Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden για Αφγανιστάν: Σωστή, σκληρή και επώδυνη αποστολή η αποχώρηση - Έχουμε δρόμο ακόμη, πολλά μπορούν να συμβούν

Biden για Αφγανιστάν: Σωστή, σκληρή και επώδυνη αποστολή η αποχώρηση - Έχουμε δρόμο ακόμη, πολλά μπορούν να συμβούν
Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι έχουν απομακρύνει 33.000 ανθρώπους, 11.000 σε μόλις 36 ώρες - Παραδέχεται ότι στη δύσκολη αποστολή «πολλά ακόμη μπορούν να πάνε στραβά» - Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης πέρα από την 31η Αυγούστου

«Σωστή, σκληρή και επώδυνη αποστολή» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, διαβεβαιώνοντας πως έχουν απομακρύνει ήδη 33.000 ανθρώπους με 11.000 εξ'αυτών σε μόλις 36 ώρες, ενώ παραδέχεται ότι «πολλά ακόμη μπορούν να πάνε στραβά».
Ο Πρόεδρος Biden απευθύνθηκε στους Αμερικανούς πολίτες από το Roosevelt Room του Λευκού Οίκου
Ακολούθησε νέες ανησυχίες για την τύχη των Αμερικανών υπηκόων που έχουν κολλήσει στην Καμπούλ
Ο πρόεδρος Joe Biden υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται σκληρά» και «όσο πιο γρήγορα μπορούμε» για να απομακρύνουν Αμερικανούς και συμμάχους των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι 33.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τη χώρα από τον Ιούλιο, 28.000 από τις 14 Αυγούστου, ενώ περίπου 11.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την Καμπούλ σε λιγότερο από 36 ώρες.
«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής - η εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων από την Καμπούλ θα είναι δύσκολη και επίπονη», είπε ο Biden.

Όποτε και να γινόταν η εκκένωση θα ήταν δύσκολη

«Δεν έχει σημασία πότε ξεκίνησε, πότε ξεκινήσαμε.
Θα ήταν αλήθεια αν είχαμε ξεκινήσει πριν από ένα μήνα ή ένα μήνα από τώρα.
Δεν υπάρχει τρόπος εκκένωσης τόσο πολλών ανθρώπων χωρίς πόνο και απώλεια και σπαρακτικές εικόνες που βλέπετε στην τηλεόραση».
«Είναι απλώς γεγονός».
Η πρώτη μας προτεραιότητα στην Καμπούλ είναι να βγάλουμε τους Αμερικανούς πολίτες από την κατάσταση όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με ασφάλεια», είπε ο Biden .
«Όποιος Αμερικανός θέλει να γυρίσει σπίτι θα πάει σπίτι του».
Μαζί με τους Αμερικανούς πολίτες προτεραιότητα θα δοθεί και στους συνεργάτες τους Αφγανούς αυτά τα 20 χρόνια.

Ακλόνητη δέσμευση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «ακλόνητη δέσμευση» να οδηγήσουν στην ασφάλεια έξω από το Αφγανιστάν τους Αμερικανούς και τους ευάλωτους Αφγανούς, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, την ώρα που οι μαχητές ταλιμπάν απωθούν χιλιάδες απελπισμένους Αφγανούς που προσπαθούν να φθάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Ερωτηθείς ωστόσο ο πρόεδος Biden για τα επόμενα βήματα, λέει ότι για λόγους ασφαλείας, δεν μπορεί να μοιραστεί τα σχέδια για την ασφαλή μεταφορά των Αμερικανών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Δήλωσε ωστόσο, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις επέκτειναν την περίμετρο γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ την Κυριακή καθώς προσπαθούν να επιταχύνουν την εκκένωση Αμερικανών υπηκόων μετά από μέρες χάους.
Ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι οι τρομοκράτες του ISIS ενδέχεται να επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν την επιχείρηση επιτιθέμενοι σε Αμερικανούς ή Αφγανούς πολίτες.
Το αποτέλεσμα είναι ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για παράταση της προθεσμίας του προέδρου στις 31 Αυγούστου για την πλήρη αποχώρηση των Αμερικανών, αν και ελπίζει να έχει ολοκληρωθεί ως τότε.

Βοήθεια στους Ταλιμπάν

Υπεραμυνόμενος της απόφασής του την οποία χαρακτήρισε σκληρή και σωστή, είπε πως τα συμφέροντα της χώρας του επίτασσαν την απομάκρυνση από το Αφγανιστάν για να αντιμετωπίσει «σοβαρές απειλές αλλού».
«Αν οι Ταλιμπάν αποφασίσουν να ενωθούν και να ενώσουν το έθνος τους για το καλό των Αφγανών, μπορούν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν οικονομικά.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναλάβει δράση κατά Αμερικανών», πρόσθεσε.

Αναπάντητα ερωτήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομιλία Biden σηματοδότησε την τελευταία προσπάθεια του Λευκού Οίκου να αιτιολογήσει μιας κρίση που μετατρέπεται γρήγορα σε ανθρωπιστική και πολιτική καταστροφή και με φόντο την κριτική, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να δείξει έναν πρόεδρο σκληρά στη δουλειά..
Η κυβέρνηση Biden δεν έχει δώσει καμία ακριβή εκτίμηση για τον αριθμό των Αμερικανών που επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν.
Μερικοί έχουν θέσει το σύνολο μεταξύ 10.000 και 15.000.
Ο πρόεδρος Biden δεν κάλυψε τα ερωτήματα σχετικά με το γιατί η διοίκησή του δεν είχε καλύτερο σχέδιο εκκένωσης, αφού προειδοποιήθηκε ότι οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να περάσουν στην Καμπούλ μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ ακόμη και σύμμαχοι όπως το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τον τρόπο που ο Biden προώθησε μια τόσο γρήγορη αποχώρηση.
Ένας πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν δήλωσε ότι η βιαστική υποχώρηση θα ενθαρρύνει τους εχθρούς, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών ομάδων.
«Έχει καταστρέψει τις συμμαχίες μας, έχει ενθαρρύνει τους αντιπάλους μας και έχει αυξήσει τον κίνδυνο για τη δική μας ασφάλεια.
Έχει επίσης αψηφήσει 20 χρόνια δουλειάς και θυσίας», δήλωσε ο Ryan Crocker σε ένα δοκίμιο των New York Times.

Trump: Ο Biden ευθύνεται για την μεγάλη ταπείνωση της Αμερικής στο Αφγανιστάν

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κατηγόρησε το νυν αμερικανό Πρόεδρο ότι ευθύνεται για την ταπείνωση της Αμερικής στο Αφγανιστάν.
Ο Trump κατηγόρησε ευθέως τον Biden για το φιάσκο στο Αφγανιστάν, στοχοποιώντας τους χειρισμούς του προέδρου στην διαδικασία αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, την οποία χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη ταπείνωση της εξωτερικής πολιτικής» στην ιστορία των ΗΠΑ.
Ο Trump, ένας Ρεπουμπλικάνος που αμφισβήτησε την πιθανότητα να θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2024, έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τον Biden των Δημοκρατικών, για την κατάρρευση του Αφγανιστάν από τους ισλαμιστές Taliban, παρόλο που η αποχώρηση των ΗΠΑ σχεδιάστηκε επί ημερών του Trump.
«Η άθλια έξοδος του Biden από το Αφγανιστάν είναι η πιο εκπληκτική επίδειξη της μεγάλης ανικανότητας από τον ηγέτη ενός έθνους, στην ιστορία της Αμερικής» είπε ο Trump σε μια μεγάλη συγκέντρωση με τους υποστηρικτές του στην Αλαμπάμα.
Οι ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης Taliban προσπαθούν να δημιουργήσουν μια νέα κυβέρνηση μετά την αποχώρηση των αμερικανών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ύστερα από 20 χρόνια

Ο Biden τα ρίχνει στον Αφγανικό στρατό

Από την πλευρά του, ο Biden επέκρινε τον Αφγανικό στρατό για την κατάρρευση και την άρνηση τους να υπερασπιστούν την χώρα τους, κατήγγειλε επίσης την αφγανική κυβέρνηση και δήλωσε ότι κληρονόμησε μια κακή συμφωνία αποχώρησης από τον Trump.
Στη μεγάλη συγκέντρωση, ο Trump κατηγόρησε τον Biden ότι δεν είχε ακολουθήσει το σχέδιο που είχε εκπονήσει η κυβέρνησή του και ζήτησε από τους αμερικανούς στρατιώτες να παραμείνουν έως ότου διασφαλιστεί η εκκένωση ανθρώπων και πυρομαχικών.

Απόσυρση ή παράδοση;

«Δεν πρόκειται για απόσυρση.
Ήταν μια συνολική παράδοση, οι ΗΠΑ παρέδωσαν στους Taliban το Αφγανιστάν.
Ο Trump, ανέφερε ότι οι Taliban, με τους οποίους είχε διαπραγματευτεί, τον σέβονταν.
Ο πρώην Πρόεδρος τόνισε ότι η αιφνιδιαστική κατάληψη του Αφγανιστάν δεν θα είχε συμβεί αν ήταν ακόμη στην εξουσία.
«Θα μπορούσαμε να είχαμε αποχωρήσει από το Αφγανιστάν με τιμή, θα έπρεπε να είχαμε βγει με τιμή.
Και αντίθετα, βγήκαμε με το ακριβώς αντίθετο της τιμής, ντροπιασμένοι».

Οι Taliban κατηγορούν τις ΗΠΑ για την κατάσταση στο αεροδρόμιο της  Καμπούλ

Οι Taliban κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι ευθύνονται για το χάος που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Όπως ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Taliban , οι ΗΠΑ ευθύνονται για την χαοτική κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί συνεχίζουν να περιμένουν μια πτήση για να φύγουν από τη χώρα και αυτό πρέπει να σταματήσει «όσο το δυνατόν συντομότερα».
«Η Αμερική, με όλη τη δύναμή της και τους εξοπλισμούς της (…) απέτυχε να αποκαταστήσει την τάξη στο αεροδρόμιο. Υπάρχει ειρήνη και ηρεμία σε ολόκληρη τη χώρα, όμως επικρατεί χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ (…). Αυτό πρέπει να σταματήσει όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε ο Amir Khan Muttaqi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης