Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανής προειδοποίηση ESMA – Αδιανόητο το ράλι ανόδου των ευρωπαϊκών μετοχών, τι συμβαίνει με τα ομόλογα

Πρωτοφανής προειδοποίηση ESMA – Αδιανόητο το ράλι ανόδου των ευρωπαϊκών μετοχών, τι συμβαίνει με τα ομόλογα

Οι αποτιμήσεις στις μετοχές στην ΕΕ έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα που επικρατούσαν πριν από την κρίση της πανδημίας

Σε μια πρωτοφανή προειδοποίηση προχώρησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) για τις ευρωπαϊκές αγορές, στην έκθεση των 110 σελίδων που δημοσιοποίησε και στην οποία προσδιόρισε τους κινδύνους για τους επενδυτές βάσει των δεδομένων από το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

«Αναμένουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε μια παρατεταμένη περίοδο κινδύνου για θεσμικούς και λιανικούς επενδυτές για περαιτέρω - πιθανώς σημαντικές - διορθώσεις της αγοράς και θα δούμε πολύ υψηλούς κινδύνους σε ολόκληρη την περιοχή που επιβλέπει η ESMA», ανέφερε.
Ο ESMA φυσικά σημείωσε το προφανές.
Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έφερε μια εκπληκτική συνέχιση της ανάκαμψης των επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων που ξεκίνησε μετά το αρχικό σοκ της Covid το 2020.
Οι αποτιμήσεις στις μετοχές στην ΕΕ έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα που επικρατούσαν πριν από την κρίση της πανδημίας και ακόμη πιο ριψοκίνδυνα εταιρικά ομόλογα «υψηλών αποδόσεων» κινούνται υψηλότερα, παρά την αύξηση του δανεισμού από τις εταιρείες.
Αυτά τα ομόλογα χρειάζονται αναμφισβήτητα ένα νέο «όνομα» δεδομένης της μέσης απόδοσης τους στο 2,4% στην Ευρώπη, σύμφωνα με έναν δείκτη που διαχειρίζεται η Ice Data Services και καλύπτει χρέος με διάρκεια μόλις πάνω από τρία χρόνια, αναφέρει η ESMA.
Δείτε εδώ την Έκθεση
esma50-165-1842_trv2-2021.pdf

Η συνεχής άνοδος δεν είναι υγεία…

Όμως, αυτό είναι η άνοδος από μία προφανώς μη υγιή συμπεριφορά ανάληψης κινδύνου, πιο εμφανής σε επεισόδια όπως η φρενίτιδα για τις μετοχές της GameStop στις ΗΠΑ στις αρχές του τρέχοντος έτους και τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς κρυπτονομισμάτων.
Δεδομένης της εικόνας της αγοράς είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι είτε η διαπραγμάτευση μετοχών – memes είτε ο ενθουσιασμός της κρυπτογράφησης μπορεί να έχει μια θετική κατάληξη.
Παρά την αυξημένη επαγρύπνηση, συνολικά, αυτά τα επεισόδια «εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την αυξημένη διάθεση ανάληψης κινδύνου και την πιθανή έξαρση της αγοράς», ανέφερε η ESMA.
«Ως εκ τούτου, οι ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα των τρεχουσών αποτιμήσεων της αγοράς εξακολουθούν να υφίστανται και οι τρέχουσες τάσεις πρέπει να δείξουν ανθεκτικότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα για μια πιο θετική αξιολόγηση», ανέφερε η ESMA.
Αλλά απάντησε κιόλας σε αυτήν την παρατήρηση, αναφέροντας ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων μπορούν εύκολα να βρουν ευκαιρίες σε κάθε γωνία και είναι μια αξιόλογη προσπάθεια για τις ρυθμιστικές αρχές να τις παρακολουθούν, αλλά καμία από αυτές δεν έχει σημασία - ακόμα - εφόσον οι αγορές συνεχίζουν να κινούνται υψηλότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης