Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτικό θρίλερ στην Αϊτή: Παραπέμπεται ο πρωθυπουργός για τη δολοφονία του προέδρου και ο εισαγγελέας απολύεται!

Πολιτικό θρίλερ στην Αϊτή: Παραπέμπεται ο πρωθυπουργός για τη δολοφονία του προέδρου και ο εισαγγελέας απολύεται!

Απαγορεύθηκε στον πρωθυπουργό η έξοδος από τη χώρα λόγω της σοβαρότητος των γεγονότων

Σε πολιτικό θρίλερ με ασύλληπτες ανατροπές εξελίσσεται η δολοφονία του προέρδου της Αϊτής, καθώς ο πρωθυπουργός παραπέμπεται ως πιθανός αυτουργός της δολοφονίας του προέδρου και ο Εισαγγελέας που του κοινοποίησε την παραπομπή να απολύεται!
Εν μέσω μιας ανθρωπιστικής κρίσης που απειλεί με λιμό 1 εκατ. ανθρώπους η Αϊτή βυθίζεται και σε πολιτική κρίση που άρχισε με τη δολοφονία του προέδρου της χώρας, Jovenel Moise τον Ιούλιο, στο σπίτι του από ομάδα ενόπλων.
Ακολούθησαν αρκετές συλλήψεις ατόμων με καταγωγή κυρίω από την Κολομβία και Αϊτινών που ζούσαν στις ΗΠΑ και μετείχαν στην επιχείρηση της δολοφονίας του, όμως το μεγάλο ερώτημα, ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός ακόμη διερευνάται.

Τα στοιχεία που καίνε τον πρωθυπουργό

Την Τρίτη, ο εισαγγελέας Bedford Claude που ανέλαβε την υπόθεση, έκανε γνωστό πως υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τουν νυν πρωθυπουργού, νευροχειρουργού Ariel Henry, ως εμπλεκόμενου στη δολοφονία.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με έναν άνδρα που φέρεται ως ο εγκέφαλος της επιχείρησης δολοφονίας του Moise, τον οποίο είχε υπερασπιστεί δημόσια ο Henry, σύμφωνα με το Reuters και αναζητείται.
Πρόκειται για τον ύποπτο Josef Felix Badio με τον οποίο ο Henry είχαν μιλήσει δύο φορές το βράδυ της δολοφονίας.
Τα δεδομένα γεωγραφικής θέσης έδειξαν επίσης ότι ο Badio μιλούσε από τον τόπο του εγκλήματος.
Ο Claude ζήτησε από αξιωματούχους να απαγορεύσουν στον πρωθυπουργό να φύγει από τη χώρα.
Έτσι ο Εισαγγελέας έδωσε εντολή στον αρμόδιο δικαστή να απαγγείλει κατηγορίες στον πρωθυπουργό κατονομάζοντας τον ως βασικό ύποπτο.

Η απόλυση του εισαγγελέα

Λίγες ώρες αργότερα ο πρωθυπουργός με σχετική επιστολή απέλυσε τον Εισαγγελέα υποστηρίζοντας πως υπέπεσε σε «σοβαρό διοικητικό λάθος», χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.
Η απομάκρυνση όμως του Εισαγγελέα δεν μπορεί να προχωρήσει καθώς το σύνταγμα της Αϊτής ορίζει πως τον εισαγγελέα διορίζει και παύει μόνο ο πρόεδρος.
Τον Henry, είχε επιλέξει ο ίδιος ο Moise λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία του και μόλις προ ημερών είχε ανακοινώσει πως ότι οι πολιτικές δυνάμεις αποφάσισαν τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών και δημοψηφίσματος για την έγκριση νέου συντάγματος το 2022.
Τα πάντα όμως είναι στον αέρα καθώς, ο Henry πιέζεται να παραιτηθεί.
Ο 53χρονος Πρόεδρος της Αϊτής δολοφονήθηκε τον Ιούλιο, αφότου μια ομάδα ενόπλων εισέβαλε στο σπίτι του σαν πράκτορες της DEA.
Οι κάτοικοι της γειτονιάς ανέφεραν ότι άκουσαν μαζικά πυρά και είδαν άντρες ντυμένους στα μαύρα να τρέχουν στους δρόμους στις 7 Ιουλίου.
Δύο ημέρες μετά τη δολοφονία, τέσσερις ξένοι μισθοφόροι που ήταν ύποπτοι για τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής σκοτώθηκαν και άλλοι δύο συνελήφθησαν μετά από αιματηρή μάχη με ανταλλαγή πυρών.
Στο πλαίσιο της έρευνας έχουν συλληφθεί ήδη 48 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων είναι 18 Κολομβιανοί και δύο Αμερικανοί αϊτινής καταγωγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης