Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο αμερικανικός FDA αναγνωρίζει την μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων – Θα απαιτηθούν 3 ή 5 δόσεις;

Ο αμερικανικός FDA αναγνωρίζει την μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων – Θα απαιτηθούν 3 ή 5 δόσεις;
Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η προστασία που παρέχεται από τον εμβολιασμό μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Σχετικά Άρθρα

Ο αμερικανικός Οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων ο FDA ενέκρινε τελικά την 3η δόση των εμβολίων αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι τα εμβόλια χάνουν την αποτελεσματικότητα τους με την πάροδο των μηνών.
Την Πέμπτη 12 Αυγούστου, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε τις ενισχυτικές δόσεις για ορισμένα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, με στόχο την καλύτερη προστασία από παραλλαγές όπως η Delta.
Ο οργανισμός ανέφερε ότι άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν χρειάζονται επιπλέον δόση εμβολίου διευκρινίζοντας ότι αυτό ισχύει αυτή την στιγμή.
«Μετά από ενδελεχή ανασκόπηση των διαθέσιμων δεδομένων, ο FDA διαπίστωσε ότι αυτή η μικρή, ευάλωτη ομάδα – όσοι έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα - μπορεί να επωφεληθούν από μια τρίτη δόση των εμβολίων Pfizer-BioNTech ή της Moderna», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εν ενεργεία Επίτροπος του FDA, Janet Woodcock.
Τόνισε ότι άλλα άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα προστατεύονται επαρκώς και δεν χρειάζονται επιπλέον δόση αυτή τη στιγμή.
Η υπηρεσία εξετάζει ωστόσο αν μπορεί να χρειαστεί μια επιπλέον δόση στο μέλλον».

Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια

Η απόφαση για την 3η δόση εμβολιασμού mRNA ακολουθεί «επιστημονικά στοιχεία» ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην προστασία των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από τον Covid-19 σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
Ανοσοκατασταλμένοι άνθρωποι που δεν είχαν ανταπόκριση αντισωμάτων μετά από δύο δόσεις των εμβολίων mRNA είχαν αποκρίσεις μετά από μια τρίτη δόση, έδειξαν μελέτες, υποστηρίζοντας την απόφαση για σύσταση τρίτης δόσης εμβολιασμού.
Περίπου 2,7% των Αμερικανών ενηλίκων είναι ανοσοκατεσταλμένοι, το οποίο περιλαμβάνει επίσης άτομα που ζουν με HIV ή λαμβάνουν θεραπείες για τον καρκίνο και άλλα φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Ωστόσο πολλοί υποστηρίζουν ότι τα «επιστημονικά στοιχεία» θα επεκταθούν ώστε να συμπεριλάβουν όλους μόλις η Pfizer δει μια πτώση στις προβλέψεις των εσόδων της.

Ήδη η 3η δόση εμβολιασμών έχει ξεκινήσει

Η έγκριση από το FDA αναμένεται να είναι το πρώτο βήμα σε μια ευρύτερη εκστρατεία για να ξεπεράσουμε τον εξελισσόμενο Covid 19, ο οποίος έχει μεταλλαχθεί σε πιο μεταδοτικά στελέχη.
Ορισμένες χώρες όπως το Ισραήλ και η Γερμανία, σχεδιάζουν ή έχουν ήδη εφαρμόζουν την 3η δόση για να αποφύγουν μια άλλη κρίση λόγω της μεταδοτικής παραλλαγής Delta του κορωνοϊού.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να είναι διχασμένοι σχετικά με την ευρεία χρήση των ενισχυτών εμβολίων COVID-19 μεταξύ εκείνων που δεν έχουν υποκείμενα προβλήματα, καθώς τα οφέλη του 3ου εμβολιασμού παραμένουν απροσδιόριστα.

Τα εγκεκριμένα εμβόλια φαίνεται να λειτουργούν καλά ενάντια στα νέα στελέχη που έχουν προκύψει μέχρι τώρα, ειδικά προστατεύοντας τους ανθρώπους από σοβαρή νόσηση για Covid-19, σύμφωνα με μελέτες.
Ωστόσο, τα εμβόλια δεν φαίνεται να είναι τόσο αποτελεσματικά όσο ήταν αρχικώς όπως αποδεικνύουν μελέτες.
Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η προστασία που παρέχεται από τον εμβολιασμό μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Η Pfizer έχει αναφέρει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου που ανέπτυξε με το BioNTech υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου, επικαλούμενη μια μελέτη που έδειξε αποτελεσματικότητα 84% από την κορυφή του 96% τέσσερις μήνες μετά την δεύτερη δόση.
Η Moderna έχει επίσης πει ότι προβλέπει την ενδεχόμενη αναμνηστική δόση, ειδικά επειδή η παραλλαγή Delta έχει προκαλέσει «νέες» λοιμώξεις σε πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους.
Ωστόσο άλλες έρευνες δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων υποχωρεί στο 39% με 42%.
Πολλές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι με την πάροδο των μηνών τα εμβόλια χάνουν την αποτελεσματικότητα τους.

Ο αμερικανικός ρυθμιστικός φορέας υγείας το FDA τροποποίησε τις άδειες χρήσης έκτακτης ανάγκης για τα εμβόλια για να επιτρέψει μια πρόσθετη δόση σε ορισμένα άτομα, συγκεκριμένα σε όσους έχουν πραγματοποιήσει μεταμοσχεύσεις ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.

Η πραγματική αιτία

Οι αναφορές για μολύνσεις μεταξύ των εμβολιασμένων ανθρώπων και οι ανησυχίες για μειωμένη ήταν η πραγματική αιτία πίσω από την απόφαση για 3ο εμβολιασμό, παρόλο που πολλές χώρες δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση ακόμη και στην πρώτη δόση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την περασμένη εβδομάδα ζήτησε μορατόριουμ για τις αναμνηστικές λήψεις εμβολίων για τον COVID-19 μέχρι τουλάχιστον το τέλος Σεπτεμβρίου.
Με αφορμή την παραλλαγή Delta, τα κρούσματα κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα άνω των έξι μηνών, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.
Με τους Αμερικανούς αξιωματούχους υγείας να λένε ότι εκείνοι με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ενδέχεται να μην προστατεύονται επαρκώς από τους υπάρχοντες εμβολιασμούς τους για τον COVID-19.
Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ πρέπει να εγκρίνουν πλήρως τα εμβόλια για τον COVID-19 ή να τροποποιήσουν τις εγκρίσεις χρήσης έκτακτης ανάγκης προτού προταθεί ο 3ος εμβολιασμός.
Μια ομάδα συμβούλων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ θα αξιολογήσει την καταλληλότητα ανοσοκατεσταλμένων ατόμων για αναμνηστικές δόσεις.
Για τη διατήρηση υψηλών επιπέδων προστασίας, ορισμένοι ειδικοί στη δημόσια υγεία και φαρμακοβιομηχανίες συνέστησαν να δοθεί 3η δόση εμβολίων.

Θα ακολουθήσει και 4η δόση;

Karolinska Institute (Σουηδία): Θα απαιτηθούν έως 5 δόσεις για τα εμβόλια – Η κατάσταση στο Ισραήλ είναι… χειρότερη

Θα απαιτηθούν 5 δόσεις, όχι 3 που είχαν αρχικώς εκτιμηθεί αναφέρει Σουηδός επιστήμονας για τους εμβολιασμούς κατά του Covid 19.
Ενώ πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι «πλήρως εμβολιασμένοι» μετά από δύο δόσεις εμβολίων για τον COVID-19, ένας Σουηδός καθηγητής λέει ότι μπορεί να χρειαστούν έως και πέντε εμβόλια για να αποτραπεί η εξασθένηση του τείχους προστασίας.
«Δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό το εμβόλιο προστατεύει από σοβαρές ασθένειες ή και θάνατο», δήλωσε ο καθηγητής του Ινστιτούτου Karolinska, Matti Sällberg.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν έναν τρίτο γύρο «εμβολίων ή αναμνηστικών εμβολίων» για τον COVID τον Σεπτέμβριο και ο FDA ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων ανέφερε επίσης ότι τα εμβολιασμένα άτομα θα υποβληθούν σε 3η δόση το φθινόπωρο.
Ωστόσο, ο Sällberg εκτιμάει ότι όλα αυτά δεν θα είναι αρκετά και ότι «επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί» θα είναι απαραίτητοι.
«Μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης εμβολίων, αρχίζει να εξασθνεί το τείχος ανοσίας.
Μέσα σε ένα χρόνο, πολλοί μπορεί να έχασαν το τείχος προστασίας τους.
Δεν γνωρίζουμε ακόμη, αλλά αν πάρετε μια τρίτη δόση εμβολίων, θα ενεργοποιηθεί ξανά».
«Η βιολογία λέει ότι η εξασθένιση της ανοσοαπόκρισης δεν είναι απίθανη.
Οπότε ήρθε η ώρα για μια τρίτη, τέταρτη, ίσως και πέμπτη δόση εμβολίων».
Αναρωτιέται κανείς αν ο Sällberg εντάσσεται στο πλαίσιο σύγκρουσης συμφερόντων δεδομένου ότι είναι επίσης πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας εμβολίων SVF.

Η κατάσταση στο Ισραήλ είναι χειρότερη

Εν τω μεταξύ, στο Ισραήλ, ένας γιατρός προειδοποίησε ότι «η αποτελεσματικότητα του εμβολίου εξασθενεί έως εξαφανίζεται» και ότι «το 85-90% των νοσηλειών είναι πλήρως εμβολιασμένα άτομα».

Ο Δρ Kobi Haviv ανέφερε τα εξής.
Στο Ισραήλ συμβαίνουν τα εξής.
Το 95% των βαριά ασθενών είναι εμβολιασμένο.
Το 85% με 90% όσων νοσηλεύονται είναι επίσης άτομα πλήρως εμβολιασμένα.
Στον Ισραήλ τελευταία δημιουργούμε όλο και περισσότερους θαλάμους COVID στα νοσοκομεία.
Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων εξασθενούν έως ξεθωριάζουν.
Οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να προβαίνουν σε επαναλαμβανόμενους εμβολιασμούς απλά για να διατηρήσουν την πρόσβαση σε βασικές δραστηριότητες του τρόπου ζωής τους και προφανώς αυτό το σενάριο πάσχει.
Στην εξίσωση δεν έχουμε συμπεριλάβει τις παρενέργειες που είναι υπαρκτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης