Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν - Συγκρούσεις και χάος στην Καμπούλ - Εγκατέλειψε τη χώρα ο πρόεδρος Ghani

Το Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν - Συγκρούσεις και χάος στην Καμπούλ  -  Εγκατέλειψε τη χώρα ο πρόεδρος Ghani
Στέλνουν 5.000 στρατό οι ΗΠΑ, φυγαδεύονται γυναίκες - Ο ρόλος της Τουρκίας
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Ειρηνική μετάβαση της εξουσίας τις επόμενες ημέρες, αναμένουν και υπόσχονται οι αντάρτες Ταλιμπάν σήμερα Κυριακή 15 Αυγούστου, μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ συναντώντας ελάχιστη αντίσταση. Για το θέμα συνεδριάζει το πρωί της Δευτέρας (16/8/2021) το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Suahil Sahin δήλωσε πως η οργάνωση θα προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών, όπως επίσης τις ελευθερίες των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των διπλωματών.
«Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες, ιδίως στην πόλη της Καμπούλ, ότι οι ιδιοκτησίες τους, οι ζωές τους είναι ασφαλείς», τόνισε ο εκπρόσωπος, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC. «Η ηγεσία μας έδωσε οδηγίες στις δυνάμεις μας να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ, όχι να εισέλθουν στην πόλη».
«Αναμένουμε μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι Ταλιμπάν αναμένουν αυτό να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε αξιωματούχος των Ταλιμπάν νωρίτερα στο Reuters, η οργάνωση δεν επιθυμεί απώλειες καθώς αναλαμβάνει τον έλεγχο, όμως δεν έχει κηρύξει κατάπαυση του πυρός.
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανέφερε νωρίτερα ότι έλαβαν εντολή να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ και να μην εισέλθουν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, αν και τους μαχητές είδαν κατοίκοι σε προάστιο της πόλης, όπως μεταδίδει το AFP.
"Υπάρχουν ένοπλοι μαχητές Ταλιμπάν στη γειτονιά μας αλλά δεν υπάρχουν μάχες", δήλωσε  στο AFP ένας κάτοικος ανατολικού προαστίου της πρωτεύουσας.
"Το Ισλαμικό Εμιράτο διατάζει όλες τις δυνάμεις του να περιμένουν στις πύλες της Καμπούλ, να μην προσπαθήσουν να εισέλθουν στην πόλη", δήλωσε στο Twitter ο Zabihullah Mujahid, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.
Ωστόσο, σε  tweet στον λογαριασμό του αφγανικού προεδρικού μεγάρου αναφέρεται ότι ακούστηκαν πυρά σε σημεία γύρω από την Καμπούλ, όμως οι δυνάμεις ασφαλείας, σε συντονισμό με διεθνείς εταίρους, έχουν τον έλεγχο της πόλης.

Εκρήξεις στην Καμπούλ

Αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας μετά την είσοδο των μαχητών Ταλιμπάν στην πόλη και την απότομη έξοδο του προέδρου Asraf Ghani.
Το δίκτυο 1TV News μετέδωσε ότι αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα, ενώ ένας κάτοικος της κεντρικής συνοικίας Μακροριάν είπε ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις, όχι πολύ μεγάλες.
Αυτόπτες μάρτυρες στην πόλη είπαν ότι η ατμόσφαιρα είναι γενικά ήσυχη αλλά τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας έχουν εγκαταλειφτεί καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν διαλυθεί σε μεγάλο βαθμό.

Ταλιμπάν: Είμαστε εγγυητές της ασφάλειας

Μετά την κατάληψη της Καμπούλ και του προεδρικού μεγάρου, ύστερα από έναν επιτυχημένο πόλεμο - αστραπή οι Ταλιμπάν διακήρυξαν πως εισέβαλαν στην αφγανική πρωτεύουσα προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια και να αποφευχθούν λεηλασίες.
Οι μαχητές Ταλιμπάν σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Κυριακής (15/8/2021) έκαναν γνωστό πως έχουν τον απόλυτο έλεγχο της Καμπούλ και των αφγανικών δυνάμεων.
Επίσης έκαναν γνωστό, πως θα προσφερθεί αμνηστία σε όλους όσοι εργάζονταν για την κυβέρνηση και τον στρατό.
Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ ανακοίνωσε μια προειδοποίηση ασφαλείας ότι η κατάσταση ασφαλείας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν αλλάζει γρήγορα, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου, όπου υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα βοηθούν στην απομάκρυνση των περισσοτέρων μελών του αμερικανικού προσωπικού.
«Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται», λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Πήραν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου

Οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στο Αφγανιστάν, δήλωσαν δύο ανώτεροι διοικητές των Ταλιμπάν που βρίσκονται στην Καμπούλ, αφότου ο πρόεδροςεγκατέλειψε τη χώρα.
Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από την αφγανική κυβέρνηση σε σχέση με τον ισχυρισμό των Ταλιμπάν.
Δεν κατέστη δυνατή άμεσα η επικοινωνία με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Νωρίτερα δύο αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν στο Reuters ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση και ότι η οργάνωση αναμένει την πλήρη ανάληψη της εξουσίας.
Ταλιμπάν: Μπήκαμε σε πολλές συνοικίες της Καμπούλ για να εγγυηθούμε την ασφάλεια

Τουλάχιστον 40 τραυματίες σε συγκρούσεις στα περίχωρα της Καμπούλ

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις στα περίχωρα της Καμπούλ, ανακοίνωσε νοσοκομείο στην αφγανική πρωτεύουσα μέσω Twitter μετά την είσοδο μαχητών Ταλιμπάν στην πόλη.
«Οι περισσότεροι (άνθρωποι που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο) ήρθαν από μάχες στην περιοχή Καραμπάγ», διευκρίνισε χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις συγκρούσεις.
Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά για θανάτους.

Απελευθερώνουν τρομοκράτες

Η μεγάλης σημασίας αεροπορική βάση Bagram στην Καμπούλ παραδόθηκε το απόγευμα της Κυριακής (15/8/2021) στους Ταλιμπάν, που ελέγχουν πλήρως τη χώρα.
Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο αφγανικός στρατός παρέδωσε τη βάση στους Ταλιμπάν μετά την είσοδο των ανταρτών στην Καμπούλ.Είναι γνωστό ότι η βάση φιλοξενεί κρατούμενους τόσο από τους Ταλιμπάν όσο και από τις ομάδες του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκράτες και οι οποίοι έχουν πλέον απελευθερωθεί χάρη στην προέλαση των ανταρτών.
Οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί ότι θα επιβάλλουν ειρήνη στο Αφγανιστάν, μόλις το ελέγξουν πλήρως.

Έφυγαν απροειδοποίητα οι Αμερικανοί

Η βάση Bagram χτίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1950 και καταλήφθηκε από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που την αξιοποιούσαν μέχρι τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με τον αφγανικό στρατό, οι ΗΠΑ απέσυραν τις δυνάμεις τους από τη βάση τα μέσα της νύχτας χωρίς να ειδοποιήσουν εκ των προτέρων Αφγανούς αξιωματούχους.

Διέφυγε στο Τατζικιστάν ο πρόεδρος Ghani - Αντιπροσωπεία της κυβέρνησης συναντάται με τους Ταλιμπάν στο Κατάρ

Λίγο αφότου έγινε γνωστό ότι επίκειται συνάντηση αντιπροσωπείας της Αφγανικής κυβέρνησης με τους Ταλιμπάν προκειμένου να συζητήσουν τη μετάβαση της εξουσίας, με την εμπλοκή Αμερικανών αξιωματούχων, έγινε γνωστό πως εγκατέλειψε τη χώρα ο πρόεδρος Ashraf Ghani.
Ο πρόεδρος διέφυγε λίγο μετά την άνετη είσοδο των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα Καμπούλ.
Εκπρόσωπος του Ghani είχε δηλώσει, πως δεν μπορεί πει τίποτα για τις κινήσεις του Αφγανού προέδρου, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.
Νωρίτερα οι Ταλιμπάν είχαν δηλώσει, πως γνωρίζουν και ελέγχουν τις κινήσεις του Ghani.
Οι αντάρτες Ταλιμπάν, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, εισήλθαν στις 15/8 στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ και μάλιστα, από όλες τις πλευρές.
Μάλιστα, η ανταρτική οργάνωση διέταξε τους μαχητές της να απόσχουν από τη βία, να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση όσων θέλουν να φύγουν και ζήτησε από τις γυναίκες να κατευθυνθούν σε προστατευμένες περιοχές, σύμφωνα με έναν ηγέτη των Ταλιμπάν στην Ντόχα.

Ghani: Γιατί εγκατέλειψα τη χώρα

Τους λόγους για τους οποίους εγκατάλειψε τη χώρα, έκανε γνωστούς το βράδυ της Κυριακής (15/8/2021) ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Asraf Ghani.
Όπως σημείωσε ο ίδιος μέσω Facebook, εγκατάλειψε το Αφγανιστάν προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία, καθώς οι Ταλιμπάν εισήλθαν στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ.
Ο Ghani έφυγε για να αποφύγει τις συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν που θα έθεταν σε κίνδυνο εκατομμύρια κατοίκους της Καμπούλ, ανέφερε στην ανάρτησή του, στο πρώτο του σχόλιο μετά τη φυγή από τη χώρα.
Δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τη χώρα στην οποία είναι τώρα αλλά εικάζεται, πως είναι το Τατζικιστάν.
ΚΑΜΠΟΥΛ7.JPG

Συνεδριάζει το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα 16/8/2021 με τις ΗΠΑ να είναι απομονωμένες, καθώς ο βιαστικός τρόπος αποχώρησής τους εκτιμάται πως αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την επέλαση των Ταλιμπάν. 

Διαβεβαιώσεις ασφαλείας


«Οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, η πόλη είναι ασφαλής, οποιοσδήποτε προκαλεί αναταραχή στην πόλη θα αντιμετωπιστεί βάσει του νόμου», δήλωσε ο Αφγανός υπουργός Εσωτερικών Abdul Sattar Mirzakwal, διαβεβαιώνοντας πως η πρωτεύουσα Καμπούλ δεν θα δεχθεί επίθεση.
«Η ασφάλεια της πόλης είναι εγγυημένη, δεν θα υπάρξει επίθεση εναντίον της πόλης και έχει συμφωνηθεί πως η μετάβαση της εξουσίας θα γίνει με ειρηνικό τρόπο».
Λίγο πριν, ο εκπρόσωπος τύπου των Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid είπε στο BBC πως μπορεί να επιβεβαιώσει ότι διεξάγονται συνομιλίες με το προεδρικό μέγαρο σχετικά με μια ειρηνική κατάληψη της εξουσίας.
Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου για την Εθνική Συμφιλίωση Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ τις οργανώνει.
«Οι μαχητές των Ταλιμπάν βρίσκονται σε αναμονή σε όλες τις εισόδους της Καμπούλ μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για μια ειρηνική και ικανοποιητική μετάβαση της εξουσίας», είπε ο Zabihullah Mujahid.

H ασφάλεια της Καμπούλ θα διατηρηθεί έως ότου επιτευχθεί μια συμφωνία


«Σας διαβεβαιώνω όλους σας ότι η ασφάλεια της Καμπούλ θα διατηρηθεί εωσότου επιτευχθεί μια συμφωνία», δήλωσε ο Mohammadi.
Όπως μάλιστα μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν έφθασε στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ για τη διεξαγωγή συνομιλιών με την κυβέρνηση.
Σύμφωνα, επίσης, με το Al Arabiya, το γραφείου του προέδρου της χώρας Ashraf Ghani είπε σήμερα πως η κατάσταση στην Καμπούλ βρίσκεται υπό έλεγχο και ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν καταλάβει την αφγανική πρωτεύουσα.
Δεν υπάρχουν αναφορές για μάχες εντός της πόλης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Α. Blinken μίλησε το Σάββατο 14/8 με τον Αφγανό πρόεδρο Ashraf Ghani για την «επείγουσα ανάγκη να συνεχιστούν οι διπλωματικές και πολιτικές προσπάθειες για τη μείωση της βίας», όπως ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.
1_94.JPG
Ο Ali Ahmad Jalali, πρώην ΥΠΕΣ, πιθανός πρωθυπουργός της προσωρινής αφγανικής διοίκησης

Ο Ali Ahmad Jalali, ένας ακαδημαϊκός με έδρα τις ΗΠΑ και πρώην υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν, είναι πιθανόν να οριστεί επικεφαλής μιας προσωρινής διοίκησης στην Καμπούλ, ανέφεραν τρεις διπλωματικές πηγές σήμερα Κυριακή 15 Αυγούστου, την ώρα που οι Ταλιμπάν έχουν περικυκλώσει την πόλη.

Μετακίνηση σε ασφαλέστερες περιοχές για το προσωπικό ΗΠΑ και ΕΕ

Τη στιγμή που οι Ταλιμπάν εσέρχονταν στην Καμπούλ, οι ΗΠΑ εκκένωναν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους με ελικόπτερο.
Οι διπλωμάτες, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ, μεταφέρονται στο αεροδρόμιο από την πρεσβεία που βρίσκεται στον οχυρωμένο τομέα Ουαζίρ Ακμπάρ Χαν, ενώ αμερικανικά στρατεύματα στέλνονται για να βοηθήσουν τις εκκενώσεις.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφεραν πως η Καμπούλ θα μπορούσε να κρατήσει τουλάχιστον για τρεις μήνες.
Στο μεταξύ, μέλη "κεντρικών" ομάδων των ΗΠΑ εργάζονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, ενώ αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι αρκετά μέλη του προσωπικού της ΕΕ μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερη περιοχή της πρωτεύουσας που όμως δεν έχει γίνει γνωστή.
afganistan1.JPG
Δεν αλλάζουν στρατηγική οι ΗΠΑ, εκτός αν επηρεαστεί η επιχείρηση εκκένωσης - Οργή κατά Biden

Οι ΗΠΑ είναι απίθανο να αλλάξουν τη στρατιωτική στρατηγική τους στην Καμπούλ, εκτός αν οι Ταλιμπάν επηρεάσουν την εκκένωση της πρεσβείας, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν μέχρι στιγμής δει τους Ταλιμπάν να εισέρχονται στην Καμπούλ με σημαντικές δυνάμεις.
Προκλητική αδιαφορία χρεώνουν στον πρόεδρο Biden για τα όσα εκτυλίσσονται στο Αφγανιστάν.
Αφγανοί και Donald Trump καταλογίζουν λάθος κινήσεις στον πρόεδρο Biden.
Παροτρύνοντας προ ημερών τους Αφγανούς να "πολεμήσουν για το έθνος τους" οι ίδιοι, στηρίζοντάς τους μόνο με σποραδικές αεροπορικές επιδρομές, εξοπλισμό, τρόφιμα και αμοιβές προσωπικού, επιμένει ότι δεν μετανιώνει που αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα και εγκατέλειψε τους Αφγανούς έρμαιους στο μένος των Ταλιμπάν.
Υπακούοντας ωστόσο στις φωνές εντός και εκτός κυβέρνησης, που τον προέτρεψαν να προστατέψουν τους διπλωμάτες και «τους γενναίους Αφγανούς μεταφραστές» διέταξε να αναπτύχθούν στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να διασφαλίσουν την απομάκρυνση του διπλωματικού τους προσωπικού, όπως ανακοίνωσε το State Department. 
Η Ουάσινγκτον επιτάχυνε με "καθημερινές" πτήσεις την απομάκρυνση των διερμηνέων και άλλων Αφγανών που παρείχαν επικουρική εργασία στον αμερικανικό στρατό, οι οποίοι απειλούνται με αντίποινα από τους Ταλιμπάν. 
05.jpg
Εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ – O Biden αυξάνει σε 5.000 τους στρατιώτες που στέλνει προσωρινά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρχίσει να απομακρύνουν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους στην Καμπούλ, σύμφωνα με όσα δήλωσαν την Κυριακή 15/8 δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Reuters.
«Έχουμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που φεύγει τώρα καθώς μιλάμε, η πλειονότητα του προσωπικού είναι έτοιμη να φύγει... η πρεσβεία εξακολουθεί να λειτουργεί», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, αποφάσισε αργά το Σάββατο 14/8 να στείλει 2.000 επιπλέον στρατιώτες από ό,τι είχε προγραμματιστεί στην Καμπούλ ώστε να εξασφαλίσει την απομάκρυνση Αμερικανών διπλωματών και Αφγανών αμάχων, ενώ οι Ταλιμπάν βρίσκονται στις πύλες της αφγανικής πρωτεύουσας.
Ο Biden δήλωσε ότι μετά από διαβούλευση με τους συμβούλους του εθνικής ασφάλειας, «σχεδόν 5.000 στρατιώτες» και όχι 3.000, θα αναπτυχθούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να διευκολύνουν την απομάκρυνση από τη χώρα έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.
08_1.jpg
Απειλώντας τους Ταλιμπάν με γρήγορη και ισχυρή απάντηση σε περίπτωση επιθέσεων κατά των αμερικανικών συμφερόντων, ο Biden υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν.
«Είμαι ο τέταρτος πρόεδρος που ηγείται της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν - δύο Ρεπουμπλικανοί, δύο Δημοκρατικοί.
Δεν θα κληροδοτήσω αυτόν τον πόλεμο σε έναν πέμπτο», δήλωσε.
Όπως είπε για τον Αμερικανό πρόεδρο Biden, ένας πεζοναύτης του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού Ben MacBean, που έχασε τα άκρα του στο Αφγανιστάν: «(Ο Biden) νομίζει ότι αρκετά έκαναν.
Στην πραγματικότητα δεν τον νοιάζει και απλώς θα γίνει χάος και θα το καταλάβει όταν (το χάος) φτάσει ξανά στις ακτές μας». 
Smoke rises after fighting between the Taliban and Afghan security personnel in the city of Kandahar province south of Kabul, Afghanistan, Thursday, Aug. 12, 2021. (AP Photo/Sidiqullah Khan)
Blinken: Δεν ήταν προς το συμφέρον των ΗΠΑ να παραμείνουν στο Αφγανιστάν


Δεν ήταν προς το συμφέρον των ΗΠΑ να παραμείνουν στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken και ενώ οι Ταλιμπάν εισέρχονταν στην πρωτεύουσα Καμπούλ.
Ο Blinken τόνισε, πως τέσσερις Αμερικανοί πρόεδροι έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε αφγανικές κυβέρνησης, δίνοντάς τους πλεονέκτημα έναντι των Ταλιμπάν.
Ωστόσο οι αφγανικές διοικήσεις δεν κατόρθωσαν να αντισταθμίσουν την πρόοδο των Ταλιμπάν, σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
«Το γεγονός είναι ότι, η δύναμη αυτή (σ.σ. αφγανική κυβέρνηση) δεν ήταν σε θέση να υπερασπιστεί τη χώρα και αυτό συνέβη πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε», δήλωσε ο Blinken.

Η επαναλαμβανόμενη τραγωδία στο Αφγανιστάν συνιστά μία νέα Σαϊγκόν για τις ΗΠΑ και μία ταπείνωση για τον Biden


Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια ταπείνωση παρόμοια με την πτώση της Σαϊγκόν το 1975 - την οποία μόλις τον περασμένο μήνα ο Πρόεδρος Joe Biden είχε απορρίψει ως μη επαναλαμβανόμενη, γράφουν σε άρθρο τους για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, οι Financial Times.
Αυτή είναι μια τραγωδία για τον λαό της χώρας και μια προδοσία των χιλιάδων αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων - και περισσότερων από 120.000 Αφγανών πολιτών - που πέθαναν σε 20 χρόνια πολέμου.
Είναι επίσης μια σοβαρή οπισθοδρόμηση για την αξιοπιστία των ΗΠΑ και της κοινότητας των δημοκρατιών που ο Biden ελπίζει να σφυρηλατήσει.
Ο Donald Trump, όταν ήταν πρόεδρος είχε ανακοινώσει πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν έως το 2021, υπό την προϋπόθεση ότι οι Ταλιμπάν θα εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους σε μια ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη, από τους επικεφαλής της αφγανικής κυβέρνησης, πέρυσι.
Αλλά η άμεση αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων ήταν επιλογή του Biden.
Είναι αλήθεια ότι το εγχώριο πολιτικό κόστος είναι πιθανό να είναι χαμηλό.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί είναι πιο κουρασμένοι σήμερα από τους «αιώνιους πολέμους» σε σχέση με την προεδρία Trump.
Η διατήρηση του ακατάστατου στρατιωτικού αδιεξόδου το οποίο είχε εγκατασταθεί στο Αφγανιστάν ήταν μια σκληρή πολιτική πώληση, εκτιμούν οι Financial Times.
02_2.jpg
Θα στοιχειώσει την προεδρία Biden

Όσον αφορά στην παγκόσμια θέση της Αμερικής, ο λανθασμένος υπολογισμός θα στοιχειώσει την υπόλοιπη προεδρία του Biden.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε ακόμη να υποστηρίξει ότι οι μειωμένες σε αριθμό αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούν να παραμείνουν στο Αφγανιστάν ως στήριγμα στον αφγανικό στρατό
Αντ 'αυτού, είτε ο Λευκός Οίκος προχώρησε στην αποχώρηση ανεξάρτητα από τις προειδοποιήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών για το τι θα ακολουθήσει.
Η ταχύτητα της επίθεσης ήταν πράγματι απρόβλεπτη - μια εκπληκτική έλλειψη διορατικότητας σε μια χώρα όπου η Αμερική έχει παρουσία εδώ και δύο δεκαετίες.

Πλήρης αποτυχία των ΗΠΑ

Ωστόσο, η κατάρρευση του Αφγανιστάν
δεν αντικατοπτρίζει μόνο μια στρατιωτική αποτυχία αλλά την αποτυχία σε 20 χρόνια να οικοδομηθεί ένα πιο λειτουργικό κράτος σε όλη την επικράτεια. Ο αρχικός στόχος της επέμβασης μετά τις 11 Σεπτεμβρίου 2001 ήταν να αποτρέψει την Αλ Κάιντα από τη χρήση της χώρας ως βάση για περαιτέρω επιθέσεις.
Αν και ο τότε πρόεδρος George Bush επικαλέστηκε το Σχέδιο Μάρσαλ όταν δεσμεύτηκε να ανοικοδομήσει το Αφγανιστάν το 2002, και οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει τώρα περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια στην εκστρατεία τους, δεν ήταν ποτέ διατεθειμένες να δεσμεύσουν επαρκείς πόρους για το είδος της οικοδόμησης, που επέβαλε η περίοδος μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
elikoptera.JPG
Αποκατάσταση των Ταλιμπάν

Αφιέρωσε χρόνο και χρήμα στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του στρατού.
Αλλά η στρατηγική των αφγανικών δυνάμεων για τον περιορισμό των Ταλιμπάν εξαρτάται από την αμερικανική υποστήριξη, ιδίως την αεροπορική υποστήριξη.
Οι διαδοχικές αφγανικές κυβερνήσεις φέρουν επίσης την ευθύνη.
Η διαφθορά και η δυσλειτουργική διαχείριση εμπόδισαν πολύ τις προσπάθειες για την οικοδόμηση του κράτους.
Οι Αφγανοί ηγέτες αρνήθηκαν επίσης να καταλήξουν σε συμφωνίες με τους Ταλιμπάν, κυρίως το 2011-12, όταν οι ισλαμιστές μαχητές ήταν πιο αδύναμοι και οι απαιτήσεις τους σχετικά περιορισμένες.
Έμπειροι αναλυτές περί το Αφγανιστάν προτείνουν τώρα την αποκατάσταση της κυριαρχίας των Ταλιμπάν, όσο αιματηρή και καταπιεστική θα ήταν.
Talleban poses for the Photographer in the city of Herat, after they take this province from Afghan Government-in Herat province, west of Kabul Afghanistan, Saturday, Aug.14.2021.( AP Photo/ Hamed Sarfarazi
Νέα κύματα προσφύγων

Θα μπορούσε να είναι λιγότερο καταστροφική από την εναλλακτική λύση μιας ολίσθησης στον γενικό εμφύλιο πόλεμο, με διαφορετικές χώρες να υποστηρίζουν διαφορετικές παρατάξεις.
Ωστόσο, όχι μόνο ο πολύπαθος πληθυσμός του Αφγανιστάν, αλλά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να ζήσουν με τις συνέπειες.
Ένα κύμα προσφύγων που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν έχει ήδη ξεκινήσει.
Η χώρα κινδυνεύει να γίνει, για άλλη μια φορά, βάση τζιχαντιστών.
Είναι κατανοητή η επιθυμία του Λευκού Οίκου να ολοκληρώσει τα δυσάρεστα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής ώστε να επικεντρωθεί στην Κίνα.
Αλλά η εγκατάλειψη του Αφγανιστάν εγείρει αμφιβολίες για το βάθος της δέσμευσης των ΗΠΑ στους υποτιθέμενους συμμάχους και την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν τις στρατιωτικές εμπλοκές μέχρι το πικρό τέλος.
Καθώς μια από τις μεγαλύτερες και πιο δαπανηρές εξωτερικές πολιτικές προτεραιότητες του αιώνα συρρικνώνεται, αυτά τα μαθήματα θα τα μελετήσει καλά το Πεκίνο, καταλήγει το άρθρο των Financial Times.

ΝΑΤΟ: Παραμένει στην Καμπούλ για την εύρυθμη λειτουργία του αεροδρομίου

«Το ΝΑΤΟ αξιολογεί συνεχώς τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν», είπε ο αξιωματούχος.
«Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι ύψιστης σημασίας και θα συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε όπως πρέπει.
Στηρίζουμε τις προσπάθειες των Αφγανών να βρουν μια πολιτική λύση στη σύρραξη, που είναι τώρα περισσότερο από ποτέ επείγουσα».
01_7.JPG
Η δεκαήμερη επέλαση

Σε λιγότερες από δέκα μέρες, οι Ταλιμπάν έχουν πάρει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του Αφγανιστάν πριν εισέλθουν στην Καμπούλ, που περικύκλωσαν από όλες τις πλευρές.
Το βράδυ του Σάββατου 14/8 οι αντάρτες ανακοίνωσαν πως πήραν και τη Mazar-i-Sharif, την τέταρτη μεγαλύτερη αφγανική πόλη, που αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του βορρά, ενώ το πρωί της Κυριακής αμαχητί την στρατηγικής σημασίας Jalalabad, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, θέτοντας πλέον υπό τον έλεγχό τους το τμήμα του οδικού δικτύου που συνδέει το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι και κάτοικοι.
«Δεν βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες αυτή τη στιγμή στη Jalalabad, διότι ο κυβερνήτης παραδόθηκε στους Ταλιμπάν», είχε δηλώσει νωρίτερα αφγανός αξιωματούχος στην πόλη, την πρωτεύουσα της επαρχίας Νανγκαρχάρ, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σημειώνοντας πως ηπαράδοση «ήταν ο μοναδικός τρόπος για να σωθούν οι ζωές αμάχων».
«Ξυπνήσαμε το πρωί με τα λάβαρα των Ταλιμπάν παντού στην πόλη.
Έχουν μπει στην πόλη. Μπήκαν χωρίς μάχη», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικος της Jalalabad, ενώ σύμφωνα με άλλον κάτοικο, οι ισλαμιστές μαχητές μπήκαν στην πόλη στις 06:00 (τοπική ώρα, 4:30 ώρα Ελλάδας).
Στην αρχή, συναντώντας ασθενική αντίσταση, κατέλαβαν αχανείς εκτάσεις στις επαρχίες, στη συνέχεια στράφηκαν εναντίον μεγάλων αστικών κέντρων, περικυκλώνοντας επαρχιακές πρωτεύουσες.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την ολομέτωπη επίθεσή τους τον Μάιο, όταν ο αμερικανός πρόεδρος J. Biden επιβεβαίωσε την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης των τελευταίων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν στη χώρα, 20 χρόνια μετά την επέμβαση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που ανέτρεψε το καθεστώς των ισλαμιστών εξαιτίας της άρνησής του να παραδώσει τον Osama bin Laden, ηγέτη της al-Qaeda.
taliban2_1.JPG
Αιματηρή προέλαση - Οι γυναίκες - λάφυρα


Σφαγές, βιασμοί και τρόμος χαρακτηρίζουν το Αφγανιστάν από τη στιγμή που άρχισαν να επελαύνουν οι Ταλιμπάν.
Λίγες εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί η αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις 31 Αυγούστου οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει όλες της στρατηγικής σημασίας πόλεις της χώρας μαζί με την Καμπούλ σήμερα, αναγκάζοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις να συνθηκολογήσουν και τον πρόεδρο Ashraf Ghani να παραδόσει τα ηνία της χώρας. 
Σε ένα κλίμα τρομοκρατίας, οι απογοητευμένοι Αφγανοί αισθάνονται οργή έναντι των ΗΠΑ και του προέδρου Biden, για την απόσυρση των στρατευμάτων, που άφησε την αφγανική κυβέρνηση έκθετη και ανήμπορη και τους πολίτες στο έλεος και τη μανία των Ταλιμπάν.
Κατά την επέλασή τους οι Ταλιμπάν απελευθέρωναν τους δικούς τους από τις φυλακές σπέρνοντας τον τρόμο.
220 απελευθερώθηκαν μόνο από τις φυλακές των Κουντούζ και Ζαράνζ.
Οι κάτοικοι ή υποκύπτουν, ή σφαγιάζονται, ή αν είναι τυχεροί και προλάβουν φεύγουν.
Αν δεν μπορούν διώχνουν τα κορίτσια τους, τις ελεύθερες γυναίκες και τις χήρες ως 45 ετών μακριά για να μην καταλήξουν σεξουαλικές σκλάβες των ανταρτών που τις αντιμετωπίζουν ως «χανιμάτ», «λάφυρα πολέμου» και τις «απαιτούν» πόρτα-πόρτα, ψάχνοντας ακόμη και τις ντουλάπες των σπιτιών τους, για να προσδιορίσουν τις ηλικές των γυναικών του σπιτιού.
Κάθε ψέμα από τους άντρες της οικογένειας οδηγεί σε θάνατο.
Η βάναυση μεταχείριση των γυναικών και των κοριτσιών είναι μόνο το τελευταίο σημάδι της στρατιωτικής κατάρρευσης του Αφγανιστάν, το οποίο ώθησε τον Αφγανό πρόεδρο να απολύσει προ ημερών τον ανώτατο διοικητή του. Την ίδια ώρα την βαθύτατη ανησυχία του για την βάναυση καταστολή των δικαιωμάτων των γυναικών από τους Ταλιμπάν εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres.
Εν τω μεταξύ, τρομοκρατημένοι ντόπιοι που εγκατέλειψαν την πόλη Κουντούζ  μίλησαν για επιθέσεις ρεβάνς από τζιχαντιστές που κυνήγησαν όσους συνδέονταν με την κυβέρνηση και τους αποκεφάλισαν ή τους εκτέλεσαν.
kabul3.jpg
Αποχωρεί ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν θα έχει εγκαταλείψει τη χώρα της Ασίας αεροπορικώς μέχρι το απόγευμα της Κυριακής 15/8, όπως αναφέρει στο η Sunday Telegraph, αφού εκατοντάδες μέλη του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου μετέβησαν στη χώρα για εγγυηθούν την ασφάλεια της απομάκρυνσης των βρετανών διπλωματών, δημοσίων λειτουργών και πολιτών.
Το σχέδιο για την απομάκρυνση των Βρετανών προέβλεπε ότι η επιχείρηση θα διαρκούσε εβδομάδες, όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Sunday Telegraph η ταχύτητα της προέλασης των Ταλιμπάν εγείρει φόβους πως το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα καταληφθεί σύντομα από τους αντάρτες και το Λονδίνο αποφάσισε να επισπεύσει τη διαδικασία.
Σημειώνεται ότι μέχρι τις 14/8 είχαν απομείνει μερικές δεκάδες βρετανοί διπλωμάτες και δημόσιοι λειτουργοί από τους 500 που υπηρετούσαν στο Αφγανιστάν.
07_1.jpg
Η προέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τορπιλίζει τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας - Δεν θα γίνει ανάχωμα προσφυγικών ροών η Τουρκία

«Η προσφυγική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας ήταν εύθραυστη εδώ και πολύ καιρό, αλλά τώρα που πολλοί εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν, η διαμάχη για τους πρόσφυγες αποκτά νέα διάσταση», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της με τίτλο: «Η θριαμβευτική επέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τορπιλίζει τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία».
Το δημοσίευμα ενημερώνει ότι «η Τουρκία είναι χώρα υποδοχής των περισσότερων προσφύγων στον κόσμο, αλλά ο τουρκικός πληθυσμός επί τόπου διάκειται εχθρικά προς τους πρόσφυγες.
Οι ψευδείς αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ρητορική ορισμένων πολιτικών πυροδοτούν εντάσεις.
Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι από το Αφγανιστάν εγκαταλείπουν τη χώρα εξαιτίας των Ταλιμπάν, επιτείνει τη διένεξη.
Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα φτάνουν στην ανατολική Τουρκία 500 έως 2000 Αφγανοί».
Και το άρθρο σημειώνει ότι η Άγκυρα έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να παίξει τον ρόλο αναχώματος.
«Η Τουρκία δεν θα είναι ούτε ο συνοριοφύλακας ούτε ο προσφυγικός καταυλισμός της ΕΕ», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Αυτό θα είναι πρόβλημα για την ΕΕ.
06_1.jpg
Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επαφίενται στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για τους πρόσφυγες - και τις συχνά παράνομες επαναπροωθήσεις των Ελλήνων μεθοριακών υπαλλήλων στη Μεσόγειο - η οποία ρυθμίζει τη μετανάστευση στα νοτιοανατολικά της ΕΕ.
Η Susan Fratschke, αναλύτρια στο Ινστιτούτο Μετανάστευσης με έδρα την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, εκτιμά πως ‘ακόμη και η εφαρμογή της συμφωνίας στην αρχική της μορφή είναι απίθανο να οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω παραχωρήσεις.
"Ενώ το καθεστώς χωρίς βίζα εξακολουθεί να έχει μια ορισμένη προτεραιότητα, υπάρχουν τώρα άλλα θέματα που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Τουρκία αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολο για την ΕΕ να τα εφαρμόσει", λέει η ειδικός.
Η Fratschke αναφέρεται στις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο...
Η ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα στη διαμάχη και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις ούτε στο μέλλον ούτε καν εάν πρόκειται για τη συμφωνία για τους πρόσφυγες, υποστηρίζει η αναλύτρια».
07_2.jpg
Σχοινάς: Η κρίση στο Αφγανιστάν δείχνει ότι ήρθε η ώρα για νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης


«Η κρίση στο Αφγανιστάν, και όχι μόνον, δείχνει με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια ότι αυτή είναι η στιγμή, ότι ήρθε η ώρα να συμφωνήσουν, οι χώρες μέλη, στην έγκριση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Μάλιστα, ο ίδιος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, εξηγεί και σειρά άλλων λόγων που καθιστούν αναγκαία την έγκριση του Συμφώνου, σημειώνοντας πως «τους περασμένους μήνες διαπιστώσαμε ότι η μεταναστευτική κρίση εργαλειοποιήθηκε και ότι οι πρόσφυγες έτυχαν εγκληματικής εκμετάλλευσης ως υβριδικό όπλο στην Λιθουανία και στην Πολωνία, με ευθύνη του Λουκασένκο, αλλά και στην Ελλάδα, στην Θέουτα και στην Μεσόγειο, με τους διακινητές που έχουν ως προορισμό την Λαμπεντούζα.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί αυτές τις υβριδικές επιθέσεις και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να το καταστήσει απόλυτα σαφές, αρχίζοντας από κυρώσεις και οικονομικά προνόμια.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκβιάζει την Ένωση και, ακόμη περισσότερο, δεν μπορεί να το κάνει χρησιμοποιώντας τους ανθρώπους. Για τον λόγο αυτό, καθίσταται αναγκαία η υπογραφή του Συμφώνου, που εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο.

Τα εμπόδια

Κληθείς να αναφέρει τα εμπόδια που συναντούν οι χώρες μέλη, ο κ. Σχοινάς απαντά πως «υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα που πρέπει να λυθούν, αλλά πλησιάζουμε στην αναγκαία αυτή λύση.
Ένα από αυτά, για παράδειγμα, είναι ότι οι χώρες στις οποίες το μεταναστευτικό είναι λιγότερο αισθητό, θεωρούν ότι η διαχείριση των ροών είναι ένα "πρόβλημα" των άλλων, που δεν τους αφορά.
Στην πραγματικότητα αφορά όλους και χρειάζεται μια ενιαία αντιμετώπιση, πρέπει να εργαστούν όλοι ως μια ομάδα.
Η κρίση στο Αφγανιστάν και οι κινήσεις αυταρχικών καθεστώτων σαν του Λουκασένκο, απέδειξαν αι στις χώρες που προβάλλουν τις μεγαλύτερες αντιστάσεις ότι η πίεση στα σύνορα της ΕΕ είναι ένα θέμα που αφορά όλους».
09.png
Στην Ευρώπη πάντα θα επιτρέπεται η άφιξη των αιτούντων άσυλο

Ακόμη, ο κ. Σχοινάς σχολιάζοντας την αναφορά της La Stampa στην έκκληση του ΟΗΕ να μην κλείσει η Ευρώπη τα σύνορά της, ώστε να σωθούν οι άμαχοι πολίτες και κληθείς να απαντήσει στο πώς εννοεί να αντιδράσει η Ευρώπη, αναφέρει ότι «δεν χρειαζόμαστε να μας το πει ο ΟΗΕ: τα σύνορά μας παραμένουν ανοικτά για όποιον απομακρύνεται από την βία και τους διωγμούς.
Στην Ευρώπη θα συνεχίσει πάντα να επιτρέπεται η άφιξη των αιτούντων άσυλο.
Την ίδια στιγμή, πρέπει να αναπτύξουμε μια πιο ορθολογική προσέγγιση, και να λειτουργήσουμε ως «Ομάδα Ευρώπη».
Πρέπει, όμως, να είμαστε σαφείς: θα δεχθούμε μόνον όποιον χρειάζεται πραγματικά προστασία.
Όποιος περνά παράνομα τα σύνορα, πρόκειται να ξανασταλεί πίσω».
010_2.jpg
Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Αλβανία να δεχθεί Αφγανούς πρόσφυγες – Γνώριζαν από τον Ιούλιο τι θα συμβεί

Η Αλβανία αποδέχθηκε το αμερικανικό αίτημα να δεχθούν προσωρινά Αφγανούς πρόσφυγες που ζητούσαν βίζα για να εισέλθουν στις ΗΠΑ δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Edi Rama καθώς οι δυνάμεις των Ταλιμπάν εισέρχονταν στην Καμπούλ.
Ο Rama είπε ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden ζήτησε πρόσφατα από την Αλβανία – κράτος μέλος του ΝΑΤΟ -, να φιλοξενήσει έναν αριθμό Αφγανών προσφύγων, τελικός προορισμός των οποίων είναι οι ΗΠΑ.«Δεν θα πούμε" Όχι ", όχι μόνο επειδή μας το ζητούν οι μεγάλοι σύμμαχοί μας, αλλά επειδή είμαστε η Αλβανία», σημείωσε ο Rama στον λογαριασμό του στο Facebook.
Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση Biden είχε συζητήσεις με χώρες όπως το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία για την προστασία των Αφγανών που σχετίζονται με τις ΗΠΑ από τα αντίποινα των Ταλιμπάν μέχρι να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έγκρισης των αμερικανικών θεωρήσεων τους.
Στο Κοσσυφοπέδιο, ο Luan Dalipi, προσωπάρχης του πρωθυπουργού Albin Kurti δήλωσε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε επαφή με τις αμερικανικές αρχές για τη στέγαση Αφγανών προσφύγων από τα μέσα Ιουλίου.
Εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο εδώ και δύο δεκαετίες μετά την επέμβαση στη Σερβία το 1999.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης