Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη - Oμόλογα: Ήπια άνοδος των αποδόσεων με φόντο το «σήμα» της Fed για tapering

Ευρωζώνη - Oμόλογα: Ήπια άνοδος των αποδόσεων με φόντο το «σήμα» της Fed για tapering
To επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ και οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Delta ώθησαν ανοδικά τις αποδόσεις
Σχετικά Άρθρα

Πάνω από τα πρόσφατα χαμηλά εξαμήνου κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις στη Γερμανία, καθώς οι συζητήσεις ότι το tapering της Fed μπορεί να αρχίσει πιο γρήγορα απ΄ό,τι αναμενόταν συγκράτησε την άνοδο των τιμών, σύμφωνα με το σχόλιο του Reuters την Τρίτη 10 Αυγούστου 2021.
Σε μία αρκετά νευρική συνεδρίαση, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε αρχικά σε υψηλό εβδομάδας για να υποχωρήσει όμως εν συνεχεία.
Το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία επιδεινώθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο εν μέσω ανησυχιών για τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, σύμφωνα με το ινστιτούτο ZEW, στοιχεία που προσέφεραν κάποιο στήριγμα στις αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης.

Απασχόληση ΗΠΑ

Και πάλι όμως, το κόστος δανεισμού κρατήθηκε σε επίπεδα υψηλότερα από τα χαμηλά των τελευταίων εβδομάδων, καθώς τα τελευταία στοιχεία στις ΗΠΑ για την απασχόληση Ιουλίου και οι υπόλοιπες ενδείξεις για την αγορά εργασίας έκαναν τους επενδυτές να επαναξιολογήσουν τις προοπτικές για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.
«Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα παραμένουν η κινητήριος δύναμη παρότι εξακολουθεί να υπάρχει νευρικότητα στην αγορά.
Ο κίνδυνος μίας πρόωρης μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed εξακολουθεί να είναι αυξημένος μετά τις δηλώσεις κάποιων διαμορφωτών πολιτικής της», αναφέρει σε σημείωμά της η Commerzbank.

Πληθωρισμός

Τη Δευτέρα, δύο αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται σταθερά και ότι μολονότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να έχει περιθώρια για βελτίωση, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ένα επίπεδο που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την έναρξη επιτοκιακών αυξήσεων.
Για το λόγο αυτό και τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2021.

Αποδόσεις

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε στο -0,46%, όμως παραμένει πέντε μονάδες βάσης πιο πάνω από το χαμηλό εξαμήνου που άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα. Προς στιγμή μόνο άγγιξε υψηλό σε διάρκεια εβδομάδας, στο -0,447%, όταν και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των τριών εβδομάδων, στο 1,33%, με τη BofA να το βλέπει σύντομα ξανά στο 1,5%. Κινήθηκε ανοδικά για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, στο πιο παρατεταμένο ανοδικό σερί από τα τέλη Ιανουαρίου.

Αγορές ομολόγων από ΕΚΤ

Τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα αγόρασε ενεργητικό αξίας 21,59 δισ.ευρώ στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, ποσό πολύ υψηλότερο από τα 9 δισ.ευρώ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.
Η αυξητική αυτή τάση των αγορών αποτελεί ένδειξη, σύμφωνα με αναλυτές, της δέσμευσης της ΕΚΤ να συνεχίσει τον αυξημένο ρυθμό αγορών στο τρίτο τρίμηνο.
Η τάση αυτή στηρίζει τις τιμές των κρατικών ομολόγων του ευρώ και δη της ευρωπεριφέρειας.
Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σταθερή στο 0,53%, ενώ στην πενταετία στο -0,24%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης