Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Παιχνίδια με τη φωτιά για το χρέος - Ποιος ο ρόλος της Γερουσία

ΗΠΑ: Παιχνίδια με τη φωτιά για το χρέος - Ποιος ο ρόλος της Γερουσία

Κίνδυνος για διπλό πρόβλημα: μιας ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών της, που δεν θα μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά και μιας χρεοκοπίας για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισαν ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι την 3η Δεκεμβρίου και την αναστολή της οροφής δανεισμού των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2022.

Το νομοσχέδιο αποστέλλεται πλέον στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν διακηρύξει ότι θα εμποδίσουν την ψήφισή του.
Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων έγινε με 220 θετικές ψήφους έναντι 211 αρνητικών ψήφων, υπό κομματική πειθαρχία.
Ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσο γρήγορα θα αντιδράσει η Γερουσία.
Αν οι Ρεπουμπλικάνοι τηρήσουν τη δέσμευσή τους για μη στήριξη του νομοσχεδίου στη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να επανέλθουν με μία νέα στρατηγική ή να αντιμετωπίσουν άμεσα το διπλό πρόβλημα μιας ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών της, που δεν θα μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά και τον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ.
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ν. Pelosi και ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία T. Schummer δημιούργησαν τις προϋποθέσεις μιας πολιτικής αντιπαράθεσης με τους Ρεπουμπλικάνους, όταν δήλωσαν ότι θα συνδυάσουν τις δαπάνες με μέτρα για το χρέος στο νομοσχέδιο, παρά την υπόσχεση του ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία M. MacKonnel ότι θα εμποδίσει μία αύξηση της οροφής χρέους των 28,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Χθες ο MacKonnel επανέλαβε την παραπάνω υπόσχεση, λέγοντας επίσης: «Θέλω να επαναλάβω για μία φορά ακόμη: Η Αμερική δεν πρέπει ποτέ να χρεοκοπήσει.
Δεν έχουμε χρεοκοπήσει και δεν θα χρεοκοπήσουμε».
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο MacKonnel επανέλαβε ένα επιχείρημα που προβάλλει για εβδομάδες, ότι είναι ευθύνη του κόμματος της πλειοψηφίας να αυξήσει την οροφή του χρέους.
Μία τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα οι Ρεπουμπλικάνοι να αποφύγουν να ψηφίσουν για μία αύξηση του ορίου χρέους για τον επόμενο χρόνο, οπότε θα διεξαχθούν οι ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο.
Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο MacKonnel και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής R. Selbi δήλωσαν ότι έχουν εισαγάγει ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των τρεχουσών λειτουργιών της κυβέρνησης μέχρι την 3η Δεκεμβρίου, αλλά χωρίς την αύξηση του ορίου χρέους.
Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν δηλώσει ότι οι Δημοκρατικοί μπορούν να αυξήσουν την οροφή χρέους από μόνοι τους, μέσω της τακτικής του κοινοβουλευτικού συμβιβασμού, ενός πολιτικού ελιγμού που παρακάμπτει τον κανονισμό της Γερουσίας, ότι 60 από τα 100 μέλη του σώματος πρέπει να ψηφίσουν θετικά για ένα νομοσχέδιο.
Οι Δημοκρατικοί, από την πλευρά τους, έχουν αντισταθεί να το πράξουν αυτό μέχρι τώρα, δηλώνοντας ότι η ψήφος για την αύξηση του ορίου χρέους πρέπει να είναι μία διακομματική ψήφος.
«Τα παιχνίδια με την οροφή του χρέους είναι σαν να παίζεις με τη φωτιά και να τη βάζεις στην πλάτη των Αμερικανών», είπε ο Schummer σε μία ομιλία του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης