Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ταλιμπάν: Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εταίρος μας - Έχει τα κεφάλαια για να ξαναχτίσει το Αφγανιστάν

Ταλιμπάν: Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εταίρος μας - Έχει τα κεφάλαια για να ξαναχτίσει το Αφγανιστάν
Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εταίρος μας και αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη και εξαιρετική ευκαιρία για εμάς, επειδή είναι έτοιμη να επενδύσει και να ξαναχτίσει τη χώρα μας
Σχετικά Άρθρα

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabiullah Mujahid δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι η Κίνα θα είναι ο «πιο σημαντικός εταίρος του Αφγανιστάν» καθώς η νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν επιδιώκει επενδύσεις σε υποδομές.
"Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εταίρος μας και αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη και εξαιρετική ευκαιρία για εμάς, επειδή είναι έτοιμη να επενδύσει και να ξαναχτίσει τη χώρα μας", δήλωσε ο Mujahid στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Ο Mujahid είπε ότι υπάρχουν "πλούσια ορυχεία χαλκού στη χώρα, τα οποία, χάρη στους Κινέζους, μπορούν να τεθούν ξανά σε λειτουργία και να εκσυγχρονιστούν.
Επιπλέον, η Κίνα είναι το πέρασμα μας στις αγορές σε όλο τον κόσμο".

Το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει μια πιθανή οικονομική κρίση και η νέα κυβέρνηση δεν έχει μετρητά.

Μετά από 20 χρόνια διεξαγωγής πολέμου στη χώρα, οι ΗΠΑ παρακρατούν τώρα δισεκατομμύρια αποθεματικών του Αφγανιστάν για να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης και ελέγχου των Ταλιμπάν.
Με τις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τον έλεγχο τους στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ως όπλο κατά των Ταλιμπάν, η Κίνα είναι ένας προφανής εταίρος για να στραφούν.
Η Κίνα είναι περιφερειακή δύναμη και επιδιώκει να επεκτείνει το παγκόσμιο έργο υποδομής της, γνωστό ως Πρωτοβουλία Ζώνης και Δρόμου.
Ένα από τα λίγα αιτήματα της Κίνας προς τους Ταλιμπάν είναι να κόψουν τους δεσμούς τους με το Ισλαμικό Κίνημα Ανατολικού Τουρκεστάν (ETIM), μια μουσουλμανική ομάδα Ουιγούρων στο Πεκίνο που κατηγορεί ότι πραγματοποίησε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Σιντζιάνγκ.
Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, το Πεκίνο δείχνει έτοιμο να αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν και κράτησε ανοιχτή την πρεσβεία του στην Καμπούλ.

Άνοιξε το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ο πρεσβευτής του Κατάρ στο Αφγανιστάν δήλωσε πως μια τεχνική ομάδα κατάφερε να ανοίξει και πάλι το αεροδρόμιο της Καμπούλ για να φθάνει εκεί βοήθεια, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera του Κατάρ, ο ανταποκριτής του οποίου μετέδωσε επίσης πως επαναλήφθηκαν πτήσεις εσωτερικού.
Ο διάδρομος προσαπογειώσεων του αεροδρομίου έχει επισκευασθεί σε συνεργασία με αρχές στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο πρεσβευτής, σύμφωνα με το Al Jazeera.
Το ειδησεογραφικό δίκτυο του Κατάρ μετέδωσε πως δύο πτήσεις εσωτερικού πραγματοποιήθηκαν από την Καμπούλ προς τις πόλεις Μαζάρ-ι-Σαρίφ και Κανταχάρ.
Το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι κλειστό αφότου τελείωσε η μαζική αερομεταφορά αμερικανών πολιτών, άλλων δυτικών υπηκόων και Αφγανών που είχαν βοηθήσει τις δυτικές χώρες
Το τέλος της επιχείρησης αυτής σηματοδοτήθηκε με την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.
Ωστόσο χιλιάδες άνθρωποι που θέλουν να φύγουν, φοβούμενοι για τη ζωή τους υπό την εξουσία των Ταλιμπάν, έμειναν πίσω όταν η επιχείρηση τελείωσε στο τέλος Αυγούστου.
Οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί πως όσοι το θέλουν θα μπορέσουν να φύγουν με ασφάλεια.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Mohammed Abdulrahman Al-Thani, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στην Ντόχα με το βρετανό υπουργό Εξωτερικών Dominic Raab, δήλωσε πως η χώρα του συνομιλεί με τους Ταλιμπάν και εργάζεται με την Τουρκία για ενδεχόμενη παροχή τεχνικής υποστήριξης για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης