Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το εμβόλιο διχάζει την κοινωνία σε ΗΠΑ και ΕΕ - Οργισμένοι οι ανεμβολίαστοι για τους περιορισμούς

Το εμβόλιο διχάζει την κοινωνία σε ΗΠΑ και ΕΕ - Οργισμένοι οι ανεμβολίαστοι για τους περιορισμούς
Βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους, λόγω των περιορισμών
Σχετικά Άρθρα
Για διχασμό των πολιτών σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του εμβολίου κατά της covid-19 κάνει λόγο το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Το χάσμα μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων είναι πιθανό να βαθύνει ακόμη περισσότερα, με τους αξιωματούχους στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους.
Σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν αντισταθεί έως τώρα στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους πολίτες τους, αν και πολλές έχουν εισαγάγει μορφές πιστοποιητικών εμβολιασμού, διαβατηρίων ή πάσων που επιτρέπουν στον εμβολιασμένο περισσότερες ελευθερίες και ευκαιρίες εργασίας, έναντι των ανεμβολίαστων.
Οι πτυχές της καθημερινής ζωής γίνονται όλο και πιο περίπλοκες για όποιον δεν είναι εμβολιασμένος κατά της covid -19, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση θυμού και αδικίας.

Το εμβόλιο καθορίζει τη ζώη μας

Παρά τις αντιδράσεις,  η ελευθερία στα ταξίδια, στην εργασία, στην κοινωνικοποίηση και στη συμμετοχήσε δραστηριότητες αναψυχής καθορίζεται όλο και περισσότερο από το καθεστώς εμβολιασμού μας κατά της covid.
Σε εθνικό επίπεδο, οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό,  απορρίπτοντας την έννοια των διαβατηρίων εμβολιασμού τον Απρίλιο λόγω ανησυχιών για την ιδιωτικότητα και τα δικαιώματα των πολιτών. Αλλά ορισμένα κράτη προχωρούν προς την επιβολή περισσότερων περιορισμών για τους ανεμβολίαστους.
Τα εμβόλια για την covid - 19 είναι πλέον υποχρεωτικά για τους δημοτικούς εργαζόμενους της Νέας Υόρκης και από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα απαιτείται απόδειξη εμβολιασμού από τους υπαλλήλους και τους πελάτες κλειστών εστιατορίων, γυμναστηρίων και κέντρων ψυχαγωγίας.
Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στην Καλιφόρνια θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως από τον Οκτώβριο.
Τη Δευτέρα, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι σχεδιάζει να καταστήσει τον εμβολιασμόυποχρεωτικό για τα στρατιωτικά μέλη, το αργότερο στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Γαλλία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο συγκαταλέγονται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που επιβάλλουν εμβολιασμούς για επαγγελματίες υγείας ή προσωπικό προσωπικής φροντίδας.
Στην Κίνα, ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις ανέφεραν ότι οι μαθητές δεν θα επιτρέπεται να επιστρέψουν στο σχολείο τον Σεπτέμβριο, εκτός εάν ολόκληρη η οικογένειά τους εμβολιαστεί πλήρως.
Στην Αυστραλία, ορισμένες πολιτείες που βρίσκονται σε αποκλεισμό θα επιτρέψουν την επιστροφή στην εργασία μόνο για τα εμβολιασμένα άτομα και τόνισαν ότι οι περιορισμοί θα αρθούν μόνο όταν εμβολιαστεί η πλειοψηφία των πολιτών,
Ένας μεγάλος αριθμός ευρωπαϊκών χωρών απαιτεί τώρα από τους ταξιδιώτες να αποδείξουν ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, να προσκομίσουν απόδειξη για αρνητικό τεστ Covid ή ότι έχουν αναρρώσει από πρόσφατη μόλυνση.
Διαφορετικά, πρέπει να τεθούν σε καραντίνα.
«Ζητώ από όλους όσους έχουν εμβολιαστεί να ενθαρρύνουν τους φίλους, τους γνωστούς και τα μέλη της οικογένειάς τους να εμβολιαστούν»,  δήλωσε την Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, λίγο μετά την ανακοίνωση νέων μέτρων στη Γερμανία.
«Αυτό δεν αποτελεί προστασία μόνο για εμάς, αλλά και για άλλους που δεν μπορούν να εμβολιαστούν - παιδιά ή άτομα με προηγούμενες ασθένειες», σημείωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

«Εκβιασμός και δικτατορία»

Πολλοί πολίτες είναι δυσαρεστημένα για την τάση διαχωρισμού μεταξύ εμβολιασμένων και μη.
Ο Marco De Matteo, ένας νεαρός Ναπολιτάνος ​​που είναι λάτρης των ταξιδιών, είναι θυμωμένος για την κατάσταση στην Ιταλία, όπου έχει εισαχθεί το Green Pass, παρομοιάζοντας την κατάσταση με μια «υγειονομική και οικονομική δικτατορία».
«Αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία περιορίζουν, βάσει νόμου, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των ατόμων», είπε.
«Η επιβολή της πράσινης κάρτας στον κόσμο της εργασίας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα ... διαλύει την κοινωνία», δήλωσε στο CNBC.
Το πάσο είναι ένα ψηφιακό ή χάρτινο πιστοποιητικό που δείχνει εάν κάποιος έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, έχει βρεθεί αρνητικός ή έχει πρόσφατα αναρρώσει από τον κορωνοϊό.
Το δελτίο χρειάζεται τώρα για οποιονδήποτε Ιταλό πολίτη, ώστε να έχει πρόσβαση σε εσωτερικά μπαρ και εστιατόρια, κινηματογράφους, μουσεία ή γυμναστήρια και σύντομα θα απαιτηθεί για ταξίδια και ορισμένες δουλειές, όπως οι εκπαιδευτικοί.
Όσοι αρνούνται θα μπουν σε αναστολή.

Η παραπληροφόρηση απειλεί ζωές

Ο σκεπτικισμός για τα εμβόλια και το αντι-εμβολιαστικό συναίσθημα έχουν διαδοθεί από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, τα οποία συμπίμπτουν με την παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία μπορεί τελικά να θέσει σε κίνδυνο ζωές.
Κλινικές δοκιμές, με αξιολόγηση από διεθνή ιατρικά περιοδικά, έδειξαν ότι ο εμβολιασμός μειώνει την εξάπλωση του ιού και συμβάλλει στη μείωση των θανάτων και της σοβαρής νόσησης.
Επαγγελματίες της υγείας, όπως ο γιατρός Scott Gottlieb, έχουν επανειλημμένα μιλήσει για τα οφέλη του εμβολιασμού.
Ο Gottlieb, πρώην επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, δήλωσε επίσης στο CNBC τον περασμένο μήνα ότι ακόμα και οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί προηγουμένως από τον κορωνοϊό θα επωφεληθούν από τη λήψη εμβολίων.
Η καθηγήτρια γαλλικής γιόγκα Αmel Lamloum, δήλωσε στο CNBC τον Ιανουάριο ότι δεν έβλεπε τα πλεονεκτήματα του εμβολίου, δεδομένης της νεαρής ηλικίας της (30) και της καλής της υγείας.
Μιλώντας ξανά στο CNBC την Πέμπτη, η Lamloum δήλωσε ότι δεν είχε ακόμη λάβει το εμβόλιο και ήταν ακόμη πιο απρόθυμη να το κάνει τώρα, δεδομένου ότι θεωρεί ότι την εκβιάζει η γαλλική κυβέρνηση.
«Πραγματικά πιστεύω ότι η κοινωνία έχει αλλάξει και ότι δεν υπάρχει πλέον δικαιοσύνη», είπε, προσθέτοντας ότι δεν εμπιστεύεται πλέον την κυβέρνηση και ότι έχει προετοιμαστεί για να προσαρμόσει τον τρόπο που ζει.
«Πολλοί, πολλοί άνθρωποι δεν θα κάνουν το εμβόλιο, σίγουρα, και θα πρέπει να ζήσουμε σε μια παράπλευρη κοινωνία και είμαστε έτοιμοι για αυτό, είμαστε έτοιμοι για όλα».

Που οφείλεται η απροθυμία;

Για εκατομμύρια ανθρώπους που ήταν ευτυχείς και πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο, η διάδοση των προγραμμάτων εμβολιασμού προσέφερε προστασία από έναν πολύ μεταδοτικό ιό.
Ανακτούν τις χαμένες τους ελευθερίες, από τη συνάντηση αγαπημένων προσώπων και την κοινωνικοποίηση μέχρι τα ψώνια και τα ταξίδια.
Άλλοι όμως στις ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι διστακτικοί απέναντι στα εμβολιαστικά προγράμματα.
Ορισμένοι εμφανίζονται επικριτικοί για την ταχύτητα ανάπτυξης του εμβολίου, αμφισβητώντας τα κλινικά δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τα μακροπρόθεσμα διαπιστευτήρια ασφάλειας των εμβολίων.
Άλλοι έχουν αναρωτηθεί γιατί χρειάζονται ένα εμβόλιο όταν η covid μπορεί να είναι μια ήπια ή ασυμπτωματική ασθένεια για πολλούς ανθρώπους, ειδικά για τους νέους.
Δημόσιοι φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν επανειλημμένα επιβεβαιώσει τη σημασία του εμβολιασμού όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου και την επιστροφή σε μια φυσιολογική κοινωνική λειτουργία.
Τα εμβόλια έχουν τεθεί σε εκτεταμένες κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή και εξαιρετικά αποτελεσματικοί στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, νοσηλείας και θανάτου.
vaccines.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης