Τελευταία Νέα
Διεθνή

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Ναι σε συνεργασία με τους Ταλιμπάν εάν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Ναι σε συνεργασία με τους Ταλιμπάν εάν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους
Οι Ταλιμπάν θέλουν νομιμοποίηση και διεθνή υποστήριξε υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν, εφόσον αυτοί τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, τη στιγμή που πυρά ακούγονταν στην Καμπούλ όπου οι ισλαμιστές μαχητές πανηγύριζαν την πλήρη ανεξαρτησία του Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και ύστερα από 20 χρόνια από την έναρξη του πολέμου.
Ο Blinken ανακοίνωσε επίσης το κλείσιμο της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Καμπούλ και τη μεταφορά της λειτουργίας της στη Ντόχα, στο Κατάρ, επικαλούμενος το «αβέβαιο περιβάλλον ασφαλείας και την πολιτική κατάσταση» στο Αφγανιστάν.
«Κάθε βήμα που θα κάνουμε δεν θα βασίζεται στο τι λέει η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, αλλά στο τι κάνει για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Οι Ταλιμπάν θέλουν νομιμοποίηση και διεθνή υποστήριξη.
Το μήνυμά μας είναι πως τη νομιμοποίηση και την υποστήριξη πρέπει να την αξίζεις» ανέφερε ο Blinken.
Αναφερόμενος στη μεταφορά της διπλωματικής αποστολής στη Ντόχα του Κατάρ ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, είπε πως «θα χρησιμοποιήσουμε το πόστο στη Ντόχα για να διεξαγάγουμε τη διπλωματία μας ως προς το Αφγανιστάν», ιδίως για τη συνδρομή στους Αμερικανούς που έχουν μείνει στη χώρα, την ανθρωπιστική βοήθεια και τον διάλογο με τους Ταλιμπάν.

200 Αμερικάνοι ακόμα στο Αφγανιστάν

Όπως είπε ο Blinken, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν τους Αμερικάνους που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ.
Εκτιμάται πως πρόκειται για 100 ως 200 ανθρώπου.
Ο Blinken υποστήριξε πως άνοιξε «νέο κεφάλαιο στη δέσμευση της Αμερικής στο Αφγανιστάν», στο οποίο θα πρωταγωνιστεί «η διπλωματία μας».
«Θα συνεχίσουμε τις ασταμάτητες προσπάθειές μας να βοηθήσουμε Αμερικανούς, αλλοδαπούς και Αφγανούς να φύγουν, εάν το επιλέξουν, πιθανόν οδικώς» τόνισε ο Blinken σημειώνοντας πάντως πως «δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση πως θα είναι εύκολη ή γρήγορη διαδικασία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης