμμένη η χρεοκοπία

Πολλά από τα δολαριακά ομόλογα της Evergrande διαπραγματεύονταν περίπου στα 30 σεντς το δολάριο, σηματοδοτώντας ουσιαστικά μια χρεοκοπία.
«Το αν πληρώνεται ή όχι δεν θα αλλάξει καμία αβεβαιότητα», δήλωσε ο Michel Löwy, διευθύνων σύμβουλος της SC Lowy, ενός επενδυτικού ομίλου με έδρα το Χονγκ Κονγκ.
«Αν δεν υπάρξει κάποιας μορφής κεντρική παρέμβαση και σημαντική ένεση ρευστότητας στον όμιλο, θα υπάρξει αναδιάρθρωση».
Άλλωστε, όπως ανέφερε χτες η Wall Street Journal, οι κινεζικές αρχές ζήτησαν από τις τοπικές κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για μία πιθανή κατάρρευση της China Evergrande Group.
Και αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα πρωινά δημοσιεύματα του Bloomberg ότι ο κινεζικός κολοσσός βρίσκεται σε συνεννόηση με τους πιστωτές του για τη διευθέτηση των υποχρεώσεών του.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι τελευταίες ενέργειες των κινεζικών αρχών μοιάζουν σαν «προετοιμασία για μία πιθανή καταιγίδα», ενώ ο κρατικός μηχανισμός έχει λάβει οδηγίες να παρέμβει μόνο την ύστατη στιγμή, εάν η Evergrande αποτύχει να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις της.

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση η αγορά ακινήτων της Κίνας ύψους 60 τρισ. δολ.

Πάντως οι διεθνείς αγορές δείχνουν μέχρι στιγμής μια ήπια αναμονή, αγνοώντας εντελώς τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την αγορά ακινήτων της Κίνας ύψους 60 τρισ. δολαρίων.
Και η πραγματικότητα είναι ότι η εταιρεία πρόκειται να αθετήσει ένα εξωτερικό χρέος περίπου 18 δισ. δολαρίων.
Και ορισμένοι αναλυτές λένε ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να έχουν οι επενδυτές σαφήνεια για το πώς θα επιλυθεί η κατάσταση της Evergrande.

Ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping αγνοεί επιδεικτικά την υπό κατάρρευση Evergrande

Μόλις ένα χρόνο πριν την τρίτη θητεία στην εξουσία, ο Xi Jinping παίρνει ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά ρίσκα της προεδρίας του αφήνοντας την Evergrande να ξεπεράσει τα όρια της χρεοκοπίας.
Και λειτουργώντας με όρους ελεύθερης αγοράς, ο Xi φαίνεται να αγνοεί ότι η κατάρρευση του υπερχρεωμένου ομίλου ακινήτων θα είχε σοβαρές συνέπειες για εκατοντάδες χιλιάδες αγοραστές ακινήτων και επενδυτές λιανικής, καθώς και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ακόμη και μετά από αρκετές ημέρες κλυδωνισμών, η διοίκηση του Xi δεν έχει παράσχει καμία διαβεβαίωση ότι θα παρέμβει για να σταθεροποιήσει την κατάσταση, όπως έκανε πρόσφατα με δύο άλλους μεγάλους ομίλους που σχεδόν κατέρρευσαν υπό το βάρος των σημαντικών χρεών τους.
«Οι ανώτεροι αξιωματούχοι ανησυχούν πολύ για την Evergrande», δήλωσε ένας κυβερνητικός σύμβουλος, ο οποίος σημείωσε ότι ο λόγος χρέους της Κίνας προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε από 250% σε 290% σε λιγότερο από δύο χρόνια.
"Αλλά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου", πρόσθεσε.
"Αν συμβεί κάτι πραγματικά δραματικό με την Evergrande, το ασφάλιστρο κινδύνου για το χρέος άλλων επιχειρήσεων θα είναι πολύ μεγαλύτερο, δημιουργώντας μια άλλη επιβράδυνση για τον τομέα".

Τα περιθώρια του Πεκίνου

Το Πεκίνο έχει επιβλέψει μια πληθώρα αναδιαρθρώσεων υπερχρεωμένων ομίλων, συμπεριλαμβανομένου του Huarong, του κρατικού διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων και της HNA, ενός ομίλου αεροπορικών εταιρειών, logistics και τουρισμού.
Η Evergrande, ωστόσο, ξεχωρίζει λόγω του άμεσου αντίκτυπου του στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη τη χώρα.
Εκτός από τα 300 δισ. δολάρια που χρωστάει η Evergrande σε τράπεζες, ομολογιούχους και προμηθευτές, ο όμιλος έχει εκδώσει περισσότερα από 6 δισ. δολάρια σε προϊόντα διαχείρισης πλούτου υψηλής απόδοσης σε περίπου 80.000 ιδιώτες επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των δικών του εργαζομένων, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα κεντρικά γραφεία του τη νότια πόλη Σενζέν.
Οι αγοραστές ακινήτων έχουν προπληρώσει την Evergrande για περίπου 1,6 εκατομμύρια διαμερίσματα που δεν έχει παραδώσει.
"Αυτό θα είναι διαφορετικό λόγω των πρόσθετων πιέσεων που θα προέλθουν από τους απλούς πολίτες", δήλωσε ο David Yu της NYU Shanghai.
Ο όμιλος είναι, σε επίπεδο πωλήσεων, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τέταρτο της κινεζικής οικονομικής παραγωγής.

Συμφέρει την κινεζική κυβέρνηση;

Όμως, όσο απογοητευτική είναι η διοίκηση του Xi να επιτρέψει σε μια τόσο κρίσιμη οικονομική μηχανή να αποτύχει, ανησυχεί επίσης για το πολύ ακριβό προηγούμενο που θα δημιουργήσει οργανώνοντας μια κρατική διάσωση.
«Πολλοί όμιλοι βρίσκονται υπό πίεση εξαιτίας της αυστηρότητας της πολιτικής», δήλωσε μια πηγή των Financial Times, με γνώση των συζητήσεων του ομίλου με τις κινεζικές χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές.
«Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει για να βοηθήσει την Evergrande, όλοι οι άλλοι μεγάλοι όμιλοι θα κάνουν παρόμοια αιτήματα.
Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να τους σώσει όλους», ανέφερε.
Εάν ο Xi και η οικονομική του ομάδα αποφασίσουν ότι το κράτος πρέπει να παρέμβει στην Evergrande για να αποτρέψει μια πολύ μεγαλύτερη κατάρρευση της αγοράς και της οικονομίας, μια σημαντική πολιτική πρόκληση θα είναι πώς να σωθεί ο όμιλος χωρίς απαραίτητα να σωθεί ο Hui, ο ιδρυτής του.
Τον περασμένο μήνα, ο Xi ξεκίνησε μια ατζέντα εσωτερικής πολιτικής που θα επικεντρωθεί στην "κοινή ευημερία", μια κεντρική πλατφόρμα στην προσπάθειά του για μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία που ξεκινά στα τέλη του 2022 ως επικεφαλής του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος.
Η διάσωση του Hui, του πέμπτου πλουσιότερου ανθρώπου της Κίνας, δεν ταιριάζει με το όραμα του Xi για μια πιο δίκαιη κοινωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης