Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποκρισία - Η ΕΕ αναγνωρίζει τους Ταλιμπάν αλλά προσπαθεί να το κρύψει

Υποκρισία - Η ΕΕ αναγνωρίζει τους Ταλιμπάν αλλά προσπαθεί να το κρύψει
«Για να υποστηρίξουμε τον αφγανικό πληθυσμό, θα πρέπει να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Παρασκευή (3/9/2021) ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών θα συνεργαστούν με τη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, αλλά δεν θα την αναγνωρίσουν επίσημα.Ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Josep Borrell δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σλοβενία:
«Για να υποστηρίξουμε τον αφγανικό πληθυσμό, θα πρέπει να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση στο Αφγανιστάν, κάτι που δεν σημαίνει αναγνώριση.
Είναι μια επιχειρησιακή δέσμευση».

Για χάρη των Αφγανών

Σημείωσε επίσης πως αυτό γίνεται για χάρη του τοπικού πληθυσμού.
«Αποφασίσαμε να εργαστούμε συντονισμένα για να καθορίσουμε την επαφή μας με τους Ταλιμπάν - μεταξύ άλλων μέσω της κοινής παρουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Καμπούλ ... εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αυτός ο «συντονισμός» θα μπορούσε να γίνει βαθύτερος ανάλογα με τη συμπεριφορά των Ταλιμπάν και εάν πληρούνται βασικοί μη διαπραγματεύσιμοι όροι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
«Αποτροπή της εξαγωγής τρομοκρατίας, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημιουργία κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς, πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και δυνατότητα αναχώρησης Αφγανών και Ευρωπαίων πολιτών που επιθυμούν να φύγουν», είναι σύμφωνα με τον Borrell οι όροι αυτοί.

«Κέρδισαν τον πόλεμο»

«Οι Ταλιμπάν κέρδισαν τον πόλεμο, οπότε θα πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους», έλεγε ο Ισπανός αξιωματούχος στα μέσα Αυγούστου με τις τελευταίες δηλώσεις του να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας μελλοντικής πολιτικής αναγνώρισης.
Κάτι παρόμοιο έχει συμβεί και με τις ΗΠΑ, με τον σύμβουλο εθνικής Ασφαλείας Jake Sullivan να μην αποκλείει την αποστολή βοήθειας στους Ταλιμπάν, προκειμένου να φτάσει στον αφγανικό λαό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης