Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιmperial College: Τα πράσινα πιστοποιητικά για την Covid ενισχύουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Ιmperial College: Τα πράσινα πιστοποιητικά για την Covid ενισχύουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα
Η μελέτη, που έχει δημοσιευτεί στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Vaccines», τονίζει ότι μέτρα όπως τα πράσινα πιστοποιητικά μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις των πολιτών
Σχετικά Άρθρα

Άμεση είναι η συσχέτιση του αντιεμβολιαστικού κινήματος με το πράσινο πιστοποιητικό που εξασφαλίζουν όσοι έχουν εμβολιασθεί κατά της Covid-19.
Αυτό υποστηρίζει μελέτη του Imperial College του Λονδίνου.
Ειδικότερα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.358 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Ισραήλ διαπιστώνει πως τα άτομα που έχουν αυξημένη την αίσθηση της ελεύθερης βούλησης καταπνίγονται από κυβερνητικά μέτρα, όπως τα διαβατήρια εμβολιασμού, και, κατά συνέπεια, είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Η μελέτη, που έχει δημοσιευτεί στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Vaccines», τονίζει ότι τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως τα πράσινα πιστοποιητικά, μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις των πολιτών με ακούσιο και ανεπιθύμητο τρόπο.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 57,3% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί, όπως και το 62,3% στο Ισραήλ, ωστόσο ένα 11% των επιλέξιμων ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 15% στο Ισραήλ δεν έχουν λάβει ακόμη την πρώτη δόση.
Οι μη εμβολιασμένες ομάδες υπονομεύουν την ανοσία της αγέλης, η οποία προϋποθέτει την τήρηση ενός ορίου εμβολιασμένων ατόμων ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια αυτών που δεν μπορούν να κάνουν εμβόλιο.

Οι παράγοντες

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο για τη διστακτικότητα των πολιτών να εμβολιαστούν.
Ο δρ Talya Porat, από το Imperial's Dyson School of Design Engineering και κύριος συντάκτης της μελέτης, δήλωσε: «Αν και οι απρόθυμες ομάδες είναι σχετικά μικρές, δεν είναι ασήμαντες.
Ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ποσοστά απόρριψης των εμβολιασμών μεγαλύτερα από 10% θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την επίτευξη ανοσίας της αγέλης.
Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα εμβολιαστούν για να περιοριστεί η εξάπλωση του SARS CoV 2, πρέπει να κατανοήσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις τους».
Η ερευνητική ομάδα θα ήθελε να διερευνήσει κατά πόσο η διστακτικότητα έναντι των εμβολίων σχετίζεται με τις ψυχολογικές ανάγκες ενός ατόμου και πώς επηρεάζει το διαβατήριο εμβολιασμού αυτές τις ανάγκες.
Η έρευνα μέτρησε τις παραμέτρους «αυτονομία», «επάρκεια» και «σχετικότητα», καθώς και τον βαθμό στον οποίο αυτές ικανοποιήθηκαν ή δεν ικανοποιήθηκαν.
Ζήτησαν επίσης από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να δείξουν πόσο πρόθυμοι (ή ήταν) να εμβολιαστούν από το 1 (μη πρόθυμοι) έως το 5 (εξαιρετικά πρόθυμοι).
Οι πιο ανεξάρτητοι άνθρωποι αισθάνθηκαν να περιορίζονται και απάντησαν ότι είναι πολύ πιθανόν να μην εμβολιαστούν.
Ο δρ Porat είπε: «Εάν κυβερνητικά μέτρα όπως τα πράσινα πιστοποιητικά δεν συνάδουν με τις ψυχολογικές ανάγκες των πολιτών, τότε μπορεί να μειώσουν την προθυμία τους να εμβολιαστούν».
Και κάποιοι μπορεί να εμβολιαστούν τώρα, ωστόσο μπορεί να αποδειχθούν απρόθυμοι να κάνουν κάποια αναμνηστική δόση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης