Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στο Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν, μετά την κατάληψη της πόλης Jalalabad, εισήλθαν στην Καμπούλ

Χάος στο Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν, μετά την κατάληψη της πόλης Jalalabad, εισήλθαν στην Καμπούλ
Οι Ταλιμπάν εισήλθαν στην πρωτεύουσα Καμπούλ
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Την επέλασή τους συνεχίζουν στο Αφγανιστάν οι δυνάμεις των Ταλιμπάν, οι οποίοι αφού κατέλαβαν χωρίς μάχη το πρωί της Κυριακής 15/8 την πόλη στρατηγικής σημασίας Jalalabad, εισήλθαν  στην πρωτεύουσα Καμπούλ.
Οι αντάρτες Ταλιμπάν, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, εισήλθαν σήμερα (15/8) στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ και μάλιστα, από όλες τις πλευρές.
Μάλιστα, η ανταρτική οργάνωση διέταξε τους μαχητές της να απόσχουν από τη βία, να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση όσων θέλουν να φύγουν και ζήτησε από τις γυναίκες να κατευθυνθούν σε προστατευμένες περιοχές, σύμφωνα με έναν ηγέτη των Ταλιμπάν στην Ντόχα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο Reuters, η οργάνωση δεν επιθυμεί απώλειες καθώς αναλαμβάνει τον έλεγχο, δεν έχει κηρύξει κατάπαυση του πυρός.
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανέφερε νωρίτερα ότι έλαβαν εντολή να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ και να μην εισέλθουν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, αν και τους μαχητές είδαν κατοίκοι σε προάστιο της πόλης, όπως μεταδίδει το AFP."Υπάρχουν ένοπλοι μαχητές Ταλιμπάν στη γειτονιά μας αλλά δεν υπάρχουν μάχες", δήλωσε  στο AFP ένας κάτοικος ανατολικού προαστίου της πρωτεύουσας.
"Το Ισλαμικό Εμιράτο διατάζει όλες τις δυνάμεις του να περιμένουν στις πύλες της Καμπούλ, να μην προσπαθήσουν να εισέλθουν στην πόλη", δήλωσε στο Twitter ο Zabihullah Mujahid, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.
Ωστόσο, σε  tweet στον λογαριασμό του αφγανικού προεδρικού μεγάρου αναφέρεται ότι ακούστηκαν πυρά σε σημεία γύρω από την Καμπούλ, όμως οι δυνάμεις ασφαλείας, σε συντονισμό με διεθνείς εταίρους, έχουν τον έλεγχο της πόλης.
Μέχρι στιγμής πάντως, δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τον Αφγανό πρόεδρο Ashraf Ghani,  ο οποίος δήλωσε το  Σάββατο 14/8 ότιδιεξάγει επείγουσες διαβουλεύσεις με τοπικούς ηγέτες και διεθνούς εταίρους για την κατάσταση.
Με την κατάληψη της Jalalabad, στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων είχε απομείνει μέχρι πρότινος μόνο η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, η Καμπούλ, αλλά και λιγοστές μικρές πόλεις, που όμως είναι διεσπαρμένες και απομονωμένες και οι περισσότερες δεν έχουν μεγάλη στρατηγική αξία.

Μετακίνηση σε ασφαλέστερες περιοχές για το προσωπικό ΗΠΑ και ΕΕ

Τη στιγμή που οι Ταλιμπάν εσέρχονταν στην Καμπούλ,  οι ΗΠΑ εκκένωναν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους με ελικόπτερο.
Οι διπλωμάτες, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ, μεταφέρονται στο αεροδρόμιο από την πρεσβεία που βρίσκεται στον οχυρωμένο τομέα Ουαζίρ Ακμπάρ Χαν, ενώ αμερικανικά στρατεύματα στέλνονται για να βοηθήσουν τις εκκενώσεις.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφεραν πως η Καμπούλ θα μπορούσε να κρατήσει τουλάχιστον για τρεις μήνες.
Στο μεταξύ, μέλη "κεντρικών" ομάδων των ΗΠΑ εργάζονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, ενώ αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι αρκετά μέλη του προσωπικού της ΕΕ μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερη περιοχή της πρωτεύουσας που όμως δεν έχει γίνει γνωστή.

Κατέλαβαν πρώτα την πόλη Jalalabad

Την πόλη στρατηγικής σημασίας Jalalabad, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, χωρίς μάχη κατέλαβαν το πρωί της Κυριακής 15/8 οι Ταλιμπάν, θέτοντας πλέον υπό τον έλεγχό τους το τμήμα του οδικού δικτύου που συνδέει το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι και κάτοικοι.
«Δεν βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες αυτή τη στιγμή στη Jalalabad, διότι ο κυβερνήτης παραδόθηκε στους Ταλιμπάν», είχε δηλώσει νωρίτερα αφγανός αξιωματούχος στην πόλη, την πρωτεύουσα της επαρχίας Νανγκαρχάρ, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σημειώνοντας πως ηπαράδοση «ήταν ο μοναδικός τρόπος για να σωθούν οι ζωές αμάχων».
«Ξυπνήσαμε το πρωί με τα λάβαρα των Ταλιμπάν παντού στην πόλη. Έχουν μπει στην πόλη. Μπήκαν χωρίς μάχη», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικος της Jalalabad, ενώ σύμφωνα με άλλον κάτοικο, οι ισλαμιστές μαχητές μπήκαν στην πόλη στις 06:00 (τοπική ώρα, 4:30 ώρα Ελλάδας).

afganistan1.JPG
Η δεκαήμερη επέλαση

Σε λιγότερες από δέκα μέρες, οι Ταλιμπάν έχουν πάρει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του Αφγανιστάν και πλέον εισέρχονται στην Καμπούλ, που έχουν περικυκλώσει από όλες τις πλευρές.
Το βράδυ του Σάββατο 14/8 οι αντάρτες ανακοίνωσαν πως πήραν και τη Mazar-i-Sharif, την τέταρτη μεγαλύτερη αφγανική πόλη, που αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του βορρά.
Στην αρχή, συναντώντας ασθενική αντίσταση, κατέλαβαν αχανείς εκτάσεις στις επαρχίες, στη συνέχεια στράφηκαν εναντίον μεγάλων αστικών κέντρων, περικυκλώνοντας επαρχιακές πρωτεύουσες.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την ολομέτωπη επίθεσή τους τον Μάιο, όταν ο αμερικανός πρόεδρος J. Biden επιβεβαίωσε την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης των τελευταίων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν στη χώρα, 20 χρόνια μετά την επέμβαση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που ανέτρεψε το καθεστώς των ισλαμιστών εξαιτίας της άρνησής του να παραδώσει τον Osama bin Laden, ηγέτη της al-Qaeda. Η αποχώρηση αναμένεται να έχει αποπερατωθεί την 31η Αυγούστου.

taliban2_1.JPG

Εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ – O Biden αυξάνει σε 5.000 τους στρατιώτες που στέλνει προσωρινά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρχίσει να απομακρύνουν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους στην Καμπούλ, σύμφωνα με όσα δήλωσαν την Κυριακή 15/8 δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Reuters.
«Έχουμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που φεύγει τώρα καθώς μιλάμε, η πλειονότητα του προσωπικού είναι έτοιμη να φύγει... η πρεσβεία εξακολουθεί να λειτουργεί», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ,j. Biden, αποφάσισε αργά το Σάββατο 14/8 να στείλει 2.000 επιπλέον στρατιώτες από ό,τι είχε προγραμματιστεί στην Καμπούλ ώστε να εξασφαλίσει την απομάκρυνση Αμερικανών διπλωματών και Αφγανών αμάχων, ενώ οι Ταλιμπάν βρίσκονται στις πύλες της αφγανικής πρωτεύουσας.
Ο Biden δήλωσε ότι μετά από διαβούλευση με τους συμβούλους του εθνικής ασφάλειας, «σχεδόν 5.000 στρατιώτες» και όχι 3.000, θα αναπτυχθούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να διευκολύνουν την απομάκρυνση από τη χώρα έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.
Απειλώντας τους Ταλιμπάν με γρήγορη και ισχυρή απάντηση σε περίπτωση επιθέσεων κατά των αμερικανικών συμφερόντων, ο Biden υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν.
«Είμαι ο τέταρτος πρόεδρος που ηγείται της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν - δύο Ρεπουμπλικανοί, δύο Δημοκρατικοί. Δεν θα κληροδοτήσω αυτόν τον πόλεμο σε έναν πέμπτο», είπε.

Συζήτηση Blinken και Ghani

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Α. Blinken μίλησε το Σάββατο 14/8 με τον Αφγανό πρόεδρο Ashraf Ghani για την «επείγουσα ανάγκη να συνεχιστούν οι διπλωματικές και πολιτικές προσπάθειες για τη μείωση της βίας», όπως ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Αποχωρεί ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν θα έχει εγκαταλείψει τη χώρα της Ασίας αεροπορικώς μέχρι το απόγευμα της Κυριακής 15/8, όπως αναφέρει στο η Sunday Telegraph, αφού εκατοντάδες μέλη του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου μετέβησαν στη χώρα για εγγυηθούν την ασφάλεια της απομάκρυνσης των βρετανών διπλωματών, δημοσίων λειτουργών και πολιτών.
Το σχέδιο για την απομάκρυνση των Βρετανών προέβλεπε ότι η επιχείρηση θα διαρκούσε εβδομάδες, όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Sunday Telegraph η ταχύτητα της προέλασης των Ταλιμπάν εγείρει φόβους πως το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα καταληφθεί σύντομα από τους αντάρτες και το Λονδίνο αποφάσισε να επισπεύσει τη διαδικασία.
Σημειώνεται ότι μέχρι τις 14/8 είχαν απομείνει μερικές δεκάδες βρετανοί διπλωμάτες και δημόσιοι λειτουργοί από τους 500 που υπηρετούσαν στο Αφγανιστάν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης