Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένας χρήσιμος οδηγός για τις γερμανικές εκλογές – Τι θα ακολουθήσει μόλις κλείσουν οι κάλπες

Ένας χρήσιμος οδηγός για τις γερμανικές εκλογές – Τι θα ακολουθήσει μόλις κλείσουν οι κάλπες
Οδηγός για τις πολιτικές εξελίξεις μόλις κλείσουν οι κάλπες στη Γερμανία
Σχετικά Άρθρα

Στις 19: 00 ώρα Ελλάδας κλείνουν οι κάλπες των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία, οπότε τα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF δημοσιεύουν τα exit polls.
Το σφάλμα στην πρόβλεψη ήταν κοντά στο 1% σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα στις τρεις τελευταίες εκλογές.

Ωστόσο, το υψηλότερο αναμενόμενο μερίδιο των επιστολικών ψήφων θα μπορούσε να αυξήσει το σφάλμα πρόβλεψης, καθώς τα exit polls αντικατοπτρίζουν μόνο τη δια ζώσης ψηφοφορία συμπεριφορά.

Στις 19: 15 οι πρώτες προβλέψεις που βασίζονται σε καταμέτρηση ψήφων δημοσιεύονται συνήθως εντός 15 λεπτών από το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων με παρόμοια μικρά περιθώρια σφάλματος σε σύγκριση με τις δημοσκοπήσεις εξόδου στις προηγούμενες εκλογές. Αυτές οι προβλέψεις ενημερώνονται τακτικά όλη τη νύχτα (αρχικά 5 έως 6 φορές την ώρα).
Κρίσιμος παράγοντας είναι το Die Linke καθώς στο δυσμενές σενάριο δεν εισέρχεται στη Βουλή δυσχεραίνοντας τη διαπραγματευτική θέση του SPD.
1_63.jpg

21:15 - 22:15 Οι υποψήφιοι των κομμάτων, που εισέρχονται στη γερμανική Βουλή (Bundestag) συμμετέχουν σε τηλεοπτική συζήτηση (που μεταδίδεται από το ARD και το ZDF) και η οποία αποκαλείται «γύρος ελεφάντων».
2_76.jpg

Αυτή είναι η πρώτη ανάλυση υψηλού επιπέδου για το εκλογικό αποτέλεσμα και θα παρακολουθήσουμε τυχόν ενδείξεις για πιθανές επιλογές συνασπισμού.

Δευτέρα (27/9): 04: 00 – 06:00 Το προκαταρκτικό επίσημο αποτέλεσμα δημοσιεύεται.
3_59.jpg
4_55.jpg

Τι θα συμβεί μετά τη νύχτα των εκλογών

Η εκλογική βραδιά είναι απίθανο να δώσει έναν σαφή νικηφόρο συνασπισμό και ο δρόμος για μια νέα κυβέρνηση θα είναι μακρύς.
Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει συνομιλίες υψηλού επιπέδου για πιθανές κυβερνητικές επιλογές (το λεγόμενο «Sondierungsgespräche»).
Η Goldman Sachs αναμένει οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης τύπου Τζαμάικας (CDU, Πράσινοι , FDP) ή Φαναριού (SPD, Πράσινοι, FDP) να εκτυλιχθούν παράλληλα.
Στις προηγούμενες εκλογές, αυτό το στάδιο διήρκεσε από 2 έως 4 εβδομάδες.
Μόλις εμφανιστεί μια κορυφαία επιλογή, το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης συνεπάγεται λεπτομερείς διαπραγματεύσεις συνασπισμού μεταξύ των πιθανών μελλοντικών κυβερνητικών κομμάτων.
Σε αυτό το σημείο, η μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα πιθανότατα θα δώσει τη θέση της απλώς στην πολιτική αβεβαιότητα.

Πίεση

Ενώ δεν υπάρχει συνταγματική προθεσμία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, υπάρχει πολιτική πίεση για να αποφευχθούν τα γεγονότα του 2017, όπου η διαδικασία κράτησε σχεδόν 6 μήνες, επειδή οι διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό της «Τζαμάικα» κατέρρευσαν τον Δεκέμβριο.
Επιπλέον, μια κυβέρνηση θα πρέπει να είναι στη θέση της στις αρχές του 2022 για να ξεκινήσει τον προγραμματισμό του σχεδίου προϋπολογισμού του 2023.
Επομένως, θα καταβληθούν προσπάθειες για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν από τα Χριστούγεννα.
Παρόλο που είναι δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, αναμένεται μια πιο επεκτατική δημοσιονομική στάση για οποιοδήποτε από τα κορυφαία τριμερή αποτελέσματα σε σύγκριση με τις τρέχουσες πολιτικές.
Ένας συνασπισμός της Τζαμάικα θα ήταν πιο προσηλωμένος αφοσιωμένος στους δημοσιονομικούς κανόνες με λιγότερες εκδόσεις ομολόγων σύμφωνα με την Goldman.
Αντιθέτως στην περίπτωση κυβέρνησης «φαναριού», αναμένεται μεγαλύτερη πρόσθετη έκδοση χρέους (75 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ), ή 0,9% του ΑΕΠ επιπλέον).
Η έκδοση χρεών θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη υπό μία κυβέρνηση στην οποία θα συμμετείχε το αριστερό Die Linke (130 διse. ευρώ ή 3,6% του ΑΕΠ).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης