Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Πως το Κρεμλίνο επηρεάζει τα social media, εν όψει των γερμανικών εκλογών

Politico: Πως το Κρεμλίνο επηρεάζει τα social media, εν όψει των γερμανικών εκλογών
Το Κρεμλίνο επηρεάζει τα γερμανικά social media, εν όψει των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου σύμφωνα με το Politico
Σχετικά Άρθρα

«Η Ρωσία σπέρνει τη δυσπιστία λίγο πριν η Γερμανία πάει στις κάλπες», αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico, το οποίο αναφέρεται στην επίδραση του RT Deutsch στα social media, εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης στις 26 Σεπτεμβρίου 2021.
«Ένα βίντεο στο YouTube που υποστηρίζει θεωρίες συνωμοσίας κατά των εμβολίων στη Γερμανία προβλήθηκε πάνω από ένα εκατομμύριο φορές.
Μια ανάρτηση στο Facebook που προωθεί ένα τοπικό ακροδεξιό πολιτικό κόμμα μοιράστηκε από δεκάδες χιλιάδες άτομα. Ένα μήνυμα στο Twitter που επιτίθεται σε έναν κορυφαίο πολιτικό ενόψει των επερχόμενων εκλογών στη χώρα επί μήνες συγκεντρώνει likes.
Χιλιάδες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδίδονται στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και προέρχονται από το RT Deutsch, το μέσο ενημέρωσης που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο».
Συνολικά, ο ρωσικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας - του οποίου ο στόχος είναι να προσφέρει μια εναλλακτική ματιά στην οπτική των δυτικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα και να προωθήσει τα στρατηγικά συμφέροντα του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin - έχει γίνει το πιο σημαντικό μέσο ενημέρωσης στα social media στη Γερμανία λίγες εβδομάδες πριν η μεγαλύτερη οικονομία της Γερμανίας οδηφηθεί σε εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου, αναφέρει το δημοσίευμα.

Πως το RT Deutsch λειτουργεί υπέρ του AfD

Από τον περασμένο Μάρτιο, το RT Deutsch φαίνεται ότι επικεντρώνεται κυρίως στην προώθηση απόψεων που εκφράζουν φόβο για τα εμβόλια και στην υπεράσπιση του ακροδεξιού γερμανικού κόμματος AfD.
Οι προσπάθειές του RT Deutsch, συνολικά, έχουν συγκεντρώσει περίπου 22,7 εκατ. αλληλεπιδράσεις στο Facebook με τη μορφή σχολίων, likes και share, σύμφωνα με έρευνα του GMF, ένα think tank με έδρα την Ουάσινγκτον.
Όλα αυτά τα στοιχεία τοποθετούν το RT Deutsch στην κορυφή της λίστας με τα τα πιο επιδραστικά social media σε σύγκριση πάντα με άλλους γερμανικά ΜΜΕ, όπως η Bild και η Deutsche Welle (βάσει των σχετικών στοιχείων από το CrowdTangle, εργαλείο που παρέχει το Facebook).
«Υπάρχει σαφώς τεράστια ζήτηση για αυτό που πουλάει η Ρωσία εδώ στους Γερμανούς. Και αυτό, νομίζω, σε όλη τη Δύση είναι βαθιά ανησυχητικό», δήλωσε ο Bret Schafer, στέλεχος του GMF.
«Είναι σαφές από πού προέρχεται αυτό το περιεχόμενο.
Και δεν είναι κάτι κρυφό», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι το γερμανικό RT φαίνεται να έχει καλύτερες επιδόσεις στα social media (ανεξαρτήτως περιεχομένου) σε σχέση με πολλά, αν όχι όλα τα παραδοσιακά ΜΜΕ.
Το RT Deutsch έχει προσεγγίσει ένα μεγάλο κοινό στη Γερμανία, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις, δείχνουν τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να προηγούνται των Χριστιανοδημοκρατών της Merkel (CDU) και το Κόμμα των Πρασίνων να έρχεται στην τρίτη θέση.
Τμήμα του περιεχομένου του γερμανικού RT έρχεται να συμπληρώσει την αύξηση που καταγράφεται στην παραπληροφόρηση σχετικά με τις εκλογές, κυρίως μέσω ντόπιων γερμανικών ομάδων που δανείζονται τακτικές που ακολουθήθηκαν από ανάλογες ομάδες στις αμερικανικές κελογές για να σπείρουν τη δυσπιστία γύρω από την επερχόμενη ψηφοφορία (ιδιαίτερα σχετικά με την επιστολική ψήφο).
Οι ειδικοί στην παραπληροφόρηση υποστηρίζουν ότι η εστίαση του RT Deutsch στις αφηγήσεις κατά των εμβολίων -9 από τα 10 πιο δημοφιλή βίντεο του RT στο YouTube σχετίζονται με αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας και έχουν συγκεντρώσει σχεδόν 6 εκατομμύρια προβολές- στοχεύει μια σημαντική μειονότητα Γερμανών που παραμένουν σκεπτικοί σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της covid -19, σημειώνει το Politico.

Με όπλο το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ακροδεξιοί εξτρεμιστές, αντικυβερνητικές ομάδες και υποστηρικτές της λεγόμενης θεωρίας συνωμοσίας QAnon συνασπίστηκαν γύρω από την αντίθεσή τους στα εμβόλια και τις προσπάθειες του Βερολίνου να επιβάλει τη χρήση μάσκας και άλλες προφυλάξεις.
Η έρευνα της GMF και η ξεχωριστή ανάλυση του Politico διαπίστωσαν ότι το ρωσικό μέσο ενημέρωσης έπαιξε με αυτούς τους φόβους, αμφισβητώντας επανειλημμένα την αποτελεσματικότητα των δυτικών εμβολίων και τονίζοντας ψεύτικους ισχυρισμούς ότι προκαλούν επιβλαβείς παρενέργειες.
«Υψηλός αριθμός μη αναφερθέντων θανάτων από εμβόλια; Ο παθολόγος του Heidelberg ζητά περισσότερες αυτοψίες», ανέφερε άρθρο του RT Deutsch τον Αύγουστο, το οποίο μοιράστηκε, σχολιάστηκε και έλαβε δεκάδες χιλιάδες likes στο Facebook, συμπεριλαμβανομένων κλειστών γκρουπ αντι-εμβολιαστών.
«Έχουν αρχίσει να απευθύνονται σε πολύ ευρύτερες ομάδες από πριν», δήλωσε η Anneli Ahonen, ανώτερη συνεργάτης του Institute for Strategic Dialogue, ένα think tank που παρακολουθεί τον εξτρεμισμό στο διαδίκτυο.
“Mηνύματα κατά του εμβολίου που υποστηρίζονται από το εξωτερικό δείχνουν αυτήν την προσέγγιση στη Γερμανία.
Σπέρνουν δυσπιστία για την κυβέρνηση και επικεντρώνεται στο να σπείρουν εσωτερικά το διχασμό».

Υπέρ του AfD,  κατά των Πρασίνων

Εν όψει των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου, το RT Deutsch ακολουθεί μια διπλή στρατηγική, αφενός για την προώθηση του AfD, αφετέρου για την αποδυνάμωση του κόμματος των Πρασίνων και ειδικά της επικεφαλής Annalena Baerbock.
«Το RT Deutsch δεν έχει συμμετάσχει άμεσα στις επερχόμενες εκλογές.
Αλλά έχει επανειλημμένα υποστηρίξει την ατζέντα του AfD, συμπεριλαμβανομένης της αντιμεταναστευτικής του στάσης και στον τερματισμό των περιορισμών για την covid - 19, ενώ προωθεί τις αντιπαραθέσεις που σχετίζονται με την Annalena Baerbock, της οποίας η αντιρωσική στάση απειλεί τα συμφέροντα του Κρεμλίνου.
Σε ένα πρόσφατο σκάνδαλο λογοκλοπής που αφορούσε τη Γερμανίδα πολιτικό, η ρωσική εφημερίδα φιλοξένησε μια σειρά άρθρων με λεπτομέρειες για τα φερόμενα αδικήματα της επικεφαλής των Πρασίνων».
Για την Kristine Berzina, ανώτερη συνεργάτιδα επίσης στην ομάδα Alliance for Securing Democracy της GMF, αυτή η στρατηγική ευθυγραμμίζεται με τα γεωπολιτικά συμφέροντα του Κρεμλίνου και την υποστήριξη μιας σειράς πολιτικών που ταιριάζουν με την κοσμοθεωρία της Ρωσίας.
Τις τελευταίες εβδομάδες, για παράδειγμα, το RT Deutsch χαρακτήρισε την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν στο γερμανικό διαδικτυακό κοινό της ως εμβληματικό γεγονός της πτώσης της δημοτικότητας της Δύσης και κριτίκαρε μια πρόσφατη απόφαση γερμανικού δικαστηρίου κατά ενός προτεινόμενου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας, η οποία μπορεί βλάψει την εξωτερική πολιτική και τα οικονομικά συμφέροντα του Κρεμλίνου.
«Είναι σαφές ότι αυτές οι εκλογές έχουν πραγματικά σημασία για τη Ρωσία», ανέφερε.
«Θέλουν να ακουστούν κάποιες από τις απόψεις τους. Υπάρχει μια αίσθηση ότι προκαλούν διχόνοια και αστάθεια που η Ρωσία θεωρεί ωφέλιμη για το δικό της σύστημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης