Τελευταία Νέα
Διεθνή

De Guindos (EKT): Aνθεκτικές οι τράπεζες, στο 3% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο του 2021 - Προσοχή στα κρυπτονομίσματα

De Guindos (EKT): Aνθεκτικές οι τράπεζες, στο 3% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο του 2021 - Προσοχή στα κρυπτονομίσματα
Υγιείς και ανθεκτικές είναι ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη γερμανική Handelsblatt ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis De Guindos
Σχετικά Άρθρα

Υγιείς και ανθεκτικές είναι ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη γερμανική Handelsblatt, σε ερώτηση για τα stress tests, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν στις 30 Ιουλίου 2021, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis De Guindos.
«Το δυσμενές σενάριο είναι ακόμα πιο… δυσμενές αυτή τη φορά, σε σύγκριση με τα stress tests του 2018, ωστόσο οι τράπεζες είχαν καλή απόδοση» ανέφερε, προσθέτοντας «σαφώς υπήρχαν τράπεζες με χαμηλό μέσο όρο, τις οποίες πρέπει να παρακολουθούμε».
Η μεγαλύτερη απειλή για τις τράπεζες είναι οι αθετήσεις πληρωμών, η οποία, μέχρι στιγμής, δεν έχει υλοποιηθεί.
Για τη χαλαρή νομισματική πολιτική, ο κ. De Guindos υποστήριξε ότι οι αποφάσεις της τρέχουσας πολιτικής κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.
Σε κάθε περίπτωση, «η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, και εξίσου της δημοσιονομικής πολιτικής, ακολουθεί την εξομάλυνση της οικονομίας.
Εάν συνεχιστεί η ανάκαμψη, αν επιστρέψουμε στο επίπεδο παραγωγής πριν από την πανδημία και ο πληθωρισμός φτάσει τον στόχο μας 2%, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να ομαλοποιούμε τη νομισματική μας πολιτική».

«Βουνά χρέους»

Η πανδημία άφησε ως κληρονομιά βουνά χρέους, είπε ο κ. De Guindos, επισημαίνοντας πως, συνολικά, το δημόσιο χρέος θα είναι περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία.
«Και είναι ξεκάθαρο: οι χώρες με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα χρέους πρέπει να βρουν μια αξιόπιστη πορεία επιστροφής εξυγίανσης, προσεκτικά και όχι πρόωρα».
Για αυτό και «χρειαζόμαστε μια δημοσιονομική αρχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό συνεκτικό στοιχείο για την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης».

Πανδημικό πρόγραμμα

Σε ερώτηση αν το πανδημικό πρόγραμμα PEPP, συνολικού όγκου 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναμένεται να λήξει στα τέλη Μαρτίου 2022, επεκταθεί χρονικά, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε «Έχουμε ακόμη χρόνο να αποφασίσουμε για το μέλλον του PEPP.
Τον Σεπτέμβριο θα ορίσουμε τον ρυθμό των αγορών για το τέταρτο τρίμηνο, τον Δεκέμβριο για το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Το PEPP θα τελειώσει όταν τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εξαλειφθεί η αποδυναμωτική του επίδραση στον πληθωρισμό».
«Για τη ζώνη του ευρώ αναμένουμε 3% τον Νοέμβριο» πρόσθεσε.

Για τα κρυπτονομίσματα

«Πρώτα απ 'όλα, θα τα ονόμαζα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία, όχι κρυπτονομίσματα.
Μέχρι στιγμής, δεν διαπιστώνουμε ότι απειλούν τη σταθερότητα του συστήματος, αλλά αυτό φυσικά μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.
Πρέπει να συνεχίσουμε να υπενθυμίζουμε στους ανθρώπους ότι πρόκειται για πολύ κερδοσκοπικές επενδύσεις των οποίων οι αποτιμήσεις βασίζονται σε εξαιρετικά αδύναμες θεμελιώδεις αρχές» ανέφερε ο κ. De Guidos, καταλήγοντας: «Στους ανθρώπους θα δοθούν νέες ευκαιρίες πρόσβασης στον ψηφιακό κόσμο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης