Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ οδηγείται σε κυβερνητική αλλαγή στις εκλογές 26/9 - Κατάρρευση CDU, νίκη SPD

Γερμανία: Η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ οδηγείται σε κυβερνητική αλλαγή στις εκλογές 26/9 - Κατάρρευση CDU, νίκη SPD
Ανοίγει η πόρτα για κυβέρνηση με επικεφαλής τον Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο Olaf Scholz
Σχετικά Άρθρα

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) διευρύνουν το προβάδισμα έναντι των Χριστιανοδημοκρατών (CDU –CSU) της απερχόμενης καγκελαρίου Angela Merkel προηγούμενοι κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Το SPD αύξησε τη δύναμή του κατά 1% και συγκεντρώνει ποσοστό 25% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Insa ενώ η χριστιανοδημοκρατική συμμαχία απώλεσε μία ποσοστιαία μονάδα και υποχώρησε στο 20%.
Πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης του CDU-CSU στις δημοσκοπήσεις της Insa.
Με τη Merkel να μην είναι πλέον υποψήφια, οι Χριστιανοδημοκράτες ενδέχεται να οδηγηθούν σε μα εκλογική κατάρρευση στις 26/9/2021 που ανοίγει την πόρτα για μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο Olaf Scholz υπουργό Οικονομικών στην παρούσα κυβέρνηση.

Αλλαγή κυβερνητικών ρόλων

Πριν από τέσσερα χρόνια, η συμμαχία CDU-CSU πήρε σχεδόν το 33% των ψήφων, δίνοντας στη Merkel μία τέταρτη θητεία.
Το κόμμα των Πρασίνων υποχώρησε 1 μονάδα στο 16% και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) παρέμειναν αμετάβλητοι στο 13%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Bild am Sonntag.
Η εθνικιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ενισχύθηκε κατά μία μονάδα στο 12%.
Επίσης καταγράφεται πτώση 2% στο 7% για το αριστερό Die Linke.
Με τη γερμανική πολιτική σκηνή κατακερματισμένη πριν από τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα μπορούσε να οδηγηθεί σε μια κυβέρνηση συνασπισμού που θα περιλαμβάνει μια ασυνήθιστα διαφορετική ομάδα κομμάτων, επισημαίνει το Bloomberg.
Ο Scholz και οι υποψήφιοι Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων για την καγκελαρία θα βρεθούν αντιμέτωποι στη δεύτερη από τις τρεις τηλεοπτικές συζητήσεις στις 12 Σεπτεμβρίου.
germ_1.jpg

Scholz: Κυβέρνηση με τους Πράσινους

«Θα ήθελα να κυβερνήσω μαζί με τους Πράσινους», δήλωσε ο Scholz στην εφημερίδα Tagesspiegel και πρόσθεσε πως οι προτάσεις πολιτικής των δύο κομμάτων αλληλοεπικαλύπτονται σε πολλά σημεία.
Το SPD και οι Πράσινοι θέλουν αμφότεροι να αυξήσουν τον εθνικό ελάχιστο μισθό στα 12 ευρώ την ώρα, από τα 9,60 ευρώ που είναι σήμερα, να αυξήσουν τους φόρους για τους πολύ πλούσιους και να επιταχύνουν τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να τηρηθούν οι κλιματικοί στόχοι.
Επίσης και τα δύο κόμματα υποστηρίζουν τη στενότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Απαντώντας στις αιτιάσεις των Χριστιανοδημοκρατών, πως σχεδιάζει να εντάξει και το Die Linke στο κυβερνητικό σχήμα , ο Scholz απάντησε ότι το αριστερό κόμμα δεν είναι κατάλληλο για να κυβερνήσει όσο αρνείται να δεσμευτεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, τη διατλαντική σύμπραξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη δημοσιονομική σταθερότητα.
«Οι απαιτήσεις αυτές δεν είναι διαπραγματεύσιμες», δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών.
Πάντως με βάση τα ευρήματα της έρευνας, ένας συνασπισμός του SPD με τους Πράσινους δεν θα συγκέντρωνε τις απαιτούμενες ψήφους για κυβέρνηση και θα χρειαζόταν η υποστήριξη των CDU/CSU, του FDP ή του Die Linke.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης