Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια πτώση στη Wall Street - Στο επίκεντρο παγκόσμια ανάκαμψη, πληθωρισμός και tapering

Ήπια πτώση στη Wall  Street - Στο επίκεντρο παγκόσμια ανάκαμψη, πληθωρισμός και tapering
Πτωτικές τάσεις στην Wall εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάκαμψη
Σχετικά Άρθρα

Με απώλειες, οι οποίες οδήγησαν σε πτώση από τα ιστορικά υψηλά τους, ολοκλήρωσαν τη σημερινή 9/8 συνεδρίαση οι Dow Jones και S&P 500 στην Wall Street, επί τη βάσει ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη και την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα.
Οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας και η ενδεχόμενη υπονόμευση της προσπάθειας ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας επανήλθαν στο προσκήνιο, καθώς η Goldman Sachs υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Κίνα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων σε αρκετές περιοχές.
Η επενδυτική τράπεζα μείωσε τις προοπτικές ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη το τρίτο τρίμηνο στο 2,3% από 5,8%, αν και αύξησε τις προοπτικές του τέταρτου τριμήνου στο 8,5% από 5,8% νωρίτερα.
Για το σύνολο του 2021 η νέα πρόβλεψή της κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 8,3% από 8,6% προηγουμένως.
Τα μέχρι τώρα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, εξάλλου, θα μπορούσαν να οδηγήσουν την κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ να αποσύρει σταδιακά τα μέτρα νομισματικής τόνωσης, μεταξύ άλλων το πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων της.

Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε -0,30% στις 35.101,85 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε απώλειες -0,09% στις 4.432,70
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,16% στις; στις 14.860,20

Στο μεταξύ, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Επιπλέον, αρκετοί αξιωματούχοι της Fed έχουν προγραμματίσει ομιλίες αυτή την εβδομάδα, με τους επενδυτές να αναμένουν νεότερες πληροφορίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για το tapering.
Στα νέα από το μέτωπο των αποτελεσμάτων η Hertz ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου διπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος, επικαλούμενη ισχυρή ζήτηση για ταξίδια αναψυχής και πιο σφιχτά αποθέματα στόλου.

Πρόκειται για την πρώτη τριμηνιαία ανακοίνωση αποτελεσμάτων αφότου ανέκαμψε από χρεοκοπία, στις 30 Ιουνίου.
Οι καθαρές ζημιές στο τρίμηνο μέχρι τις 30 Ιουνίου συρρικνώθηκαν στα 168 εκατ. Δολάρια ή 1,05 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των 847 εκατ. Δολαρίων ή 5,86 δολάρια ανάσα μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, όπως τα 633 εκατ. Δολάρια σε δαπάνες αναδιοργάνωσης, η εταιρεία εμφάνισε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή 2,55 δολαρίων έναντι των ζημιών 3,51 δολαρίων.
Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν 125,1% στα 1,87 δισ. Δολάρια, καθώς έσοδα από την Αμερική αυξήθηκαν 202,6% στα 1,64 δισ. δολάρια.
Η Tyson Foods αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα της χρήσης 2021, καθώς η μεγαλύτερη εταιρείας επεξεργασίας κρέατος στις ΗΠΑ επωφελήθηκε από την ισχυρή ζήτηση για το βοδινό, με τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία να ανοίγουν εκ νέου σε όλη τη χώρα.
Η αυξημένη ζήτηση για φαγητό έξω μετά τη χαλάρωση των περιορισμών, έδωσε ώθηση στις πωλήσεις για επεξεργαστές κρέατος στις ΗΠΑ, οι οποίοι επίσης επωφελήθηκαν από την πρόσφατη αύξηση της ζήτησης χοιρινού από την Κίνα.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναμένει πωλήσεις 46-47 δισ. δολαρίων για το 2021, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 44-46 δισ. δολάρια.
Οι αναλυτές ανέμεναν πωλήσεις 45,09 δισ. δολαρίων.
Οι πωλήσεις στο γ΄ τρίμηνο μέχρι τις 3 Ιουλίου, αυξήθηκαν στα 12,48 δισ. δολάρια από τα 10,02 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Οι αναλυτές ανέμεναν πωλήσεις 11,49 δισ. δολαρίων.
Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 749 εκατ. δολάρια ή 2,05 δολάρια ανά μετοχή, από τα 526 εκατ. ή 1,44 δολάρια ανά μετοχή.

Η Energizer Holdings Inc ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις γ΄ τριμήνου που αυξήθηκαν υψηλότερα των προσδοκιών, ενώ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα της χρήσης.
Ωστόσο, υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για το μεικτό περιθώριο ταμειακών ροών, επικαλούμενη αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις.
Η εταιρεία μπαταριών και προϊόντων φωτισμού, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 16,8 εκατ. Δολάρια ή 24 σεντς ανά μετοχή έναντι 25,8 εκατ. Δολαρίων ή 38 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανάσα μετοχή αυξήθηκαν 48% στα 74 σεντς, έναντι εκτιμήσεων για 67 σεντς.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 9,7% στα 721,8 εκατ. Δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 660,9 εκατ. Δολάρια.
Για το 2021, η εταιρεία αύξησε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις, στο 8%-9% από το 5%-7%, αλλά διατήρησε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή στα 3,30-3,50 δολάρια.

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωχρηματιστήρια

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας της Covid-19 και τις μειούμενες τιμές των εμπορευμάτων.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,21%, με τον κλάδο υγειονομικών υπηρεσιών να ηγείται των κερδών, προσθέτοντας 1%, ενώ εκείνος της αυτοκινητοβιομηχανίας υποχώρησε κατά 0,6%.
Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50, με τα "βαριά χαρτιά" της Ευρωζώνης, κέρδισε 0,14%, στις 4.180,46 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX υποχώρησε ελαφρώς, κατά 0,09%, στις 15.746,60 μονάδες, με τον γαλλικό CAC να "χάνει" 0,06%, στις 6.813,18 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,13%, στις 7.132,30 μονάδες.
Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, η ολλανδική εταιρεία ταχυδρομείων PostNL αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη, καθώς ο όγκος των δεμάτων της συνέχισε να αυξάνεται εν μέσω αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου, ακόμη και όταν άνοιξαν ξανά τα φυσικά καταστήματα.

Η εταιρεία αναμένει τώρα κέρδη προ φόρων και τόκων 280-310 εκατ. ευρώ, ενώ ανακοίνωσε ΕΒΙΤ 63 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο, οριακά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 64 εκατ. ευρώ.
Η Hargreaves Lansdown κατέγραψε υψηλότερα ετήσια υποκείμενα κέρδη, με τη φρενίτιδα στις πωλήσεις του "GameStonk” σε συνδυασμό με την μετατόπιση των αγορών στο διαδίκτυο μετά τις καραντίνες της πανδημίας, να οδηγούν σε αριθμό πελατών-ρεκόρ.
Η βρετανική εταιρεία εμφάνισε υποκείμενα προ φόρων κέρδη αυξημένα στα 366 εκατ. στερλίνες για το 12μηνο μέχρι τον Ιούνιο, έναντι των 339,5 εκατ. στερλίνων πριν από έναν χρόνο, ενώ η μετοχή της σημειώνει "βουτιά" άνω του 10%.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο, παρά τα επίμονα προβλήματα στον εφοδιασμό της μεταποίησης, υποδηλώνοντας μια σταθερή ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές αυξήθηκαν 1,3% σε μηνιαία βάση, μετά από την αναθεωρημένη άνοδο 0,4% τον Μάιο, τονίζει η στατιστική υπηρεσία. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 0,6% μετά από την αύξηση 3,4% στον προηγούμενο μήνα.
Επιπλέον, η γαλλική οικονομία έτρεξε με ρυθμό 1%-1,5% χαμηλότερα από τα επίπεδα προ κορονοϊού τον Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα της Bank of France, καθως η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης βγήκε από το lockdown αλλά εφαρμόζει νέα πρωτόκολλα για να αντιμετωπίσει τον ιό.
Η τράπεζα της Γαλλίας αναμένει ότι η δραστηριότητα θα είναι σταθερή στον κλάδο των υπηρεσιών, αλλά πρόσθεσε πως μέτρα όπως το "health pass” για τον κορονοϊό -που απαιτείται από εστιατόρια και μπαρ- θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τομέα των υπηρεσιών τροφίμων.

Θετική εικόνα στην Ασία

Με θετικά πρόσημα κινήθηκαν τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, με τις αγορές σε Ιαπωνία και Σιγκαπούρη να είναι κλειστές λόγω αργίας.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο +0,03% με τους επενδυτές να παρακολουθούν την κατάσταση του κορωνοϊού στην χώρα.
Σημειώνεται πως η Αυστραλία ανακοίνωσε 280 νέα κρούσματα σε 24 ώρες την Κυριακή, καθώς περίπου 15 εκατ. κάτοικοι ή το 60% του πληθυσμού της χώρας, βρίσκονται υπό αυστηρό lockdown.
Στη Νότια Κορέα, ο Kospi υποχώρησε -0,28% ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε άνοδο +0,53%.
Στην ηπειρωτική Κίνα, οι Shanghai composite και Shenzhen component σημείωσαν άνοδο +1,01% και +0,95% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης