Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δικαστική απόφαση - σταθμός στην Ολλανδία: Υπάλληλοι οι οδηγοί της Uber

Δικαστική απόφαση - σταθμός στην Ολλανδία: Υπάλληλοι οι οδηγοί της Uber
Οι οδηγοί της Uber είναι υπάλληλοι και όχι ελεύθεροι επαγγελματίες, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση
Σχετικά Άρθρα
Σε μία απόφαση - σταθμό για τους οδηγούς της Uber προχώρησε δικαστήριο της Ολλανδίας.
Οι οδηγοί της Uber είναι εργαζόμενοι που δικαιούνται μεγαλύτερα εργασιακά δικαιώματα, σύμφωνα με την τοπική νομοθεσία, αποφάσισε το ολλανδικό δικαστήριο τη Δευτέρα, δημιουργώντας προηγούμενο για το ευρωπαϊκό επιχειρηματικό μοντέλο της αμερικανικής εταιρείας.
Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για μια ακόμη δικαστική νίκη για τα συνδικάτα που αγωνίζονται για καλύτερες αμοιβές και παροχές.
Αντίστοιχη απόφαση είχε εκδοθεί νωρίτερα φέτος για την Uber από δικαστήριο της Βρετανίας.
Το Δικαστήριο του Άμστερνταμ τάχθηκε με την Ομοσπονδία Ολλανδικών Συνδικάτων, η οποία υποστήριξε ότι οι περίπου 4.000 οδηγοί της Uber στην πρωτεύουσα είναι στην πραγματικότητα υπάλληλοι μιας εταιρείας ταξί και θα πρέπει να λάβουν οφέλη σύμφωνα με τον τομέα των ταξί.

Απογοήτευση στην Uber

Η Uber δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και ότι δεν σχεδιάζει να απασχολήσει οδηγούς στην Ολλανδία.
«Είμαστε απογοητευμένοι με αυτήν την απόφαση γιατί γνωρίζουμε ότι οι οδηγοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία, επιθυμούν να παραμείνουν ανεξάρτητοι», δήλωσε ο Maurits Schönfeld, γενικός διευθυντής της Uber για τη βόρεια Ευρώπη.
«Οι οδηγοί δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την ελευθερία τους να επιλέγουν εάν, πότε και πού θα εργαστούν», εξήγησε.
Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι οδηγοί που μεταφέρουν επιβάτες μέσω της εφαρμογής Uber καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας για μεταφορά  με ταξί.
«Η νομική σχέση μεταξύ της Uber και αυτών των οδηγών πληροί όλα τα χαρακτηριστικά μιας σύμβασης εργασίας», αναφέρεται στην απόφαση.
Οι δικαστές επιδίκασαν επίσης στην Uber πρόστιμο 50.000 ευρώ για παράλειψη εφαρμογής των όρων της εργασιακής σύμβασης για τους οδηγούς ταξί.
Τον Μάρτιο, η Uber δήλωσε ότι θα βελτιώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένου του κατώτατου μισθού, για πάνω από 70.000 Βρετανούς οδηγούς της, μετά από τη δικαστική της ήττα στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο.
Η Uber αντιμετώπισε επίσης νομικά προβλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο τον Μάιο απέρριψε την προσπάθειά της να αποφύγει την αγωγή σχετικά με το αν οι οδηγοί είναι υπάλληλοι και όχι ανεξάρτητοι επαγγελματίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης