Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια ανάκαμψη στη Wall Street - Στο επίκεντρο πανδημία και μάκρο

Ήπια ανάκαμψη στη Wall Street - Στο επίκεντρο πανδημία και μάκρο

Στην αντεπίθεση Dow και S&P μετά από πέντε διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις

Σχετικά Άρθρα
Με θετικό κινήθηκαν κινούνται σήμερα 13/9 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, σε μια προσπάθεια ανάκαμψης μετά τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων τριών μηνών περίπου για τον Dow Jones και τον S&P 500.

Οι απώλειες ακολούθησαν την κλιμάκωση των ανησυχιών για τις διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και για την παγκόσμια εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα η οποία θα μπορούσε να καθυστερήσει την πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας.
Αυτό έγινε φανερό την προηγούμενη εβδομάδα και από τις καθοδικά αναθεωρημένες εκτιμήσεις τριών μεγάλων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών που αναγκάστηκαν να μετριάσουν τις προβλέψεις τους για την πορεία των πωλήσεων λόγω της χειρότερης από το αναμενόμενο ανάκαμψης στα ταξίδια.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,76% στις 34.869,63 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +0,23% στις 4.468,73 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,07 στις 15.105,58 μονάδες

Οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο για τις τιμές καταναλωτή, αλλά και την εκδήλωση της Apple για τα νέα iPhones.
Οι φόβοι για τον πληθωρισμό έχουν συμβάλει στις πρόσφατες απώλειες της αγοράς.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,7% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσαν άλμα 8,3%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από την έναρξη καταγραφής στοιχείων το Νοέμβριο του 2010.
Η Freshworks Inc στοχεύει σε αποτίμηση σχεδόν 9 δισ. δολαρίων στη δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την αίτηση που κατέθεσε στις αρχές η εταιρεία.
Η εταιρεία, ανταγωνίστρια της salesforce.com Inc, τόνισε ότι θα πουλήσει 28,5 εκατ. μετοχές σε τιμή 28-32 δολαρίων.
Στο υψηλότερο εύρος των τιμών, θα αντλήσει 912 εκατ. δολάρια.
Η αμερικανική εταιρεία έρχεται να προστεθεί σε έναν αριθμό επιχειρήσεων του κλάδου τεχνολογίας και λογισμικού, που σπεύδουν να ξεκινήσουν διαπραγμάτευση.
Οι περισσότερες δημόσιες εγγραφές αυτών των επιχειρήσεων έτυχαν ισχυρού ενδιαφέροντος από τους συμμετέχοντες στην αγορά που αναμένουν ότι οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από τη στροφή στην υβριδική εργασία μετά την πανδημία.
Η Freshworks διαθέτει μια σειρά προϊόντων που βοηθούν τις επιχειρήσεις με τη διαχείριση πελατών όπως μια πλατφόρμα μηνυμάτων και ένα chatbot με τεχνητή νοημοσύνη για την υποστήριξη πελατών.
Η αποτίμησή της διαμορφωνόταν στα 3,5 δισ. Δολάρια κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου χρηματοδότησης τον Νοέμβριο του 2019.

 

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά το τετραήμερο πτωτικό σερί

Σε ανοδικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για πρώτη φορά στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις εν μέσω αισιοδοξίας ότι η ισχυρή ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα αντισταθμίσει τους κινδύνους από την παγκόσμια επιβράδυνση.
Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην αρχή της εβδομάδας με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τις αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έκανε το πρώτο βήμα για την απόσυρση ενός μέρους της έκτακτης στήριξης πού πρόσφερε για να αντιμετωπιστεί η κρίση της πανδημίας.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις αγορές στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος λόγω της πανδημίας (PEPP) με έναν «μετρίως χαμηλότερο ρυθμό» διενέργειας καθαρών αγορών σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.
Η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το μέγεθος της μείωσης στις αγορές από τα επίπεδα των 80 δισ. ευρώ το μήνα που είναι σήμερα, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές θα υποχωρήσουν πλέον στα 60 δισ. με 70 δισ. ευρώ τον μήνα.
Η απόφαση της ΕΚΤ ακολουθεί τα ισχυρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την ανάπτυξη που έδειξαν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε 2,2% το δεύτερο τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά και το άλμα του πληθωρισμού σε υψηλό 10 ετών τον Αύγουστο στο 3%.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κατά πάσα πιθανότητα θα υποχωρήσει στο επόμενο έτος, αλλά η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει εάν δεν συμβεί, ανέφερε το μέλος της Τράπεζας, Isabel Schnabel.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έχει σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν αλλά η ΕΚΤ διατηρεί την πεποίθηση για μια προσωρινή άνοδο που προκλήθηκε από τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και πρώτων υλών, και των ελλείψεων που σχετίζονται με την πανδημία, όπως με τους μικροεπεξεργαστές.
Η Schnabel, η εκπρόσωπος της Γερμανίας στο δ.σ. της ΕΚΤ, προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες για μια επανάληψη της δεκαετίας του 1970, όταν ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 8% στη χώρα της.
«Σήμερα, στο πλαίσιο της αύξησης του πληθωρισμού, ιδιαίτερα στη Γερμανία, ήθελα να κατευνάσω τις ανησυχίες των ανθρώπων ότι ο πληθωρισμός ίσως παραμείνει επίμονα υψηλός ή ακόμη και να εκτιναχθεί ανεξέλεγκτα”, ανέφερε η Schnabel μιλώντας σε ακροατήριο Γερμανών επιχειρηματιών.
Αυτή την εβδομάδα, το βλέμμα των Ευρωπαίων επενδυτών θα είναι στραμμένο και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, αφού αύριο 14/9 αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Αύγουστο στις ΗΠΑ.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,6% στις 15.701,42 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,2% στις 6.676,93 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,6% στις 7.068,43 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα η Associated British Foods δήλωσε ότι οι πωλήσεις δ΄ τριμήνου στις δραστηριότητες της Primark, ήταν χαμηλότερες από ό,τι αναμενόταν, καθώς ο αριθμός των αγοραστών επλήγη απο τα μέτρα για τη δημόσια υγεία στις μεγάλες αγορές, για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Η AB Foods ανακοίνωσε ότι οι συγκρίσιμες πωλήσεις στο γ΄ τρίμηνο ενισχύθηκαν 3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πριν από δύο χρόνια, αντανακλώντας τις πολύ ισχυρές συναλλαγές με το Ηνωμένο Βασίλειο και εκείνες τις ευρωπαϊκές περιοχές όπου τα καταστήματα είχαν ανοίξει εκ νέου.
Ωστόσο, προβλέπει ότι για το δ΄ τρίμηνο μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, οι συγκρίσιμες πωλήσεις της Primark θα μειωθούν 17% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια.

Πιέσεις στην Ασία

Στην Ασία, ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν οι μετοχές του κλάδου ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Βιομηχανίας ότι ο κλάδος χρειάζεται συγκέντρωση.
Η μετοχή της κινεζικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Soho China σημείωσε «βουτιά» άνω του 40%, καθώς ναυάγησε το deal εξαγοράς από την Blackstone.
O Αsia Dow υποχώρησε -0,8% στις 4.011 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,22% στις 30.447 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση -1,9% στις 25.718 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +0,3% στις 3.715 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε πτώση -0,37% στις 58.061 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης