Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά χωρίς την πίεση της Δύσης

Ιράν: Να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά χωρίς την πίεση της Δύσης

Τι δήλωσε ο νέος Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi που κατατάσσεται στους σκληροπυρηνικούς για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015

Σχετικά Άρθρα

Το Ιράν είναι έτοιμο για συνομιλίες με τις παγκόσμιες δυνάμεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, αλλά όχι υπό τη δυτική «πίεση», η Τεχεράνη επιδιώκει διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην άρση των αμερικανικών κυρώσεων, δήλωσε ο ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
«Οι Δυτικοί και οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τις συνομιλίες με πίεση
Έχω ήδη ανακοινώσει ότι θα έχουμε συνομιλίες στην ατζέντα της κυβέρνησής μας αλλά όχι με … πίεση”, δήλωσε ο Raisi σε ζωντανή συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση.
«Οι συνομιλίες είναι στην ατζέντα.
Επιδιώκουμε διαπραγματεύσεις με στόχο να αρθούν οι κυρώσεις προς τον ιρανικό λαό", είπε χαρακτηριστικά ο Ιρανός πρόεδρος

Έκκληση Γερμανίας

Την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία κάλεσε το Ιράν να ξαναρχίσει τις πυρηνικές συνομιλίες με έξι παγκόσμιες δυνάμεις «το συντομότερο δυνατό» για να αναβιώσει μια πυρηνική συμφωνία του 2015, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών, μετά από μια διακοπή στις συζητήσεις μετά την εκλογή του νέου Ιρανού προέδρου τον Ιούνιο.
«Ζητάμε έντονα το Ιράν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εποικοδομητικά και το συντομότερο δυνατό», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου σε ενημέρωση.
«Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε, αλλά το χρονικό παράθυρο δεν θα είναι ανοιχτό επ’ αόριστον».

Οι έξι δυνάμεις και ο νέος πρόεδρος

Ο έκτος γύρος έμμεσων συνομιλιών μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον αναβλήθηκε δύο ημέρες αφότου ο σκληροπυρηνικός Ebrahim Raisi εξελέγη πρόεδρος του Ιράν.
Ανέλαβε καθήκοντα στις 5 Αυγούστου.
Από τον Απρίλιο, το Ιράν και έξι δυνάμεις προσπάθησαν να προσδιορίσουν πώς η Τεχεράνη και η Ουάσιγκτον μπορούν να επιστρέψουν στη συμμόρφωση με το πυρηνικό σύμφωνο, το οποίο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump εγκατέλειψε το 2018, επιβάλλοντας σκληρές κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Εμπλουτισμός ουρανίου

Σε αντίδραση, η Τεχεράνη παραβίασε τα πυρηνικά όρια της συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό του έργο με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων.
Τον περασμένο μήνα, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εξέφρασαν έντονη ανησυχία σχετικά με τις εκθέσεις του πυρηνικού οργανισμού του ΟΗΕ που επιβεβαιώνουν ότι το Ιράν παρήγαγε για πρώτη φορά εμπλουτισμένο ουράνιο.
Μάλιστα το Ιράν ανακοίνωσε ότι εμπλούτισε ουράνιο σε ποσοστό 60%.

«Σκληρή γραμμή»

Ο επόμενος γύρος συνομιλιών δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί.
Δύο ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters τον Ιούλιο ότι ο Ράισι σχεδίασε να υιοθετήσει «μια πιο σκληρή γραμμή» στις συνομιλίες.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amir-Abdollahian δήλωσε τη Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021 ότι οι συνομιλίες ενδέχεται να ξαναρχίσουν σε «δύο έως τρεις μήνες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης