Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τυνησία: Το ισλαμικό κόμμα Ενάχντα καλεί για διάλογο ώστε να επιλυθεί η κρίση

Τυνησία: Το ισλαμικό κόμμα Ενάχντα καλεί για διάλογο ώστε να επιλυθεί η κρίση
Το μεγαλύτερο κόμμα της Τυνησίας, το μετριοπαθές ισλαμικό κόμμα Ενάχντα, ζήτησε πολιτικό διάλογο προκειμένου να εξέλθει η χώρα από την κρίση αφού κατηγόρησε τον πρόεδρο Kais Saied για πραξικόπημα
Σχετικά Άρθρα

Το μεγαλύτερο κόμμα της Τυνησίας, το μετριοπαθές ισλαμικό κόμμα Ενάχντα, ζήτησε πολιτικό διάλογο προκειμένου να εξέλθει η χώρα από την κρίση αφού κατηγόρησε τον πρόεδρο Kais Saied για πραξικόπημα όταν απέπεμψε τον πρωθυπουργό και ανέστειλε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.
Το Ενάχντα εξέδωσε οδηγίες προς τους υποστηρικτές του μέσω κομματικών παραρτημάτων προκειμένου να μην επαναλάβουν μια καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Κοινοβούλιο και να αποφύγουν τις διαδηλώσεις, σε μια ανατροπή της έκκλησης που είχε απευθύνει νωρίτερα ο ηγέτης τους R. Yanusi να κατέβουν στους δρόμους.
Αν και ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος ήθελαν να διατηρηθεί μια παρουσία στους δρόμους, οι ηγέτες του αποφάσισαν να αποφύγουν οιασδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση και να επιτρέψουν μια περίοδο ηρεμίας, δήλωσαν νωρίτερα σήμερα δύο αξιωματουχοι του Ενάχντα.
Η περιοχή έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου, όπου αντιπαρατέθηκαν εκατοντάδες υποστηρικτές του Ενάχντα και του Kais Saied, δεν είχε καθόλου κόσμο σήμερα το πρωί.
Οι υποστηρικτές του Ενάχντα έφυγαν από το Κοινοβούλιο χθες το απόγευμα και δεν έχουν επιστρέψει από τότε.
Η Τυνησία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση από την επανάσταση του 2011 που έφερε τη δημοκρατία στη χώρα.
Ο Kais Saied είπε πως οι ενέργειές του συνάδουν με μια ρήτρα του Συντάγματος που επιτρέπει τη λήψη έκτακτων μέτρων σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το Ενάχντα και τα άλλα τρία μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα κατήγγειλαν την κίνηση αυτή ως πραξικόπημα.
Τυνησιακή πολιτική πηγή δήλωσε πως η γειτονική Αλγερία κάλεσε τον Kais Saied και τους αντιπάλους του να σταματήσουν την αντιπαράθεση και να αποφύγουν περαιτέρω αποσταθεροποίηση ή την επέμβαση οιωνδήποτε εξωτερικών δυνάμεων.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ A. Blinken μίλησε στον Kais Saied αργά χθες και δήλωσε ότι τον κάλεσε να "εμμείνει στις αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".
Ο Kais Saied δεν έχει ανακοινώσει ακόμη ποιος θα είναι ο νέος μεταβατικός πρωθυπουργός και έχει πει ότι θα αντικαταστήσει τους υπουργούς Άμυνας και Δικαιοσύνης. Δεν έχει πει αν άλλοι υπουργοί θα παραμείνουν στις θέσεις τους.
Στο μεταξύ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ισχυρού συνδικάτου UGTT δήλωσε πως ο Τυνήσιος πρόεδρος είπε στις κυριότερες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών περιλαμβανομένου του συνδικάτου πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι προσωρινή και πως θα "προστατεύσει τη δημοκρατική πορεία".
Ο Kais Saied είπε σε συνάντηση χθες πως οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των Τυνήσιων δεν θα επηρεαστούν κατά κανέναν τρόπο, είπε ο Sami Taxri, αξιωματούχος του UGTT.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης