Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μεγάλο διακύβευμα στο Αφγανιστάν - Θα σταματήσουν την παραγωγή οπίου οι Ταλιμπάν; - Η απάντηση της Δύσης

Το μεγάλο διακύβευμα στο Αφγανιστάν - Θα σταματήσουν την παραγωγή οπίου οι Ταλιμπάν; - Η απάντηση της Δύσης

Το εμπόριο οπίου είναι ένα ζωτικό κομμάτι του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του Αφγανιστάν, συντηρώντας πολλές οικογένειες στις περισσότερες επαρχίες

Οι Ταλιμπάν έχουν δεσμευτεί να σταματήσουν την "εξάρτηση" του Αφγανιστάν από το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών.

Αλλά η επιτυχία - υποθέτοντας ότι οι ισλαμιστές είναι πιστοί στο λόγο τους - θα μπορούσε να οφείλεται στις προσπάθειες των περισσοτέρων Αφγανών να γλιτώσουν από τον εφιάλτη μιας κυβέρνησης Ταλιμπάν.
Ο τερματισμός της αφγανικής εξάρτησης από τα ναρκωτικά δεν θα είναι ένα απλό εγχείρημα.
Το εμπόριο οπίου είναι ένα ζωτικό κομμάτι του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, με την καλλιέργεια παπαρούνας να συντηρεί οικογένειες στις περισσότερες επαρχίες.
Για Δυτικούς, από την άλλη, είναι μια πρόκληση που θα καθορίσει τα οφέλη από τη διακοπή της εισαγωγής παράνομων ναρκωτικών που έρχονται στις χώρες με ένα τρομακτικό ιστορικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Επιπλέον, η αποτυχία στην αποτελεσματική αναστολή της ροής των ναρκωτικών θα μπορούσε να δει χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν να επεμβαίνουν.

Η παραγωγή του Αφγανιστάν

Το 2020, οι Αφγανοί αγρότες παρήγαγαν περίπου 2.300 τόνους οπίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Αυτό αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% της παράνομης παγκόσμιας προσφοράς και το 95% της βρετανικής αγοράς.
Παρά τη δυτική παρουσία και την πτώση των τιμών, οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν την παραγωγή σε επίπεδα ρεκόρ.
Εν τω μεταξύ, τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για την κρυσταλ μεθ οδηγούν στην αφγανική έκρηξη στην καλλιέργεια του φυτού της εφέδρας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ταλιμπάν και οι δυτικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.

Κατά του οπίου οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν κατάφεραν όντως να πατάξουν την παραγωγή ναρκωτικών μεταξύ 2000 και 2001, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυριαρχίας τους - μειώνοντας τη συγκομιδή οπίου κατά περισσότερο από 90% τοις εκατό, σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ.
Αυτή η επίδοση όμως ήρθε με οξύτατες συνέπειες για την εξουσία της ισλαμιστικής ομάδας.
Αρχικά, οι ελπίδες ότι η κίνηση αυτή θα οδηγούσε σε διπλωματική αναγνώριση από τα παγκόσμια έθνη αποδείχτηκε λάθος, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλαν νέες κυρώσεις για την προστασία των Ταλιμπάν στον Osama bin Laden μετά την 11η Σεπτεμβρίου.
Ακόμα πιο προβληματικό για τους Ταλιμπάν ήταν όταν αφαίρεσαν μεγάλο μέρος των μέσων διαβίωσης αμέτρητων αγροτών.
Και αυτό μείωσε την εσωτερική τους υποστήριξη.
Οι αγωνιστές αντιμετώπισαν μια εξέγερση των αγροτών και την επακόλουθη έλλειψη υποστήριξης όταν οι Δυτικοί σύμμαχοι εισέβαλαν το 2001.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι Ταλιμπάν έπεσαν το 2001 επειδή η καταστολή των ναρκωτικών έπληξε τα δικά τους έσοδα.
Αλλά δεν συμφωνούν πολλοί αναλυτές σε αυτό.

Έχουν πάρει το μάθημά τους οι Ταλιμπάν;

Αυτή τη φορά, οι ισλαμιστές φαίνεται να έχουν πάρει το μάθημά τους.
"Το Αφγανιστάν δεν θα είναι πλέον χώρα καλλιέργειας οπίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την κατάληψη της Καμπούλ.
Αλλά η δέσμευσή του ήρθε με ένα κάλεσμα: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να μας βοηθήσει».
Μετάφραση: Να υπάρξουν ξένες επενδύσεις...
Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν δεν βασίζονται στο εισόδημα του οπίου για να λειτουργήσουν, αν και αποτελεί συμπλήρωμα στα έσοδά τους.
Η έκταση της συμμετοχής των Ταλιμπάν στο εμπόριο ναρκωτικών αμφισβητείται, αλλά σύμφωνα με έρευνες, βασίζονται περισσότερο στους φόρους από τις νόμιμες συναλλαγές παρά σε αυτούς της μαύρης αγοράς.
Αντίθετα, χρήματα από τις δυτικές κυβερνήσεις θα χρειαστούν για να βοηθήσουν τις φτωχές αφγανικές κοινότητες να σταματήσουν την καλλιέργεια ναρκωτικών ως πηγή εισοδήματος.

Αναγκαία η βοήθεια των Δυτικών

Η ανάγκη ίσως να μην ήταν ποτέ πιο επείγουσα.
Το τρέχον χάος στο έθνος είναι μια συνταγή για μια περαιτέρω άνθηση στο εμπόριο ναρκωτικών, καθώς μια ασταθής πολιτική κατάσταση αποτελεί το βασικό έδαφος για την αναζωπύρωση των μαύρων αγορών.
Η καταστολή του εμπορίου ναρκωτικών «δεν πρόκειται να είναι προτεραιότητα για κανέναν» στο εγγύς μέλλον, υποστήριξε ο Goodhand.
Η πιθανότητα έχει οδηγήσει σε φόβους ότι ακόμη περισσότερη ηρωίνη θα μπορούσε να καταλήξει σε ολόκληρη την Ευρώπη, προκαλώντας την πτώση των τιμών του επικίνδυνου ναρκωτικού και περαιτέρω την κρίση των δαπανών για την υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Αυτό θα ήταν το πιο απρόβλεπτο από έναν μακρύ κατάλογο συνεπειών που θα προκύψουν από αυτήν την καταστροφική απόφαση [να αποσυρθεί από το Αφγανιστάν]», δήλωσε ο Jeremy Hunt, πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου και πρόεδρος της επιτροπής υγείας της Βουλής των Κοινοτήτων.
Μια πιθανή αύξηση των εισαγωγών ναρκωτικών θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί μετά το Brexit, επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε την άμεση πρόσβαση του στους πόρους δεδομένων της ΕΕ για το έγκλημα.
«Η καλλιέργεια οπίου στο Αφγανιστάν βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και η πιθανή αποσταθεροποίηση της χώρας τους επόμενους μήνες και χρόνια μετά την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων είναι πιθανό να επηρεάσει τα επίπεδα παραγωγής», δήλωσε εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος.

Η εκκαθάριση

Οι προηγούμενες διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της παραγωγής των ναρκωτικών στο Αφγανιστάν απέτυχαν.
Τα δυτικά έθνη προσπάθησαν να καταστρέψουν τις καλλιέργειες οπίου και τα εργαστήρια επεξεργασίας, αλλά αυτό είχε μικρό αντίκτυπο.
Η Βρετανία προσπάθησε επίσης να βοηθήσει στην καλλιέργεια γης, αλλά μέσω μιας δομής που βοήθησε τους πλουσιότερους ιδιοκτήτες γης και όχι τους αγρότες που εργάζονταν για αυτούς, ενώ τα κεφάλαια δεν ήταν ποτέ αρκετά αξιόπιστα.
Η Julia Buxton, καθηγήτρια πολιτικής για τα ναρκωτικά στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δήλωσε ότι οι προηγούμενες προσπάθειες για τον περιορισμό της παραγωγής ναρκωτικών ήταν «καταστροφική αποτυχία», προσθέτοντας: «Έχουμε μεγάλη εμπειρία στην κακή ανάπτυξη των πολιτικών κατά των ναρκωτικών».
Οι ενισχύσεις αντιπροσωπεύουν ήδη ένα μεγάλο μέρος του αφγανικού εισοδήματος, με το Ηνωμένο Βασίλειο ανάμεσα σε έθνη και οργανώσεις να δεσμεύονται να αυξήσουν τις δαπάνες βοήθειας στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη των Ταλιμπάν-αν και τα μετρητά από τη Βρετανία μειώνονται συνολικά μετά από συνολική περικοπή βοήθειας που συμφωνήθηκε τελευταία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης