Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μυστική συνάντηση του διευθυντή της CIA με τον ηγέτη των Taliban στην Καμπούλ - O Biden σε αδιέξοδο

Μυστική συνάντηση του διευθυντή της CIA με τον ηγέτη των Taliban στην Καμπούλ - O Biden σε αδιέξοδο
O διευθυντής της CIA συναντήθηκε με τον ηγέτη των Ταλιμπάν στην Καμπούλ τη Δευτέρα, την ώρα που η κυβέρνηση Biden συνεχίζει τις προσπάθειες εκκένωσης των Αμερικανών πολιτών και άλλων συμμάχων
Σχετικά Άρθρα
Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης που επικρατεί στο Αφγανιστάν και του οργιώδους παρασκηνίου είναι η πληροφορία που μεταδίδει η Washington Post περί μυστικής συνάντησης του διευθυντή της CIA William Burns με τον ηγέτη των Ταλιμπάν Abdul Ghani Baradar στην Καμπούλ.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, o πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, ο οποίος βρίσκεται σε αδιέξοδο, έστειλε τον κορυφαίο κατάσκοπο της χώρας για να συναντήσει τον επικεφαλής των Ταλιμπάν τη Δευτέρα, στο υψηλότερο επίπεδο διπλωματικής συνάντησης από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.
Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι ο διευθυντής της CIA συναντήθηκε με τον ηγέτη των Ταλιμπάν στην Καμπούλ τη Δευτέρα, την ώρα που η κυβέρνηση Biden συνεχίζει τις προσπάθειες εκκένωσης των Αμερικανών πολιτών και άλλων συμμάχων εν μέσω χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να στείλει στην Καμπούλ τον επικεφαλής της CIA, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο πλέον έμπειρος από τους διπλωμάτες του, απηχεί την σοβαρότητα της κρίσης που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του με την εσπευσμένη επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν.
Ο μουλάς Abdul Ghani Baradar, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των ταλιμπάν στο Κατάρ, είναι ο νέος ισχυρός άνδρας του καθεστώτος της Καμπούλ.
Στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται το περιεχόμενο των συνομιλιών των δύο ανδρών, αλλά είναι πιθανόν ότι το θέμα ήταν η καταληκτική ημερομηνία της λειτουργίας της αερογέφυρας από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Εκπρόσωπος της CIA και του Λευκού Οίκου δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Υπό πίεση ο Biden


Κι όλα αυτά την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς αναμένεται να δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις για την παράταση της παραμονής των ξένων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και πέραν της 31ης Αυγούστου, από τα κράτη μέλη της G7.
Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία υποστηρίζουν πως ο χρόνος έως την 31η Αυγούστου, την ημερομηνία που οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί πως θα έχουν αποχωρήσει όλα τα στρατεύματα τους από το Αφγανιστάν, δεν επαρκεί προκειμένου να επιτευχθεί η εκκένωση χιλιάδων Αφγανών πολιτών σε ασφαλείς προορισμούς στο εξωτερικό.
Αυτήν την άποψη άλλωστε εξέφρασε και ο Adam Schiff, επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες πληροφοριών, ο οποίος υποστήριξε πως μάλλον είναι απίθανο μέσα στις επόμενες 8 ημέρες να έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης από το Αφγανιστάν εντός της καθορισμένης προθεσμίας.Από τις 15/8, όταν και οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, επικρατεί χάος στο αεροδρόμιο της πόλης – παραμένει υπό τον έλεγχο των αμερικανικών δυνάμεων -, όπου έχουν εισρεύσει χιλιάδες πολίτες αναμένοντας μια πτήση που θα τους μεταφέρει μακριά από το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν καθώς φοβούνται για αντίποινα και για μια επιστροφή στην αυστηρή εκδοχή του Ισλαμικού νόμου.
Πάντως και παρά τις πιέσεις των συμμάχων, η απόφαση για παράταση της προθεσμίας της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων πέραν της 31ης Αυγούστου δεν είναι εύκολη.
Μάλιστα πολλοί σύμβουλοι του Αμερικάνου προέδρου επιχειρηματολογούν εναντίον της παράτασης της προθεσμίας, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας, τη στιγμή μάλιστα που πυκνώνουν οι αναφορές πως αποκαθίσταται η τάξη και η ηρεμία σε αρκετές επαρχίες του Αφγανιστάν.
Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ υπογράμμισε πως χιλιάδες Αφγανοί έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους καθώς η κατάσταση είναι «σχετικά ήρεμη» στην επαρχία της χώρας.

Ταλιμπάν: Μην παρατείνετε την αποχώρηση σας, θα υπάρξουν συνέπειες

Σαφές μήνυμα στη Δύση πως θα υπάρξουν συνέπειες, αν αποφασίσει να παρατείνει την παρουσία των στρατευμάτων της στο Αφγανιστάν στέλνουν οι Ταλιμπάν.
«Εάν σκοπεύουν να παρατείνουν την κατοχή, τότε θα υπάρξει αντίδραση» ανέφερε σε δηλώσεις του στο βρετανικό δίκτυο Sky News ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Suhail Shaheen.
«Είναι μια κόκκινη γραμμή.
Ο πρόεδρος Biden ανακοίνωσε ότι στις 31 Αυγούστου οι ΗΠΑ θα αποσύρουν όλες τις στρατιωτικές τους δυνάμεις.
Εάν παρατείνουν την επιχείρηση, αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουν να έχουν δυνάμεις στη χώρα, ενώ δεν υπάρχει ανάγκη για αυτό.
Εάν οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο ζητήσουν επιπλέον χρόνο για να συνεχίσουν τις εκκενώσεις, η απάντηση είναι όχι.
Διαφορετικά, θα υπάρξουν συνέπειες» τόνισε ο Shaheen.
Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει αίτημα για παράταση της παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων, επισημαίνοντας πως ακόμα και αν τεθεί, δεν θα το ενέκριναν.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης