Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gentiloni (Commission): Μέγα λάθος το πρόωρο «φρένο» στο ρυθμό αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ

Gentiloni (Commission): Μέγα λάθος το πρόωρο «φρένο» στο ρυθμό αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ

Προσωρινό φαινόμενο θεωρεί την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη ο επίτροπος της ΕΕ για την οικονομία Paolo Gentiloni

Σχετικά Άρθρα
H άρση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης «πολύ σύντομα» θα αποτελούσε «μείζον λάθος», δήλωσε ο Paolo Gentiloni, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομία, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021.
«Παρακολουθούμε τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ – και θα πρέπει να τον παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς και με μεγάλη ακρίβεια- αλλά δεν θα πρέπει να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα», δήλωσε ο Gentiloni κατά τη διάρκεια του forum στο Cernobbio της Ιταλίας.
«Νομίζω ότι θα ήταν μεγάλο λάθος, επειδή επικρατεί γενική συναίνεση για το γεγονός ότι οι πληθωριστικές εντάσεις εξακολουθούν να αποτελούν προσωρινό φαινόμενο».

Οι κίνδυνοι

Με την πανδημία βρίσκεται στο τέλος της, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη ζώνη του ευρώ και τις ΗΠΑ ζυγίζουν τους κινδύνους που προέρχονται από την αυξηση του πληθωρισμού έναντι της ανάγκης να διατηρήσουν ισχυρή τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης.
Η ΕΚΤ αναμένεται να λάβει την επόμενη πολιτική απόφαση την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021.

Επιστροφή την κανονικότητα

Ο Gentiloni δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφύγει τα «λάθη» που έγιναν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης πριν από περισσότερο από μια δεκαετία (σ.σ. τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/2009) και να επιστρέψει «πολύ σύντομα την κανονικότητα».
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3% τον Αύγουστο, σε υψηλό δεκαετίας και σε μεγαλύτερο επίπεδο τον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ για 2%.
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποίησε την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021 να μην υπάρξει υπερβολική αντίδραση στην αύξηση του πληθωρισμού.
Οι περισσότερες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η επιτάχυνση στις αυξήσεις των τιμών οφείλεται σε προσωρινού χαρακτήρα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, σύμφωνα με τον Στουρνάρα, επικεφαλής της ΤτΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης