Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τυνησία: Μετριοπαθείς οι αντιδράσεις των αραβικών χωρών στις εξελίξεις στη χώρα

Τυνησία: Μετριοπαθείς οι αντιδράσεις των αραβικών χωρών στις εξελίξεις στη χώρα
Η απόφαση του προέδρου της Τυνησίας να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για 30 ημέρες και να αναλάβει ο ίδιος την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας προκάλεσε μετριοπαθείς αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις των αραβικών χωρών.
Σχετικά Άρθρα

Η αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου της Τυνησίας Kais Saied την Κυριακή να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για 30 ημέρες και να αναλάβει ο ίδιος την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας προκάλεσε μετριοπαθείς αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις των αραβικών χωρών.
Η πολυδιάστατη κρίση χαρακτηρίζεται η σοβαρότερη δοκιμασία για την Τυνησία μετά τον εξέγερση του 2011, που ενέπνευσε το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης.
Η Τυνησία θεωρούνταν ευρέως ως η μοναδική χώρα που πέτυχε τον εκδημοκρατισμό της μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης.
Ο Kais Saied, πρώην καθηγητής νομικής, υπερασπίστηκε τις ενέργειές του λέγοντας ότι βασίζονται στο Σύνταγμα της χώρας, την ώρα που οι αντίπαλοί του και κυρίως το ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα τον κατηγορούν για πραξικόπημα.
Τους τελευταίους μήνες ο κρατικός μηχανισμός είχε παραλύσει λόγω των έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ των κομμάτων, αλλά και μεταξύ του Kais Saied και του προέδρου του κοινοβουλίου και επικεφαλής του Ενάχντα Rached Ghannouchi.
Η Σαουδική Αραβία έχει χαρακτηρίσει τις εξελίξεις στην Τυνησία εσωτερικό ζήτημα της χώρας.
Το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το Ριάντ «τάσσεται στο πλευρό οποιουδήποτε προάγει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της αδελφής Τυνησίας».
Αν και η Αίγυπτος δεν έχει κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση για την κατάσταση στην Τυνησία, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν τον Kais Saied ως κάποιον που προσπαθεί να σώσει τη χώρα του από το Ενάχντα, που θεωρείται παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Το 2013 ο αιγυπτιακός στρατός υπό τον τότε στρατάρχη el Sissi-- o οποίος αργότερα εξελέγη πρόεδρος-- ανέτρεψαν την κυβέρνηση του ισλαμιστή Mohammed Morsei, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει τεθεί εκτός νόμου στην Αίγυπτο, στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι μοναρχίες του Κόλπου παραδοσιακά κατηγορούν τους ισλαμιστές ότι σπέρνουν τη διχόνοια και προσπαθούν να σφετεριστούν την εξουσία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας Otman Zeradi συνομίλησε την Τρίτη με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ για τις εξελίξεις στη χώρα του.
«Οι Άραβες αδελφοί υπογράμμισαν τη στήριξή τους στην Τυνησία σε αυτές τις ευαίσθητες συνθήκες και την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητά της να ξεπεράσει τις τρέχουσες προκλήσεις με τρόπο που να διασφαλίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητά της», τόνισε σε ανακοίνωσή του το τυνησιακό υπουργείο Εξωτερικών.
Από την πλευρά του το Κατάρ, το οποίο συχνά οι μοναρχίες του Κόλπου κατηγορούν ότι στηρίζει τους ισλαμιστές και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ζήτησε από όλες τις πλευρές στην Τυνησία να αποφύγουν την κλιμάκωση και να επιτρέψουν «να κυριαρχήσει η φωνή της λογικής».
Ο Αραβικός Σύνδεσμος αρκέστηκε να εκφράσει την ελπίδα του «η Τυνησία να ξεπεράσει γρήγορα την τρέχουσα αναταραχή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης