Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφγανιστάν: Στη μαύρη αγορά η απελπισία - 6.500 δολάρια χρεώνει μια θέση απόδρασης ο φίλος του Trump, Ε.Prince

Αφγανιστάν: Στη μαύρη αγορά η απελπισία - 6.500 δολάρια χρεώνει μια θέση απόδρασης ο φίλος του Trump, Ε.Prince
Κανείς «με καρδιά και ψυχή» δεν θα έκανε κάτι τέτοιο, σχολιάζει ο Λευκός Οίκος για τον φίλο του Trump Erik Prince
Σχετικά Άρθρα

Πόσο κοστίζει η απόδραση από την κόλαση του Αφγανιστάν; - 6.500 δολάρια το κεφάλι κοστολογεί την απόδραση από τα νύχια των Ταλιμπάν η μαύρη αγορά της ελευθερίας από τα νύχια των Ταλιμπάν.
Στα λίγα 24ωρα που απομένουν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας, στρατιώτες βετεράνοι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν όσους περισσότερους Αφγανούς συνεργάτες των συμμάχων μπορούν, ενώ οι ΜΚΟ όσες περισσότερες γυναίκες, υπάρχει επιχειρηματίας που εμπορεύεται τον ανθρώπινο πόνο.
Υπάρχουν επιχειρηματίες που είδαν μέσα στην ανθρώπινη απελπισία την ευκαιρία για γρήγορο χρήμα και πωλούν 6.500 δολάρια το εισιτήριο σε ιδιωτικές πτήσεις εκτός Αφγανιστάν.
Σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal, αναφέρει ότι τόσα ζητά ο 52χρονος Erik Prince, ιδρυτής της Blackwater, φίλος και σύμμαχος του Donald Trump και αδερφός της πρώην υπουργού Παιδείας Betsy DeVos, για κάθε Αφγανό που θέλει να διαφύγει.
τα 6.500 δολάρια καλύπτουν και την είσοδο του επιβάτη στο αεροδρόμιο, ενώ βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, αν και η εφημερίδα σημείωσε ότι δεν έχει γίνει γνωστό, αν μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί κάποια πτήση, δεδομένου του χάους που επικρατεί.

Κανείς «με καρδιά και ψυχή» δεν θα έκανε κάτι τέτοιο, σχολιάζει ο Λευκός Οίκος για τον φίλο του Trump.

O δισεκατομμυριούχος Erik Prince, είναι πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Ήταν υπέρ της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων και προσπαθούσε να πείσει τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump να ιδιωτικοποιήσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν με εργολάβους και μια ιδιωτική αεροπορία.
Ηρθε στο επίκεντρο το 2007, όταν μισθοφόροι της Blackwater σκότωσαν 17 πολίτες στο Ιράκ, κατηγορήθηκε επίσης, για παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Σομαλία και τη Λιβύη, ενώ αρνήθηκε πως ήταν σε επικοινωνία με τη ρωσική κυβέρνηση.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Jenn Psaki επέκρινε τον Prince -η εταιρεία του οποίου κέρδισε πολλά εκατομμύρια από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν- όταν ρωτήθηκε για την απόφασή του να χρεώνει απελπισμένους Αφγανούς χιλιάδες δολάρια για να γλιτώσουν από μια πιθανή θανατική καταδίκη.
«Δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος που έχει καρδιά και ψυχή θα υποστήριζε προσπάθειες να κερδοσκοπήσει πάνω στην αγωνία και τον πόνο των ανθρώπων που προσπαθούν να φύγουν από μια χώρα και φοβούνται για τη ζωή τους», δήλωσε η Psaki κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι υπάλληλοι της Blackwater καταδικάστηκαν πριν από επτά χρόνια για τη δολοφονία πάνω από 12 άοπλων Ιρακινών πολιτών κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη χώρα.
O επιχειρηματίας, κατηγορήθηκε πιο πρόσφατα από τα Ηνωμένα Έθνη για παραβίαση του διεθνούς εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Η αγωνία της αποχώρησης

Οι δυτικές δυνάμεις και οι ομάδες αρωγής, με τη βοήθεια βετεράνων που υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν, προσπαθούν να απομακρύνουν με ασφάλεια από τη χώρα χιλιάδες ταλαιπωρημένους κατοίκους πριν από την προθεσμία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων -περισσότεροι από 80.000 από την Τετάρτη- έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς από την Καμπούλ σε τρίτες χώρες, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Πολλοί από αυτούς που μπαίνουν σε στρατιωτικά C-17 για μια ευκαιρία σε μια νέα ζωή, έχουν μόνο τα λίγα υπάρχοντα που μπορούν να μεταφέρουν, μερικές φορές μόνο αυτά που φορούν.
Ο χρόνος για να φύγουν εξαντλείται με γοργούς ρυθμούς: Ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει ότι οι εκκενώσεις θα πρέπει πιθανότατα να ολοκληρωθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο, ώστε ο στρατός να έχει αρκετό χρόνο για να στείλει τα δικά του στρατεύματα και εξοπλισμό.
Λόγω του τεράστιου όγκου των ανθρώπων που προσπαθούσαν να φύγουν από την Καμπούλ, δημιουργήθηκε μια σειρά ιδιωτικών πτήσεων εκκένωσης, αν και ορισμένες από αυτές πετούσαν με κενές θέσεις εν μέσω μιας χαοτικής κατάστασης στο έδαφος.
Ενώ οι δυτικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ, οι Ταλιμπάν «βασιλεύουν» έξω από αυτό, και οι αναφορές δείχνουν ότι ακόμη και η πρόσβαση στις πύλες του αεροδρομίου είναι πολύ επικίνδυνη.
Αφγανοί που βοήθησαν τις αμερικανικές δυνάμεις, όπως μεταφραστές και διορθωτές, προσπαθούν να εξασφαλίσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους την αμερικανική βίζα που τους υποσχέθηκε ο πρόεδρος Joe Biden.
Η διαδικασία υποβολής αίτησης για βίζα δεν είναι γενικά γρήγορη και ο Λευκός Οίκος έχει, τις τελευταίες ημέρες, δώσει έμφαση στην έκταση των ελέγχων του ιστορικού που υφίσταται κάθε αιτών πριν φτάσει στις ΗΠΑ.
Ο Biden και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούσαν να προβλέψουν το πόσο γρήγορα έπεσε η Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν, αν και ο ισχυρισμός του προέδρου έχει δεχθεί σφοδρή κριτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης