Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προδιαγράφεται η κατάρρευση της Evergrande - Αναζητά κεφάλαια για χρέος 305 δισ. δολ., αλλά πληρώνει με ακίνητα

Προδιαγράφεται η κατάρρευση της Evergrande - Αναζητά κεφάλαια για χρέος 305 δισ. δολ., αλλά πληρώνει με ακίνητα
Ύστατες προσπάθειες από τις αρχές της Κίνας να δοθεί λύση στην Evergrande
Σχετικά Άρθρα
Με τη διάθεση ακινήτων προσπαθεί να αποπληρώσει τους δανειστές της ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων Evergrande, καθώς το χρέος των 305 δισ. δολαρίων, και η αδυναμία να βρει κεφάλαια για την αποπληρωμή του, την οδηγεί ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.
Μάλιστα, η ένεση ρευστότητας που έδωσε την περασμένη Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 στο τραπεζικό σύστημα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC), είναι ένα ακόμη σημάδι ότι οι αρχές λαμβάνουν μέτρα για να αποφύγουν το ενδεχόμενο πίεσης του συστήματος, υπό τον φόβο κατάρρευσης της Evergrande.

Πιέσεις για χρόνο...

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσαενημέρωσης, η Evergrande έχει μπει σε φάση διαχείρισης κρίσης, καθώς προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να αποπληρώσει οφειλές της.
Εάν δεν τα καταφέρει, θα πτωχεύσει πυροδοτώντας μια πρωτοφανή κρίση σε ολόκληρο το κινεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα.
Σε μια ύστατη προσπάθεια μάλιστα, η Evergrande ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει να αποπληρώνει οφειλές σε πελάτες του τμήματος διαχείρισης περιουσίας της μεταβιβάζοντάς τους ακίνητα.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, οι πιστωτές της είναι διχασμένοι, καθώς είτε κάνουν ενέργειες να διαχειριστούν ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμής είτε εξετάζουν να δώσουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην Evergrande να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Οι αρχές της Κίνας, προτρέπουν μάλιστα τους μεγάλους πιστωτές να παρατείνουν τα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής των δανείων ή να προχωρήσουν σε αναχρηματοδότησή τους, απορρίπτοντας έτσι τα σενάρια κρατικής παρέμβασης για να «διασωθεί» η Evergrande.

Κρίσιμη ημέρα η 23η Σεπτεμβρίου 2021

Η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων καλείται να καταβάλει τόκους 83,5 εκατ. δολαρίων την 23η Σεπτεμβρίου για ομόλογο που λήγει τον Μάρτιο του 2022.
Θα πρέπει επίσης να πληρώσει άλλα 47,5 εκατ. δολάρια τόκους για άλλο ομόλογο της που λήγει τον Μάρτιο του 2024.
Εάν δεν πληρώσει μέσα σε 30 ημέρες, θα θεωρηθεί πως έχει κηρύξει στάση πληρωμών.

Yardeni Research: Τι θα σημάνει για τις ΗΠΑ η κατάρρευση της Evergrande

Η κρίση χρέους που έχει περιέλθει η δεύτερη εταιρεία ακινήτων της Κίνας βρίσκεται στο επίκεντρο των αγορών.
Η Evergrande, η εταιρεία με έδρα το Σενζέν, αντιμετωπίζει το φάσμα της αθέτησης χρέους ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων.
Και αυτή η κρίση θυμίζει την πτώχευση της Lehman Brothers, μια εξέλιξη που εκείνη την εποχή, πριν από 13 χρόνια, προκάλεσε σοκ στις παγκόσμιες αγορές.
Ο Ed Yardeni, πρόεδρος της Yardeni Research, ωστόσο, εκτιμά ότι είναι απίθανο το Evergrande να έχει τόσο σοβαρές συνέπειες όσο η πτώχευση της Lehman όταν η παγκόσμια οικονομία και οι πιστωτικές αγορές κατέρρευσαν.
Αντ 'αυτού, το θεωρεί ανάλογο με ένα διαφορετικό γεγονός μια δεκαετία νωρίτερα.
«Αν είναι παρόμοιο με οτιδήποτε, είναι παρόμοιο με τη Long-Term Capital Management, η οποία κλυδώνισε τις αγορές το 1998 αλλά αντιμετωπίστηκε πολύ γρήγορα από την Federal Reserve και τις μεγάλες τράπεζες και δεν είχε καθόλου παγκόσμιες επιπτώσεις».
Μάλιστα, ο Yardeni βλέπει την κρατική παρέμβαση στην Evergrande να αποτρέπει κάθε κατάρρευση και μετάδοση.
«Η πραγματικότητα είναι ότι είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει και νομίζω ότι η κινεζική κυβέρνηση πρόκειται να παρέμβει.


Fitch: Πλήγμα στην οικονομία της Κίνας από πιθανή χρεοκοπία της Evergrande - Θα αντέξουν οι τράπεζες


Για επιπτώσεις στην οικονομία της Κίνας στην περίπτωση χρεοκοπίας του κολοσσού ακινήτων Evergrande έχει προειδοποιήσει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, σημειώνει ωστόσο ότι οι τράπεζες θα αντέξουν.
Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι πολλοί τομείς θα μπορούσαν να εκτεθούν σε αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο εάν δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων της Κίνας χρεοκοπήσει, αν και ο συνολικός αντίκτυπος στον τραπεζικό τομέα θα ήταν διαχειρίσιμος.
Η Evergrande προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να πληρώσει τους πολλούς δανειστές και τους προμηθευτές της, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη είτε με μία άτακτη κατάρρευση με εκτεταμένες επιπτώσεις, είτε με μία ελεγχόμενη χρεοκοπία, είτε με την προοπτική διάσωσης από το Πεκίνο που είναι και το λιγότερο πιθανό σενάριο.
Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν προειδοποιήσει για ευρύτερους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας εάν δεν περιοριστούν οι υποχρεώσεις της εταιρείας ύψους 305 δισ. δολαρίων.
Η Fitch βλέπει πιθανό πλήγμα στις μικρότερες τράπεζες, εκτιμά ωστόσο ότι οι επιπτώσεις για τον κλάδο θα είναι διαχειρίσιμες.
Ο αμερικανικός οίκος υποβάθμισε τον όμιλο China Evergrande σε "CC" από "CCC+" στις 7 Σεπτεμβρίου, θεωρόντας πιθανή μια αθέτηση κάποιου είδους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης