Τελευταία Νέα
Διεθνή

EMA: Δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την χορήγηση γ’ δόσης σε πλήρως εμβολιασμένους

EMA: Δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την χορήγηση γ’ δόσης σε πλήρως εμβολιασμένους
Να εξεταστεί ωστόσο η χορήγηση της σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα τονίζει ο ΕΜΑ
Σχετικά Άρθρα

Δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την χορήγηση τρίτης δόσης των εμβολίων κατά της covid σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα στο γενικό πληθυσμό υποστηρίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη χορήγησης ενισχυτικών δόσεων εμβολίων σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα στο γενικό πληθυσμό.
Ωστόσο, σημειώνει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη επιπλέον δόσεις για άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ως μέρος του πρωτογενούς εμβολιασμού τους.

Εξαιρετικά προστατευτικά τα εμβόλια

Όπως αναφέρει ο ΕΜΑ, τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τη διάρκεια της προστασίας δείχνουν ότι όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ είναι επί του παρόντος εξαιρετικά προστατευτικά έναντι νοσηλείας, σοβαρής νόσησης και θανάτων που σχετίζονται με την COVID-19.
«Σε αυτήν την κατάσταση, η προτεραιότητα πρέπει τώρα να είναι ο εμβολιασμός όλων εκείνων των ατόμων που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τον εμβολιασμό.
Για να συμπληρωθούν οι προσπάθειες εμβολιασμού, είναι επίσης ζωτικής σημασίας η συνέχιση της εφαρμογής μέτρων όπως η φυσική απόσταση, η υγιεινή των χεριών και η χρήση μάσκας προσώπου όπου απαιτείται, ιδίως σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας ή νοσοκομειακούς θαλάμους με ασθενείς με κίνδυνο για σοβαρή COVID-19» τονίζει ο ΕΜΑ.

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό

«Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ αναμνηστικών δόσεων για άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα και πρόσθετων δόσεων για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι μια πρόσθετη δόση εμβολίου μπορεί να βελτιώσει την ανοσοαπόκριση σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, όπως λήπτες μοσχεύματος οργάνων των οποίων οι αρχικές αποκρίσεις στον εμβολιασμό ήταν χαμηλές.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιλογή χορήγησης πρόσθετης δόσης θα πρέπει να εξετάζεται ήδη.
Θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί η παροχή πρόσθετης δόσης, ως προληπτικό μέτρο, σε ηλικιωμένα ασθενή άτομα, ιδιαίτερα σε εκείνους που ζουν σε κλειστούς χώρους, όπως εκείνοι που ζουν σε χώρους μακροχρόνιας φροντίδας» επισημαίνει ο ΕΜΑ, υποστηρίζοντας πως αξιολογεί τα δεδομένα για επιπλέον δόσεις και θα εξετάσει εάν οι ενημερώσεις των πληροφοριών του προϊόντος είναι κατάλληλες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης