Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιες μεταλλάξεις του κορωνοϊού ανησυχούν τους επιστήμονες πέραν της Delta - Προς νέα γενιά εμβολίων

Ποιες μεταλλάξεις του κορωνοϊού ανησυχούν τους επιστήμονες πέραν της Delta -   Προς νέα γενιά εμβολίων
Ο ιός έχει παρουσιάσει μεταλλάξεις, πέραν της κυρίαρχης Delta που προβληματίζουν τους επιστήμονες
Σχετικά Άρθρα

Η συνεχιζόμενη εξάπλωση του SARS-CoV-2 δημιούργησε ένα ελληνικό αλφάβητο παραλλαγών -ένα σύστημα ονομασίας που χρησιμοποιείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την παρακολούθηση νέων μεταλλάξεων του ιού που προκαλεί τον Covid-19.
Μερικές από τις μεταλλάξεις έχουν εξοπλίσει τον ιό με καλύτερους τρόπους μόλυνσης των ανθρώπων ή αποφυγής προστασίας από εμβόλια.
Οι επιστήμονες παραμένουν συγκεντρωμένοι στη μετάλλαξη Delta, τώρα είναι η κυρίαρχη παραλλαγή που αυξάνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο, αλλά παρακολουθούν και άλλες για να δουν ποια μπορεί μια μέρα να πάρει τη θέση της, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.
Η παραλλαγή Delta που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία παραμένει η πιο ανησυχητική.
Έχει αποδειχθεί ικανή να μολύνει μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων ανθρώπων από τον πρωτοεμφανιζόμενο ιό.
Ο ΠΟΥ ταξινομεί την Delta ως μια παραλλαγή ανησυχίας, πράγμα που σημαίνει ότι έχει αποδειχθεί ικανή να αυξήσει τη μεταδοτικότητα, να προκαλέσει σοβαρότερη ασθένεια ή να μειώσει το όφελος των εμβολίων και των θεραπειών.
Σύμφωνα με τον Shane Crotty, ιολόγο στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας La Jolla στο Σαν Ντιέγκο, η «υπερδύναμη» της Delta είναι η μεταδοτικότητά της.
Κινέζοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τη Delta μεταφέρουν 1.260 φορές περισσότερο ιό στη μύτη τους σε σύγκριση με την αρχική έκδοση του κορονοϊού.
Ορισμένες αμερικανικές έρευνες δείχνουν ότι το «ιικό φορτίο» σε εμβολιασμένα άτομα που μολύνονται με τη Delta είναι στο ίδιο επίπεδο με εκείνα που δεν είναι εμβολιασμένα, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
Ενώ ο αρχικός κορωνοϊός χρειαζόταν έως και επτά ημέρες για να προκαλέσει συμπτώματα, η Delta μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα δύο έως τρεις ημέρες γρηγορότερα, δίνοντας στο ανοσοποιητικό σύστημα λιγότερο χρόνο για να ανταποκριθεί και να δημιουργήσει άμυνα.

Delta Plus

Η Delta φαίνεται επίσης να μεταλλάσσεται περαιτέρω, με αναφορές να εμφανίζεται μια παραλλαγή «Delta Plus», που φέρει μια πρόσθετη μετάλλαξη που έχει αποδειχθεί ότι αποφεύγει την ανοσολογική προστασία.
Η Ινδία κατέγραψε την Delta Plus ως παραλλαγή ανησυχίας τον Ιούνιο, αλλά ούτε τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ούτε ο ΠΟΥ το έχουν κάνει ακόμη.
Σύμφωνα με το Outbreak.info, μια βάση δεδομένων ανοιχτού κώδικα Covid η Delta Plus έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 32 χώρες.
Οι ειδικοί λένε ότι δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές εάν είναι πιο επικίνδυνη.

Lamda

Η παραλλαγή Lambda έχει προσελκύσει την προσοχή ως πιθανή νέα απειλή.
Αλλά αυτή η έκδοση του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Περού τον Δεκέμβριο 2020, μπορεί να υποχωρήσει, δήλωσαν στο Reuters αρκετοί ειδικοί μολυσματικών ασθενειών.
Ο ΠΟΥ κατατάσσει τη Lamda ως παραλλαγή ενδιαφέροντος, πράγμα που σημαίνει ότι μεταλλάσσεται ύποπτα, ότι έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ή προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια, αλλά είναι ακόμη υπό διερεύνηση.
Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι έχει μεταλλάξεις που αντιστέκονται στα αντισώματα των εμβολίων.

B.1.621

Η παραλλαγή B.1.621, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στην Κολομβία τον Ιανουάριο 2021, όπου προκάλεσε μεγάλη έξαρση, δεν έχει αποκτήσει ακόμη γράμμα από το ελληνικό αλφάβητο.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων την έχει καταχωρίσει ως παραλλαγή ενδιαφέροντος, ενώ η Δημόσια Υγεία Αγγλίας περιγράφει τη B.1.621 ως παραλλαγή υπό έρευνα.
Φέρει αρκετές βασικές μεταλλάξεις, συμπεριλαμβανομένων των E484K, N501Y και D614G, που έχουν συνδεθεί με αυξημένη μεταδοτικότητα και μειωμένη ανοσολογική προστασία.
Μέχρι στιγμής, υπήρξαν 37 πιθανά και επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με μια πρόσφατη κυβερνητική έκθεση, και η παραλλαγή έχει εντοπιστεί σε έναν αριθμό ασθενών στη Φλόριντα.

Νέα γενιά εμβολίων

Ο Anthony Fauci, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, προειδοποίησε πρόσφατα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα αν δεν εμβολιαστούν περισσότεροι Αμερικανοί, καθώς μια μεγάλη ομάδα μη εμβολιασμένων ανθρώπων δίνει στον ιό περισσότερες ευκαιρίες να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί σε νέες παραλλαγές.
Ειδικοί υποστηρίζουν πως αυτό μπορεί να συμβεί, καθώς οι παραλλάξεις εμφανίζονται ανεξέλεγκτες μεταξύ των πληθυσμών των φτωχών κρατών όπου πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί.
Εξάλλου, όπως επισημαίνουν, ο ιός εξακολουθεί να είναι ικανός να αναπαραχθεί στη μύτη, ακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων, οι οποίοι μπορούν στη συνέχεια να μεταδώσουν τη νόσο μέσω μικροσκοπικών σταγονιδίων.
Για να νικηθεί ο SARS-CoV-2, θα χρειαστεί πιθανώς μια νέα γενιά εμβολίων που θα εμποδίζουν επίσης τη μετάδοση.
Μέχρι τότε, ο κόσμος θα παραμείνει ευάλωτος στην άνοδο των νέων παραλλαγών του κορωνοϊού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης