Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς καθώς οι Ταλιμπάν προελαύνουν

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς καθώς οι Ταλιμπάν προελαύνουν
Οι Ταλιμπάν κλιμάκωσαν την επίθεσή τους τις τελευταίες εβδομάδες καταλαμβάνοντας αγροτικές περιοχές και περικυκλώνοντας επαρχιακές πρωτεύουσες
Σχετικά Άρθρα
Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εξαπολύουν αεροπορικά πλήγματα σε υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν επίθεση από τους αντάρτες Ταλιμπάν, δήλωσε ένας Αμερικανός περιφερειακός διοικητής καθώς οι Αμερικανοί και άλλες διεθνείς δυνάμεις μειώνουν τα στρατεύματα τους στο Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν κλιμάκωσαν την επίθεσή τους τις τελευταίες εβδομάδες καταλαμβάνοντας αγροτικές περιοχές και περικυκλώνοντας επαρχιακές πρωτεύουσες, αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε τον Απρίλιο πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, βάζοντας τέλος στην 20ετή παρουσία ξένων στρατευμάτων στη χώρα.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει τα αεροπορικά πλήγματα σε υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων τις τελευταίες ημέρες και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτό το αυξημένο επίπεδο υποστήριξης τις ερχόμενες εβδομάδες αν οι Ταλιμπάν συνεχίσουν τις επιθέσεις τους", δήλωσε ο στρατηγός των Πεζοναυτών Kenneth McKenzie σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ.

Άγνωστος ο ορίζοντας των πληγμάτων

Ο που είναι επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ η οποία ελέγχει τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή που περιλαμβάνει το Αφγανιστάν, αρνήθηκε να πει αν οι αμερικανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τα αεροπορικά πλήγματα μετά το τέλος της στρατιωτικής αποστολής τους στις 31 Αυγούστου.
"Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σκληρό τεστ τις επόμενες ημέρες...
Οι Ταλιμπάν προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αίσθηση αναπόφευκτου για την εκστρατεία τους", είπε.
Όμως είπε πως μια νίκη των Ταλιμπάν δεν είναι αναπόφευκτη και μια πολιτική επίλυση παραμένει πιθανή.
Η αφγανική κυβέρνηση και διαπραγματευτές των Ταλιμπάν συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, τις τελευταίες εβδομάδες, αν και διπλωμάτες λένε πως δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις για ουσιαστική πρόοδο αφότου ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες τον Σεπτέμβριο.

Παραπαίει ο στρατός του Αφγανιστάν

Παραπαίοντας λόγω απωλειών στο πεδίο της μάχης, ο στρατός του Αφγανιστάν αναδιαμορφώνει την πολεμική στρατηγική του εναντίον των Ταλιμπάν προκειμένου να συγκεντρώσει δυνάμεις γύρω από τις πιο κρίσιμες περιοχές όπως η Καμπούλ και άλλες πόλεις, συνοριακά περάσματα και ζωτικής σημασίας υποδομές, σύμφωνα με Αφγανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους.
Ο McKenzie είπε πως θα υπάρξει πιθανόν μια αύξηση της βίας έπειτα από μια ανάπαυλα λόγω της μουσουλμανικής γιορτής της θυσίας την προηγούμενη εβδομάδα και είπε πως οι Ταλιμπάν μπορεί να εστιάσουν σε κατοικημένα αστικά κέντρα.
"Θα πρέπει να ασχοληθούν με τις πόλεις αν θέλουν να προσπαθήσουν και να επανακάμψουν στην εξουσία", είπε. "Δεν νομίζω πως είναι προδικασμένο αποτέλεσμα ότι θα είναι ικανοί να καταλάβουν αυτές τις αστικές περιοχές", είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης