Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρώην στέλεχος της CIA κατηγορεί τον Biden: Ευθύνεται για την καταστροφή στο Αφγανιστάν, ανεπαρκείς οι μυστικές υπηρεσίες

Πρώην στέλεχος της CIA κατηγορεί τον Biden: Ευθύνεται για την καταστροφή στο Αφγανιστάν, ανεπαρκείς οι μυστικές υπηρεσίες
Ο αφγανικός στρατός δεν προέβαλε καμία αντίδραση και αντίσταση σε 72 ώρες παραδόθηκε στους Taliban.
Σχετικά Άρθρα

«Η πιο διαβόητη και καταστροφική συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε ποτέ από έναν Αμερικανό πρόεδρο ήταν η αιτία της κατάρρευσης του Αφγανικού μετώπου» αναφέρει με πολύ επικριτικά σχόλια πρώην αξιωματούχος της CIA των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Ο ίδιος επικρίνει την CIA και για τις προβλέψεις που είχε κάνει ότι οι Taliban θα χρειαστούν 90 ημέρες να φθάσουν στην Καμπούλ την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.
Τελικά χρειάστηκαν 72 με 90 ώρες, ο αφγανικός στρατός κατέρρευσε, πρώτη φορά στην ιστορία ένας στρατός καταρρέει τόσο γρήγορα.

Πανικός στο Αφγανιστάν

Οι δρόμοι της Καμπούλ έχουν φράξει από πανικόβλητους αμάχους που φεύγουν από την αφγανική πρωτεύουσα, λόγω των Taliban αμερικανικά ελικόπτερα chinook ίπτανται πάνω από την αμερικανική πρεσβεία πραγματοποιούν εκκένωση έκτακτης ανάγκης.
Ο αφγανικός στρατός δεν προέβαλε καμία αντίδραση και αντίσταση σε 72 ώρες παραδόθηκε στους Taliban.
Ένας πρώην αξιωματικός της CIA εστίασε στην πολιτική ομιλία του Biden στις 8 Ιουλίου για το Αφγανιστάν.
Αυτή μπορεί να είναι η πιο καταστροφική - συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε ποτέ από έναν Αμερικανό Πρόεδρο, έγραψε ο βετεράνος της CIA σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό Μπράιαν Ντιν Ράιτ..
«Όταν ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανών τον Απρίλιο 2021, είπε ότι θα έχουν πλήρως αποσυρθεί τα στρατεύματα τον Σεπτέμβριο και είμαστε σε καλό δρόμο για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο» είχε αναφέρει ο Biden.
Η στρατιωτική μας αποστολή στο Αφγανιστάν θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου είχε επισημάνει ο αμερικανός Πρόεδρος.
Είναι σαφές ότι οι Taliban νίκησαν καταλαμβάνοντας την Καμπούλ πολύ νωρίτερα από αυτήν την ημερομηνία, και σίγουρα πολύ πριν από την αρχικά σχεδιασμένη συμβολική ημερομηνία της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τι είχε αναφέρει ο αμερικανός Πρόεδρος που φέρει τεράστια ευθύνη για το φιάσκο και την ήττα στο Αφγανιστάν;

Δημοσιογράφος: Είναι πλέον αναπόφευκτη η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Taliban;
Πρόεδρος Biden: Όχι, δεν είναι.
Δημοσιογράφος: Γιατί;
Πρόεδρος: Επειδή ο αφγανικός στρατός διαθέτει 300.000 καλά εξοπλισμένους - τόσο καλά εξοπλισμένους όσο κάθε καλός στρατός στον κόσμο - και μια αεροπορία ενάντια σε περίπου 75.000 Taliban.
Δεν είναι αναπόφευκτο.

H απόλυτη αποτυχία

Για πολλούς αποτελεί την απόλυτη αποτυχία καθώς ο αμερικανικός παράγοντας απέτυχε να κατανοήσει ή να προβλέψει οτιδήποτε, σε όλα έπεσε έξω.
Επίσης αποδείχθηκε ανίκανη και η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, δεδομένου ότι μόλις τον Ιούνιο σε έκθεση της είχε προβλέψει ότι η Καμπούλ θα μπορούσε να πέσει μέσα σε έξι μήνες.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών που είχαν προσφάτως προβλέψει ότι Καμπούλ θα μπορούσε να πέσει στα χέρια των Taliban σε 90 ημέρες τελικά αναθεωρήθηκε σε 72 ώρες
Μάλιστα η CIA χρειάστηκε να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της προσφάτως επισημαίνοντας ότι η Καμπούλ θα μπορούσε να πέσει στα χέρια των Taliban σε διάστημα από ένα μήνα έως 90 ημέρες.

Πανικόβλητοι αποχωρούν

Οι αμερικανικές δυνάμεις εκκενώνουν την Καμπούλ άρον – άρον.
Ξένοι διπλωμάτες, αμερικανοί πολίτες, σχεδόν 100.000 άτομα αποχωρούν κακήν κακώς.
Ο πρώην, πρόεδρος Karzai, στο τελευταίο μήνυμα του ανέφερε «είμαι εδώ στην Καμπούλ και ζητώ από τους Taliban να παρέχουν ασφάλεια στους ανθρώπους»

Αποχώρησε άρον – άρον από το Αφγανιστάν ο Πρόεδρος Ashraf Ghani

Ήδη ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ashraf Ghani απεχώρησε από την Καμπούλ με στόχο να αποτρέψει την αιματοχυσία, όπως ο ίδιος ανέφερε.
Ο ίδιος με στενούς συνεργάτες του κατέφυγε στο Τατζικιστάν.
Ο πρόεδρος έφυγε από τη χώρα συνοδευόμενος από τους «στενούς συνεργάτες» του, ανέφεραν αξιόπιστες πηγές.
Πηγή δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti ότι ο Ashraf Ghani είχε φύγει προς το Τατζικιστάν και σύντομα θα ταξιδεύσει από εκεί σε τρίτη χώρα.
Οι Taliban ισχυρίζονται ότι έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με την κυβέρνηση για μια «ειρηνική παράδοση» της Καμπούλ.
«Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετάβασης, η ευθύνη για την ασφάλεια της Καμπούλ ανήκει στην αφγανική κυβέρνηση», ανέφεραν οι Taliban.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν, δήλωσε ότι η μεταφορά της εξουσίας θα γίνει ειρηνικά, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας θα παραμείνουν στους δρόμους για να «διασφαλίσουν την ασφάλεια της Καμπούλ».
«Θα δημιουργηθεί μια μεταβατική διοίκηση» στο Αφγανιστάν, είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης