Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κεντρική Τράπεζα Αφγανιστάν: Καλεί ΗΠΑ - ΔΝΤ να αποδεσμεύσουν τα κεφάλαια και τον χρυσό του που κρατούν στον πάγο

Κεντρική Τράπεζα Αφγανιστάν: Καλεί ΗΠΑ - ΔΝΤ να αποδεσμεύσουν τα κεφάλαια και τον χρυσό του που κρατούν στον πάγο
Το Αφγανιστάν είναι αντιμέτωπο με οικονομική κρίση, αλλά οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη χρηματοοικονομική τους δύναμη ως μοχλό ελέγχου των Ταλιμπάν
Σχετικά Άρθρα

Από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ έχουν παγώσει δισεκατομμύρια από τα αποθέματα του Αφγανιστάν και έχουν πιέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναστείλει την πρόσβαση του Αφγανιστάν στα κεφάλαια του ΔΝΤ.
Ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν προτρέπει τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ να δώσουν στην κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν κάποια πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια για να αποφύγει μια οικονομική καταστροφή.
"Εάν η διεθνής κοινότητα θέλει να αποτρέψει μια οικονομική κατάρρευση, ένας τρόπος θα ήταν να επιτρέψει στο Αφγανιστάν να αποκτήσει περιορισμένη και ελεγχόμενη πρόσβαση στα αποθέματά του", δήλωσε στο Reuters ο Shah Mehrabi, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Da Afghanistan Bank.
"Η έλλειψη πρόσβασης θα πνίξει την αφγανική οικονομία και θα βλάψει άμεσα τον Αφγανικό λαό, με τις οικογένειες να οδηγούνται περαιτέρω στη φτώχεια".

Η κεντρική τράπεζα του Αφγανιστάν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία διατηρούνται ως επί το πλείστον εκτός της χώρας.

Περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια κατέχονται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και οι ΗΠΑ έχουν τη δύναμη να εμποδίσουν την πρόσβαση σε άλλα υπεράκτια κεφάλαια με την απειλή κυρώσεων.
Ο Mehrabi είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιτρέψουν στους Ταλιμπάν να έχουν έστω και περιορισμένη πρόσβαση στα κεφάλαια.
«Η κυβέρνηση Biden θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους Ταλιμπάν για τα χρήματα με τον ίδιο τρόπο που διαπραγματεύτηκαν για την εκκένωση», είπε.
Η κυβέρνηση Biden χρησιμοποιεί την οικονομική της δύναμη ως μοχλό ελέγχου των Ταλιμπάν.
Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι νοιάζονται για τον λαό του Αφγανιστάν, αλλά η ιστορία δείχνει ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και άλλα μέσα οικονομικού πολέμου δεν αλλάζουν κυβερνήσεις και πάντα βλάπτουν τον άμαχο πληθυσμό της χώρας -στόχου.
Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν θέλουν την Ουάσινγκτον να ανοίξει ξανά την πρεσβεία της στην Καμπούλ και επιδιώκει μια εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ.
«Η Αμερική θα πρέπει να έχει μόνο διπλωματική παρουσία στην Καμπούλ.
Έχουμε κανάλια επικοινωνίας μαζί τους και περιμένουμε να ανοίξουν ξανά την πρεσβεία τους στην Καμπούλ και θέλουμε επίσης να έχουμε εμπορικές σχέσεις μαζί τους », δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabiullah Mujahid.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης