Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μετάλλαξη Lambda δείχνει μεγάλη αντίσταση στα εμβόλια – Μπορεί να είναι δυνητική απειλή για την κοινωνία

Η μετάλλαξη Lambda δείχνει μεγάλη αντίσταση στα εμβόλια – Μπορεί να είναι δυνητική απειλή για την κοινωνία
Ερευνητές στην Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι η παραλλαγή Lambda COVID-19 παρουσιάζει υψηλότερη μολυσματικότητα και ανοσολογική αντίσταση στα εμβόλια
Σχετικά Άρθρα

Ερευνητές στην Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι η παραλλαγή Lambda COVID-19 παρουσιάζει υψηλότερη μολυσματικότητα και ανοσολογική αντίσταση στα εμβόλια από την έκδοση του ιού που πρωτοεμφανίστηκε στο Wuhan της Κίνας.
Ένα πρόσφατα δημοσιευμένο πρότυπο ιαπωνικής μελέτης, το οποίο δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, υποδηλώνει ότι η παραλλαγή Lambda, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Περού, είναι σε θέση να αντισταθεί στα αντισώματα εξουδετέρωσης που προκαλούνται από εμβόλια που μπορούν να καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό.
Σε εργαστηριακά πειράματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τρεις μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη αιχμής της παραλλαγής την βοηθούν να παρακάμψει τα αντισώματα, ενώ δύο περαιτέρω μεταλλάξεις τη κάνουν πιο μολυσματική.
Η παραλλαγή Lambda, γνωστή και ως C.37, πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε στο Περού τον Αύγουστο του 2020ς, αλλά έχει αναγνωριστεί ως μια πιθανή παγκόσμια απειλή τους τελευταίους μήνες, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να την δηλώνει ως παραλλαγή ενδιαφέρον στις 17 Ιουνίου αφού εμφανίστηκε ταυτόχρονα σε πολλές χώρες.
Ο ΠΟΥ είχε πει προηγουμένως ότι τα «εξουδετερωτικά αντισώματα» της παραλλαγής θα μπορούσαν να αυξήσουν τη μεταδοτικότητά της ή ενδεχομένως να αυξήσουν την αντίστασή της.
«Συνδέθηκε με ουσιαστικά ποσοστά μετάδοσης της κοινότητας σε πολλές χώρες», ανέφερε.
Στο Περού, το στέλεχος Lambda αντιπροσωπεύει περίπου το 82 τοις εκατό των νέων λοιμώξεων. Εν τω μεταξύ, η Χιλή, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Κολομβία, ο Ισημερινός και το Μεξικό, έχουν επιβεβαιώσει όλες τις εκτεταμένες περιπτώσεις της παραλλαγής.
«Αξιοσημείωτα, το ποσοστό εμβολιασμού στη Χιλή είναι σχετικά υψηλό. το ποσοστό των ατόμων που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου COVID-19 ήταν [περίπου] 60 τοις εκατό », γράφουν οι ερευνητές.
«Παρ 'όλα αυτά, μια μεγάλη έξαρση του COVID-19 συνέβη στη Χιλή την Άνοιξη του 2021, υποδηλώνοντας ότι η παραλλαγή Lambda είναι ικανή να ξεφύγει από την αντιιική ανοσία που προκαλείται από τον εμβολιασμό», προειδοποιούν.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η παραλλαγή Lambda έχει προσβάλει μέχρι στιγμής κάτι λιγότερο από 1.000 άτομα και ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αποτελεί λιγότερη απειλή από την παραλλαγή Delta, η οποία αποτελεί σήμερα τουλάχιστον το 80 τοις εκατό όλων των νέων περιστατικών αλληλουχίας στη χώρα.
Οι Ιάπωνες ερευνητές προειδοποιούν ότι με τον Λάμδα να χαρακτηρίζεται ως παραλλαγή ενδιαφέροντος από τον ΠΟΥ και όχι ως παραλλαγή ανησυχίας, οι άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι πρόκειται για μια συνεχή απειλή σε σύγκριση με άλλα στελέχη.
Ο ιολόγος του ΠΟΥ Jairo Mendez-Rico δήλωσε στην DW στα τέλη του περασμένου μήνα ότι αν και το στέλεχος μπορεί να παρουσιάζει υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης, δεν υπάρχει ένδειξη ότι είναι πιο επιθετικό.
Ο Mendez-Rico είπε στην πρίζα ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για τη σύγκριση του νέου επισημασμένου στελέχους με άλλα υπάρχοντα στελέχη όπως το Gamma (P.1) και το Delta (B.1.617.2), τα οποία έχουν ήδη κατηγοριοποιηθεί από τον ΠΟΥ ως παραλλαγές ανησυχία.
Εν τω μεταξύ, ο ανώτερος ερευνητής Kei Sato από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο δήλωσε στο Reuters ότι πιστεύει ότι «η Lambda μπορεί να είναι μια δυνητική απειλή για την ανθρώπινη κοινωνία».

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης