Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποδεχτούν τον Covid 19 ως ενδημικό πρόβλημα με το οποίο πρέπει να ζήσουν

Morgan Stanley: Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποδεχτούν τον Covid 19 ως ενδημικό πρόβλημα με το οποίο πρέπει να ζήσουν

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ασία έχουν θέσει υψηλά τον πήχη για τα ποσοστά εμβολιασμού

Ο τόνος στις πρόσφατες συναντήσεις του επιτελείου της Morgan Stanley με επενδυτές στην Ασία ήταν πολύ εποικοδομητικός, καθώς υπήρχε συναίνεση ότι ο φόβος για την πανδημία της Covid 19 έχει αρχίσει και μειώνεται.

Νωρίτερα το καλοκαίρι, οι επενδυτές ήταν σκεπτικοί στις προσπάθειες εμβολιασμού της περιοχής.
Τώρα, οι συνεχιζόμενοι ή ακόμη πιο αυστηροί περιορισμοί σε τμήματα της περιοχής τους συντηρούν, μεν κάποια ανησυχία ότι αυτά τα μέτρα μπορεί να μην χαλαρώσουν πλήρως ακόμη και όταν οι εμβολιασμοί φτάσουν σε υψηλά επίπεδα, αλλά φαίνεται ότι κάτι αλλάζει.

Η ανάκαμψη θα άρει τις ανησυχίες

Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών έγκειται στο γεγονός ότι η υπέρβαση της ανάπτυξης της Ασίας στα αρχικά στάδια της πανδημίας έχει δώσει τη θέση της στην υποαπόδοση.
Η Ασία ήταν η πρώτη περιοχή που πραγματοποίησε ανάκαμψη σε σχήμα V.
Με οδηγό την Κίνα, το ΑΕΠ ανέβηκε γρήγορα στα προ Covid επίπεδα κατά το 3ο τρίμηνο του 2020, λόγω της απότομης ανάκαμψης των εξαγωγών και των ιδιωτικών επενδύσεων.
Οι επιθετικοί αποκλεισμοί κράτησαν τα κρούσματα υπό έλεγχο και τα εργοστάσια άνοιξαν ξανά λίγο πριν την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης.
Ο κινητήρας των εξαγωγών της Ασίας ενισχύθηκε, με τις πραγματικές εξαγωγές να ανακάμπτουν ταχύτερα από ό,τι στους προηγούμενους κύκλους, φτάνοντας το 5% πάνω από τα προ Covid επίπεδα.
Όπως πάντα, η ανάκαμψη των εξαγωγών είχε ισχυρές επιπτώσεις στον κύκλο capex της Ασίας.

Επιβραδύνεται η ανάκαμψη

Ωστόσο, η δυναμική ανάπτυξης στην Ασία επιβραδύνθηκε τα τελευταία δύο τρίμηνα.
Η εμφάνιση παραλλαγών, η καθυστέρηση στην έναρξη της προσπάθειας εμβολιασμού στην Ασία και τα συνεχή αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του Covid σε πολλές μεγάλες οικονομίες έχουν οδηγήσει σε αυστηρότερους περιορισμούς στην κινητικότητα κατά καιρούς.
Η κατανάλωση έχει περιοριστεί και είναι το μόνο συστατικό του ΑΕΠ που παραμένει κάτω από την προ-πανδημική πορεία.

Στοίχημα οι εμβολιασμοί

Αναγνωρίζοντας την πρόκληση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επιταχύνει τις προσπάθειες εμβολιασμού.
Τους τελευταίους τρεις μήνες, τα ποσοστά εμβολιασμού αυξήθηκαν από το 21% στο 63% του ενήλικου πληθυσμού της Ασίας.
Με τον τρέχοντα ρυθμό και με την παροχή εμβολίων να συνεχίζει να ρέει, η Morgan Stanley αναμένει ότι 10 από τις 12 οικονομίες θα έχουν επιτύχει ποσοστά εμβολιασμού 80%+ για τον ενήλικο πληθυσμό έως το τέλος του 2021.
Μάλιστα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ασία έχουν θέσει υψηλά τον πήχη για τα ποσοστά εμβολιασμού πριν ξανανοίξουν και πιστεύεται ότι θα το πετύχουν.

Αλλάζει η θεώρηση της Covid

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, όταν επιτευχθούν οι στόχοι των εμβολιασμών, ορισμένες χώρες θα τροποποιήσουν τις στρατηγικές διαχείρισης της Covid και θα ξεκινήσουν τη μετάβαση προς την αποδοχή του ως ενδημικού προβλήματος με το οποίο πρέπει να ζήσουν.
Οι αρχές στη Σιγκαπούρη, την Κορέα και την Αυστραλία έχουν καθορίσει τέτοιους χάρτες πορείας.
Η πίεση για απομάκρυνση από αυστηρά μέτρα περιορισμού προέρχεται από το γεγονός ότι έχουν περιορίσει τη δραστηριότητα σε τομείς έντασης εργασίας, που επηρεάζουν την απασχόληση.

Ως εκ τούτου, η Morgan Stanley αναμένει μια ευρεία ανάκαμψη που θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής-ικανοποιημένοι με την πρόοδο στον εμβολιασμό έως το 4ο τρίμηνο-ξεκινούν να κινούνται προς πλήρη επαναλειτουργία που θα επιταχύνει την αύξηση της κατανάλωσης.
Εν τω μεταξύ, η δύναμη που είδαμε στις εξαγωγές θα πρέπει να συνεχιστεί, γεγονός που προμηνύει θετικά τον κύκλο capex της περιοχής.
Παρόλο που η κατανάλωση στις ΗΠΑ θα στραφεί προς τις υπηρεσίες, ο ισχυρότερος κύκλος capex των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1940 θα πρέπει να βοηθήσει στην υποστήριξη των εξαγωγών της Ασίας.
Επιπλέον, η αύξηση της εγχώριας ζήτησης στη ζώνη του ευρώ με την επαναλειτουργία θα πρέπει να δώσει μια πρόσθετη ώθηση στις εξαγωγές της Ασίας.
Με την ανάπτυξη να πυροδοτείται σε όλους τους τομείς, το ΑΕΠ θα πρέπει να ξεπεράσει την προ Covid πορεία σημαντικά προς το τέλος του έτους, και η Ασία θα ήταν για άλλη μια φορά θα εμφανίσει υπεραπόδοση στην ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης