Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Ιταλία και Ελλάδα σέρνουν τον χορό στην πτώση των αποδόσεων – Αρνητική απόδοση για ομόλογα αξίας άνω των 16,5 τρισ. δολ. παγκοσμίως

Ευρωζώνη: Ιταλία και Ελλάδα σέρνουν τον χορό στην πτώση των αποδόσεων – Αρνητική απόδοση για ομόλογα αξίας άνω των 16,5 τρισ. δολ. παγκοσμίως
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε 5 μονάδες βάσης στο 0,518%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου, - Στο 0,53% ο ελληνικός τίτλος, με το spread στις 107 μονάδες βάσης
Σχετικά Άρθρα
Τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα αποτελούν το… success story του καλοκαιριού στην αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ, καθώς την καλύτερη επίδοση, σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Reuters την Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε στο 0,53% με το spread στις 107 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία υποχώρησε στο -0,25%, επίπεδα που σηματοδοτούν ιστορικά χαμηλά. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε ωστόσο και πάλι στα 34 εκατ.ευρώ
Αντίστοιχα, στην Ιταλία, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης στο 0,518%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου, με το spread να περιορίζεται στις 101 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Ιουλίου.

Γερμανία

Στον «πυρήνα», η απόδοση στη γερμανική 10ετία παρέμεινε και χθες χαμηλότερα από το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, ένα φράγμα που το ξεπέρασε στη συνεδρίαση της Τετάρτης (4 Αυγούστου) για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο. Τ
ο κόστος δανεισμού στη 10ετία υποχώρησε περαιτέρω δύο μονάδες βάσης στο -0,513%, με τον Mark Leister, στρατηγικό αναλυτή της Commerzbank να εκτιμά ότι οι γερμανικές ομολογιακές αποδόσεις θα συνεχίσουν να κινούνται κοντά στο επίπεδο του -0,50%.
Τα στοιχεία για τις γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση τον Ιούνιο, μετά την πτώση του Μαΐου, όμως οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες εξακολουθούν να πιέζουν την παραγωγή. 
Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά δεν είχαν ιδιαίτερο αντίκτυπο στις αγορές ομολόγων.

Αρνητικές αποδόσεις

Η καθοδική πορεία των αποδόσεων και όχι μόνο του ευρώ οδήγησε σε αύξηση της αξίας των ομολόγων με αρνητική απόδοση σε άνω των 16,5 τρισ. δολαρίων, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έξι μηνών.
Στη Γερμανία, μετά την επιστροφή και των 30ετών αποδόσεων κάτω από το μηδέν, όλο το γερμανικό χρέος έχει αυτή τη στιγμή αρνητική απόδοση.
Στη Γαλλία, όλοι οι τίτλοι διάρκειας έως 12 έτη έχουν απόδοση χαμηλότερη του μηδενός, στην Ισπανία όλοι οι τίτλοι διάρκειας έως εννέα έτη, ενώ στην Ιταλία και στην Ελλάδα έως τα επτά έτη. Η ίδια εικόνα συμβαίνει και εκτός Ευρωζώνης.
Για παράδειγμα, στην Ιαπωνία η απόδοση του 10ετούς επέστρεψε κάτω από το μηδέν αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά από πέρυσι το Δεκέμβριο.
Αρκεί να σημειωθεί ότι στα μέσα Μαίου, τα ομόλογα με αρνητική απόδοση σε παγκόσμιο επίπεδο μόλις που ξεπερνούσαν την αξία των 12 τρισ.δολαρίων και τώρα στο επίπεδο των άνω των 16,5 τρισ.δολαρίων πλησιάζουν ξανά το επίπεδο ρεκόρ των 18 τρισ. δολαρίων και άνω, σύμφωνα με στοιχεία της Barclays.

Νέες εκδόσεις

Από πλευράς προσφοράς, υπήρξε κινητικότητα από τη Γαλλία και την Ισπανία.
Η Γαλλία άντλησε 7,498 δισ.ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα των ομολόγων με λήξη το 2031, 2032 και 2034, ενώ η Ισπανία άντλησε 5,089 δισ.ευρώ από εκδόσεις ομολόγων με λήξη το 2024, 2026 και 2031, καθώς και τιμαριθμοποιημένα που λήγουν το 2030.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης