Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί το Bill Gates Foundation χρηματοδοτεί τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Βρετανίας - Ποιο είναι το παρασκήνιο

Γιατί το Bill Gates Foundation χρηματοδοτεί τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Βρετανίας - Ποιο είναι το παρασκήνιο
Ποιοι είναι οι λόγοι που το ίδρυμα Gates χρηματοδοτεί τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Μεγάλης Βρετανίας;
Σχετικά Άρθρα

Στις 13 Αυγούστου, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απάντησε σε επίσημο ερώτημα σε σχέση με τον Ρυθμιστικό Οργανισμό Προϊόντων Ιατρικής και Υγείας (MHRA) - τον αντίστοιχο ΕΟΦ.
Το ερώτημα ήταν αν η υπηρεσία είχε λάβει ή όχι χρηματοδότηση από το Bill & Melinda Gates Foundation.
Η απάντηση ήταν «ναι»:
«Λαμβάνουμε χρηματοδότηση από το Bill&Melinda Gates Foundation, καθώς και από άλλες πηγές εκτός κυβέρνησης, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Το τρέχον επίπεδο χρηματοδότησης που λαμβάνεται από το Ίδρυμα Gates ανέρχεται σε περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια.
Αυτό καλύπτει μια σειρά έργων και η χρηματοδότηση κατανέμεται σε 3-4 οικονομικά έτη». 
Η «ιστορία» δεν έτυχε της δημοσιότητας που της άρμοζε…
Στην πραγματικότητα, ούτε μια εφημερίδα ή ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν μπήκε στον κόπο να την καλύψει - ίσως επειδή δεν πίστευαν ότι αξίζει να καλυφθεί.
Σε τελική ανάλυση, το Ίδρυμα Gates (GF) είναι ένας φιλανθρωπικός οργανισμός - ο μεγαλύτερος στο είδος του, με περιουσιακά στοιχεία περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων - οπότε τι πρόβλημα θα μπορούσε να υπάρξει, αρέσκεται σε δωρεές.
Η αλήθεια είναι, όμως, ότι διακυβεύονται πάρα πολλά. 

Σύγκρουση συμφερόντων

Τα περιουσιακά στοιχεία, ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, του Ιδρύματος Gates περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μετοχές και άλλες μορφές επενδύσεων σε μερικές από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου, τα προϊόντα των οποίων πρέπει να ρυθμίζει η MHRA σε τακτική βάση.
Ειδικότερα, στο χαρτοφυλάκιο του ιδρύματος περιλαμβάνονται οι φαρμακευτικές Sanofi, Merck, Eli Lilly and Company και Abbott Laboratories.
Και οι τέσσερις έχουν αναπτύξει ή αναπτύσσουν θεραπείες και/ή εμβόλια για την Covid-19, ωστόσο δεν έχουν ακόμη λάβει άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Επίσης, το ίδρυμα Gates έχει μετοχές της Pfizer και της BioNTech, οι οποίες μαζί έχουν αναπτύξει και εμπορευτεί το πιο κερδοφόρο εμβόλιο στην ιστορία. 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της MHRA τώρα εργάζεται ως ανώτερος σύμβουλος στο Ίδρυμα Gates.
Όσον αφορά την παγκόσμια υγειονομική περίθαλψη, το Ίδρυμα κάθε άλλο παρά ένα αδιάφορο είναι.
Ο συνιδρυτής του, Bill Gates, έχει θέσει σκοπό ζωής την προστασία της πατέντας των εμβολίων - με άλλα λόγια, είναι κατά της άρσης των πνευματικών δικαιωμάτων.
Τον Ιανουάριο μάθαμε ότι είχε διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στο να πείσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να «εγκαταλείψει» μια επιτροπή που είχε συστηθεί για να αρθεί η πατέντα του εμβολίου σε οποιονδήποτε κατασκευαστή είναι πρόθυμος να παράγει εμβόλια.
Σκοπός της Επιτροπής ήταν να δοθούν φάρμακα κατά της Covid με χαμηλό κόστος ή και δωρεάν.
Όμως ο Gates έπεισε το βρετανικό πανεπιστήμιο να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με την με την AstraZeneca, η οποία παρείχε αποκλειστικά δικαιώματα πατέντας στον φαρμακευτικό κολοσσό και καμία εγγύηση χαμηλών τιμών.  
Μάθαμε επίσης ότι ο Γκέιτς συνέβαλε στο να σταματήσουν οι προσπάθειες, στα τέλη του περασμένου έτους, από έναν συνασπισμό χωρών, με επικεφαλής τη Νότια Αφρική και την Ινδία, για την άρση της πατέντας των εμβολίων στο Συμβούλιο TRIPS του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας που σχετίζονται με το εμπόριο).
Αντίθετη εξέλιξη θα επιτάχυνε μαζικά την παγκόσμια λήψη εμβολίων, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στον παγκόσμιο αγώνα κατά της Covid.
Ωστόσο, ο Gates υποστήριξε ότι οι φτωχές χώρες δεν ήταν διατεθειμένες να αυξήσουν την παραγωγή.
Το επιχείρημά του κέρδισε. 

Διαπλοκή

Τώρα μαθαίνουμε ότι το ίδρυμα, με τις τεράστιες συμμετοχές του σε φαρμακευτικές εταιρείες και σημαντικά συμφέροντα, χρηματοδοτεί επίσης τον MHRA τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Με άλλα λόγια, ένας οργανισμός που έχει διαθέσει δισεκατομμύρια δολάρια στην έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων έχει επίσης χρηματοδοτήσει τον βρετανικό οργανισμό που είναι υπεύθυνος για την έγκριση αυτών των εμβολίων.
Πρόκειται για μια σαφή σύγκρουση συμφερόντων.
Όμως, ο MHRA δεν είναι ο μοναδικός οργανισμός δημόσιας υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει επωφεληθεί από το μεγάλο ίδρυμα:
Η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας, ένας θεματοφύλακας υγείας που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση το 2013 για την προστασία και τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας και την καταπολέμηση των ανισοτήτων στην υγεία, έχει λάβει ένα απροσδιόριστο χρηματικό ποσό σε επιχορηγήσεις από το ίδρυμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης