Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 15 ετών ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Ιούλιο, στις 60,2 μονάδες, με ώθηση από τις υπηρεσίες

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 15 ετών ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Ιούλιο,  στις 60,2 μονάδες, με ώθηση από τις υπηρεσίες
Ο κλάδος των υπηρεσιών στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αναπτύχθηκε σε ρυθμούς ρεκόρ, ενώ στην Ιταλία ανέβηκε με τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και 14 χρόνια
Σχετικά Άρθρα
Tον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και 15 χρόνια παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας της HIS Markit στην Ευρωζώνη, τον Ιούλιο, καθώς η αγορά και κυρίως ο κλάδος των υπηρεσιών επωφελείται από την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επιτάχυνση των εμβολιασμών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021.
Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit, που καταγράφει την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών, ανέβηκε στις 60,2 μονάδες από τις 59,5 τον Ιούνιο, ήτοι δηλαδή σταθερά πολύ πάνω από το όριο των 50 μονάδων που παραπέμπει σε ανάπτυξη. Πρόκειται δε, για το υψηλότερο επίπεδο του από τον Ιούνιο του 2006.

Υπηρεσίες

Σε όλο το μπλοκ ο κλάδος των υπηρεσιών έχει περάσει σε μια φάση ανάκαμψης, έχοντας διευκολυνθεί από την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Εξάλλου, παρά και την ανησυχία που προκαλεί η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ οι αγορές σε μεγάλο βαθμό παραμένουν «ανοιχτές».
Έτσι, ο κλάδος των υπηρεσιών στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αναπτύχθηκε σε ρυθμούς ρεκόρ, ενώ στην Ιταλία ανέβηκε με τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και 14 χρόνια. Σημαντική ανάρρωση καταγράφεται και στην Ισπανία, ενώ στη Γαλλία ο ρυθμός ανάκαμψης της δραστηριότητας παραμένει αυξημένος, αν και ελαφρά κάτω από το αναμενόμενο.
«Ο ευρωπαϊκός τομέας υπηρεσιών επανήλθε στη ζωή. Η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό και η περαιτέρω πρόοδος των εμβολιασμών ενισχύουν τη ζήτηση για ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα στον τουρισμό, τα ταξίδια και τη φιλοξενία», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

Εφιοδιαστική αλυσίδα

Πάντως, αγκάθι παραμένουν τα προβλήματα που υπάρχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και οι ελλείψεις προσωπικού, ενώ βέβαια δεδομένη είναι η ανησυχία που επικρατεί για τη μετάλλαξη Δέλτα και τις επιπτώσεις της το επόμενο διάστημα.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης είναι πλέον οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και δη, η Delta με αποτέλεσμα ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον τομέα των υπηρεσιών να μειωθεί από τις 72,7 μονάδες τον Ιούνιο στις 69,1 τον Ιούλιο, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο τριμήνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης