Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε φορολογικούς παραδείσους 20 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες

Σε φορολογικούς παραδείσους 20 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες
Η κερδοφορία των τραπεζών στους φορολογικούς παραδείσους είναι ασυνήθιστα υψηλή…
Σχετικά Άρθρα

Περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ «κρύβουν» κάθε χρόνο σε φορολογικούς παραδείσους οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης – ποσό που αντιστοιχεί στο 14% των κερδών τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Φορολογίας της ΕΕ, το οποίο εξέτασε τη δραστηριότητες 36 συστημικών ευρωπαϊκών τραπεζών, με έδρα σε 11 χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίες υπόκεινται σε υποχρεωτική αναφορά για τις ενέργειές τους από το 2015, στέλνουν κεφάλαια σε Μπαχάμες, Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένους Νήσους, Νησιά Κέιμαν, Γκέρνσεϊ, Γιβραλτάρ, Χονγκ Κονγκ, Ιρλανδία, Νήσο Μαν, Τζέρσεϊ, Κουβέιτ, Λουξεμβούργο, Μακάο, Μάλτα, Μαυρίκιος, Παναμά και Κατάρ.
Η έκθεση σημείωσε ότι περίπου το 65% των κερδών των τραπεζών αναφέρθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό μέσω θυγατρικών μεταξύ 2014 και 2020, με τους ερευνητές να τεκμηριώνουν αναντιστοιχία μεταξύ των χωρών όπου πραγματοποιήθηκαν τα κέρδη και εκείνων όπου βρίσκονταν οι εργαζόμενοι.
Τα κέρδη ανά εργαζόμενο ήταν επίσης πολύ μεγαλύτερα στους φορολογικούς παραδείσους από ό,τι σε άλλες χώρες, με τις θυγατρικές που δραστηριοποιούνται σε φορολογικούς παραδείσους να αναφέρουν υψηλή κερδοφορία και περιθώρια κέρδους.
Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης ότι το 25% των κερδών καταχωρίστηκε σε χώρες όπου ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής ήταν χαμηλότερος από 15%.
«Συνολικά, αυτά τα στοιχεία δείχνουν σημαντική παρουσία σε φορολογικούς παραδείσους από τις ευρωπαϊκές τράπεζες όλα αυτά τα χρόνια», αναφέρει η έκθεση.
«Η κερδοφορία των τραπεζών στους φορολογικούς παραδείσους είναι ασυνήθιστα υψηλή: 238.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, σε αντίθεση με περίπου 65.000 ευρώ αλλού.
Αυτό υποδηλώνει ότι τα κέρδη που έχουν καταχωριστεί σε φορολογικούς παραδείσους “μετατοπίζονται” από άλλες χώρες όπου παρέχεται -ουσιαστικά- η υπηρεσία».

Διακύμανση

Σύμφωνα με την έκθεση, η χρήση των φορολογικών παραδείσων διαφέρει σημαντικά μεταξύ των τραπεζών.
Το μέσο ποσοστό των κερδών που καταχωρίστηκαν σε φορολογικούς παραδείσους μεταξύ 2014 και 2020 ήταν περίπου 20%, αλλά αυτό κυμάνθηκε από 0% έως 58% ανά τράπεζα.
«Παρατηρούμε… ποικιλία: για την HSBC το μεγαλύτερο μέρος των κερδών προέρχεται από έναν μόνο… παράδεισο [Χονγκ Κονγκ], ενώ σε άλλες περιπτώσεις εμπλέκονται πολλοί» αναφέρεται στην έκθεση.
Η HSBC ενέγραψε μεταξύ 2014 και 2020 το 58% των προ φόρων κερδών της σε φορολογικούς παραδείσους.
«Η HSBC είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στο Χονγκ Κονγκ, με περίπου 30.000 υπαλλήλους και λόγω της κληρονομιάς μας, του μεγέθους των εργασιών και της στρατηγικής μας, ένα σημαντικό ποσοστό των κερδών του ομίλου συνεχίζει να προκύπτει εκεί» δήλωσε εκπρόσωπος της HSBC στο CNBC.
«Η HSBC δεν εφαρμόζει στρατηγικές φοροαποφυγής» συμπληρώνει.
Η Standard Chartered ενέγραψε κατά μέσο όρο περίπου το ένα τρίτο των προ φόρων κερδών της σε φορολογικούς παραδείσους, ενώ η Deutsche Bank, η Nord LB και η RBS έχουν εγγράψει, κατά μέσο όρο, πάνω από το 20% των προ φόρων κερδών τους σε φορολογικά «καταφύγια» μεταξύ 2014 και 2020.
Στο άλλο άκρο, οι Bankia BFA, Erste, Nykredit Realkredit, Swedbank και Banco Sabadell δεν ενέγραψαν κανένα από τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους κατά την επταετή περίοδο δειγματοληψίας.
Οκτώ τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Intesa Sanpaolo και της HSBC, αύξησαν την παρουσία τους σε φορολογικούς παραδείσους κατά τη διάρκεια του δείγματος, σύμφωνα με την EUTO:
Monte dei Paschi di Siena (αύξηση 19,4%), Intesa Sanpaolo (αύξηση 12,2%), HSBC (αύξηση 7,9%), Barclays (αύξηση 4,3 %), Nordea (αύξηση 2,1%), BBVA, (αύξηση 1%), Banco Santander (αύξηση 0,8%) και Rabobank (αύξηση 0,7%).
Επτά διατήρησαν την παρουσία τους σταθερή, ενώ 16 μείωσαν τη χρήση φορολογικών παραδείσων.
Επτά τράπεζες, ανέφερε η EUTO, «παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαμηλό πραγματικό φορολογικό συντελεστή» 15% ή λιγότερο: RBS, Barclays, Bayern LB, Nord LB, HSBC, KBC και Intesa Sanpaolo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης