Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Φαβορί ο Scholz ενόψει των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου - Νικητής και του δεύτερου debate

Γερμανία: Φαβορί ο Scholz ενόψει των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου - Νικητής και του δεύτερου debate
Οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται με 5 ποσοστιαίες μονάδες των Χριστιανοδημοκρατών
Σχετικά Άρθρα

Νικητής και του δεύτερου debate αναδείχθηκε και πάλι ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Olaf Scholz, ο οποίος κερδίζει διαρκώς έδαφος έναντι των βασικών του αντιπάλων – του Armin Laschet από τους Χριστιανοδημοκράτες και από την Annalena Baerbock από τους Πράσινους – και πλέον προβάλλει ως το φαβορί των βουλευτικών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου για την καγκελαρία της Γερμανίας.
Αν και στο δεύτερο από τα τρία συνολικά debate ο Laschet επιχείρησε να κερδίσει τις εντυπώσεις, εξαπολύοντας επίθεση στον Scholz για τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, κατηγορώντας τον ότι δεν έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».
«Εάν ο υπουργός Οικονομικών μου επρόκειτο να δουλέψει όπως εσείς, τότε θα είχαμε τεράστιο πρόβλημα» είπε ο Laschet απευθυνόμενος στον Scholz, ο οποίος πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών για μη έντιμη επίθεση, και επισημαίνοντας πως ο ίδιος κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκσυγχρονίσει το υπουργείο του.

Πυρά

Σημειώνεται πως η αντιπαράθεση τους αφορούσε την πρόσφατη επιδρομή των διωκτικών αρχών στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο έρευνας για ενδεχόμενες παραλείψεις της υπηρεσίας κατά του ξεπλύματος του «μαύρου» χρήματος.
Η υπηρεσία υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, του οποίου προΐσταται ο Scholz, ο οποίος όχι μόνο διέψευσε τον αντίπαλό του, αλλά τον κατηγόρησε και για εσκεμμένη δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων.
Επιπλέον, ο Laschet επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο και για την ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία του SPD με τη Αριστερά, η οποία για πολλούς στη Γερμανία παραμένει διάδοχος του SED της Ανατολικής Γερμανίας.
«Δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε τι θα κάνετε, δεν αποκλείετε τη συνεργασία με την Αριστερά», τόνισε κατ' επανάληψη ο χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος, ενώ ο Scholz επαναλάμβανε ότι το αποτέλεσμα το κρίνουν οι ψηφοφόροι

Μπροστά ο Scholz

Σε κάθε περίπτωση οι επιθέσεις του Laschet έπεσαν στο κενό, καθώς ο Scholz εμφανίστηκε και στο δεύτερο αυτό debate καθαρός νικητής.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ARD, ο Scholz κατάφερε να πείσει το 41% των τηλεθεατών που παρακολούθησαν την τηλεμαχία, ενώ ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Armin Laschet μόνο το 27% και η «Πράσινη» Annalena Baerbock το 26%.
4_60.JPG
Στην αντίστοιχη δημοσκόπηση για λογαριασμό του ZDF, ο Scholz επικράτησε με 32%, έναντι 26% της Baerbock και 20% του Laschet.

6_29.JPG


3_72.JPG

Τι αναφέρει ο Τύπος

Ενδεικτικά είναι άλλωστε και τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.
«Ο Laschet αγωνίζεται, ο Scholz θριαμβεύει στις δημοσκοπήσεις», είναι ο τίτλος της εφημερίδας BILD.
«Ο Laschet αναγκάζει τον Scholz να μπει σε μονομαχία, η Baerbock παίζει μόνη της», σχολιάζει η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού n-tv, ενώ στο ίδιο πνεύμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι «Η αντιπαράθεση των τριών ήταν κυρίως αντιπαράθεση για δύο».
«Στην ουσία, παρακαλώ», γράφει η Sueddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρει ότι κατέστησαν σαφείς οι ουσιαστικές διαφορές των τριών υποψηφίων: «Οι υποψήφιοι έχουν εντελώς διαφορετική αντίληψη για το κράτος», επισημαίνει η SZ.

Χάνουν τις ελπίδες τους οι Χριστιανοδημοκράτες

Μετά και τη δεύτερη αυτή τηλεοπτική «νίκη» του Scholz, οι ελπίδες των Χριστιανοδημοκρατών να ανατρέψουν την εις βάρος τους εικόνα ολοένα και μειώνεται.
Το είπε άλλωστε και ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Marcus Soeder, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) είχε αναφέρει ότι «αν υπάρχει ακόμη ευκαιρία να αναστρέψουμε την τάση των δημοσκοπήσεων που φέρνουν το SPD να προηγείται, τότε είναι μόνο αυτό το Σαββατοκύριακο».
Σημειώνεται πως η τρίτη και τελευταία τηλεμαχία των τριών υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ProSieben/Sat.1/Kabel 1.

Η έκπληξη

Υπενθυμίζεται πως πριν από έναν χρόνο περίπου, όταν και ο Scholz λάμβανε το χρίσμα των Σοσιαλδημοκρατών για τη διεκδίκηση της καγκελαρίας, πολλοί τον θεωρούσαν καμένο χαρτί.
Τότε το SPD βρίσκονταν σε δημοσκοπικό ναδίρ και ο Scholz κάθε άλλο παρά δημοφιλής ήταν ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) προηγούνται με 25,9% έναντι 21% των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).
Ακολουθούν οι Πράσινοι με 16,2%, οι Φιλελεύθεροι με 11,8%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11,4% και το αριστερό Die Linke με 6,4%.
5_38.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης